Het is natuurlijk leuk, maar er zijn ook wetenschappelijk bewezen redenen om tussen de lakens te kruipen. Wij zetten 7 wetenschappelijk bewezen redenen op een rij.

Goede seks geeft je een vrij en veilig gevoel en zorgt voor tonnen energie”, vertelt Wendy Strgar aan The Thirty. “Ik ben zelf 35 jaar getrouwd met mijn man en ik heb vier kinderen. Seks doet me terug jong voelen.” Daarnaast heeft ze nog een aantal redenen om wat vaker te vrijen.

1. Je lichaam reset zichzelf

Orgasmes zijn een soort reset voor je lichaam. Je lichaam wordt mentaal, emotioneel en fysiek tot rust gebracht. Niets doet dat zo goed dan seks.” Bovendien helpt het tegen stress. Uit een onderzoek aan een Schotse universiteit blijkt dat mensen minder stress ervaren na seks. Veel deadlines tijdens jullie home office dag? Hou eens een sekspauze. 😉

2. Je voelt je comfortabeler bij seks

“Je plezier is uiteraard belangrijk. Hoe meer seks je hebt, hoe comfortabeler je je voelt en hoe beter je jezelf leert kennen. Dat kan enerzijds door zelfmasturbatie, anderzijds kan het ook zijn door te leren vertellen wat je leuk vindt, zonder gêne. Heel wat vrouwen vinden het plezier van hun partner helaas nog altijd minder belangrijk dan dat van henzelf. Nooit vergeten: het is even belangrijk, dus voel je comfortabel om uit te drukken wat je leuk vindt.”

3. Je slaapt écht beter na een orgasme

Tijdens het vrijen, en nog meer tijdens een orgasme, komt er oxytocine vrij. Een hormoon dat je in een roes brengt. Je wordt er ontspannen en gelukkig van, én het zorgt dat je gemakkelijker in slaap valt. Volgende keer als je man onmiddellijk na de seks in slaap valt, ben je maar beter ook niet boos. Want ook dat is te verklaren dankzij de oxytocine die zich door zijn lichaam verspreidt.

4. Het heeft invloed op je zelfbeeld

Vrouwen die niet zelfzeker zijn, hebben waarschijnlijk minder bevredigende seks omdat ze bang zijn voor hoe ze overkomen”, legt Wendy uit. “Als je angstig bent omdat je jezelf niet mooi voelt, kun je minder genieten. Hoe meer seks je hebt, hoe meer comfortabel je je voelt en hoe beter de seks wordt. Alleen maar voordelen dus.”

5. Het komt je relatie ten goede

“Heel wat mensen dat seks niet voor altijd is en dat de passie verdwijnt, maar dat vind ik onzin”, vertelt Wendy. “Vaak willen we eerst praten over onze problemen en het analyseren. Als we eerst zouden vrijen en dan pas praten, zou die conversatie veel productiever verlopen.”

6. Vrijen is goed voor je brein

Onderzoekers aan de McGill Universiteit in Canada ontdekten dat seks goed is voor je geheugen. Onderzoekers lieten vrouwen geheugentests afleggen en brachten hun seksuele activiteit in kaart. Vrouwen die meer seks hadden, konden veel beter abstracte woorden onthouden.

7. Seks is een natuurlijke pijnstiller

Vrijen heeft een pijnstillend effect, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het zou zelfs tot meer dan een dag kunnen aanhouden. Dat komt door de endorfines die vrijkomen tijdens een vrijpartij. Volgende keer bij PMS nog snel tussen de lakens kruipen dus.

Meer over seks: