Dit zeggen je nagels over je gezondheid

Je nagels vertellen meer over je gezondheid dan je denkt. Check hier wat die witte vlekken, verticale lijnen of broze nagels betekenen.

1. Witte vlekken

Zie jij lichte puntjes of vlekken op je nagels, dan heb jij kleine holtes tussen de hoornlaag en je roze nagelbed. De oorzaak zijn kleine kwetsuurtjes aan de nagelwortel. Die loop je wel eens op de bij de manicure. Maak je geen zorgen, ze verdwijnen vanzelf omdat ze uitgroeien. Wil je ze voorkomen? Wrijf je nagels dan voor een manicure in met olijfolie, oefen niet te veel druk uit op je nagels en zorg dat je je handen manicuurt met zachte bewegingen. Wil jij graag perfect gelakte nagels? Lees dan zeker deze tips.

2. Fijne verticale groeven

Fijne verticale groeven zijn meestal onschuldig. Sommige mensen hebben ze al bij hun geboorte, anderen krijgen ze bij het ouder worden. Ook te weinig vocht kan te maken hebben met de groefjes. Drink daarom minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. Weinig effect? Dan kun je je nagels vijlen met speciale polijstvijltjes. Lees hier ook nog redenen waarom je zeker voldoende water moet drinken.

3. Diepe verticale groeven

Zijn je verticale groeven dieper? Dan zou dat wel eens op iets anders kunnen wijzen. Het kunnen onschuldige beschadigingen van de nagelwortel zijn, maar het zou een teken kunnen zijn van een slechte doorbloeding van de nagelbasis of artritis of psoriasis. Ook orgaanproblemen zouden wel eens diepe verticale groeven in je nagels kunnen veroorzaken. Bescherm daarom je handen met een crème. Maar heb je ze al een tijdje? Vraag dan zeker raad aan je huisarts.

4. Holle nagels

Lijkt je nagelbeeld in je vingertop weg te zakken – alsof er een lepel ingedrukt staat – licht dat meestal aan je hoornlaag die verzacht is. Vaak zijn schoonmaakmiddelen de boosdoener. Maar ook een ijzertekort, schildklierproblemen of bloedarmoede kunnen aan de basis liggen. Je handen goed verzorgen en beschermen is de boodschap. Draag handschoenen bij het kuisen, smeer je handen en nagels na elke wasbeurt in met een crème en geef ze regelmatig een versterkende massage met olijfolie. Let bovendien op je voeding. Heb je al een tijdje holle nagels? Raadpleeg dan zeker je huisarts.

5. Bolle nagels

Altijd al bolle nagels gehad? Geen zorgen dat ze wat meer uitgesproken zijn naarmate je ouder wordt. Verbreedt je nageltop plots opvallend of verandert de vorm van je nagel(s), kunnen dat wel tekenen zijn van lichamelijke problemen. Voorbeelden zijn hartkwalen, longemfyseem, astma, levercirrose, verwijding van de bloedvaten of een chronisch gebrek aan zuurstof. Beetje ongerust? Vraag dan raad aan je huisarts.

6. Broze nagels

Breekbare nagels kunnen wijzen op te weinig vet en vocht in je nagels. Oorzaken zijn: te vaak je handen wassen, agressieve poetsmiddelen of nagellakverwijderaar met veel aceton. Ook hormoonschommelingen, schildklierproblemen, diabetes, eczeem of psoriasis kunnen broze nagels veroorzaken. Verzorg je nagels goed. Draag handschoenen bij huis- en tuinklussen, was je handen minder vaak met ontvettende zeep en smeer ze na elke wasbeurt goed in met een crème. Masseer je nagels tot slot één keer per dag met olijfolie. Verbetert de kwaliteit van je nagels niet, maak dan een afspraak met je dokter.

7. Verkleuringen

Je nagels lakken zonder berschermlaag kan je nagels een gelige kleur opleveren. Ook roken doe je best niet als je geen verkleurde nagels wilt. Gebruik dus altijd een bescherming als je je nagels lakt, vlekken van nicotine kun je verwijderen met citroen- of azijnwater. Aanhoudend verkleurde nagels? Laat ze even zien aan je huisarts, heel af en toe kunnen ze wijzen op lever- of longproblemen.

8. Diepe dwarslijnen

Dwarslijnen kunnen veroorzaakt worden door kwetsuurtjes aan de nagelwortel. Maar ook maag-darmproblemen, griep, mazelen of een verstoorde stofwisseling kunnen horizontale lijnen veroorzaken. Heel soms zijn de horizontale groeven een teken van leverontsteking of de aanwezigheid van een gif. Al een tijdje last van dwarslijnen? Vraag dan raad aan je dokter.

Meer over gezondheid & beauty:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content