Zo eet je je huid écht gezond volgens Sandra Bekkari

Sandra Bekkari is natuurlijk een van de referenties geworden op gebied van lekker en gezond koken. Maar ook wanneer je je huid een boost wil geven, ben je bij haar aan het juiste adres. Wat eet nu best om je huid gezond te houden? En wat laat je liever links liggen? Wij gingen horen hoe dat juist zit.

 

In je boek ‘Nooit meer diëten deel 5. Word de stralendste versie van jezelf’ focus je op de huid. Waarom deze insteek? 

“Iedereen wilt graag een mooie huid, we willen er het liefste allemaal stralend uitzien.  Onze huid is ons grootste orgaan. En hoewel smeren helpt, start een mooie huid en een healthy glow van binnenuit, met de juiste voeding dus. Voedingsstoffen, vitamines en mineralen voeden de huid. Maar de vitale organenen (Maag, lever, nieren,...) krijgen eerst die belangrijke voedingsstoffen die ze nodig hebben. De huid staat op de laatste plaats en krijgt als het ware de restjes, daarom is het zó belangrijk voldoende gezonde voedingsmiddelen te eten als je een mooie, gezonde huid wilt.

Wilt dat dan zeggen dat huidkwaaltjes zoals acne, eczeem of uitslag volledig kunnen verdwijnen als we de juiste voeding eten? 

Volledig verdwijnen zou ik zeker niet beweren. Er is trouwens ook weinig wetenschappelijk bewijs voor de impact van gezonde voeding op je huid. Maar mijn klanten merken zeker effect. Zo kunnen mensen met veel acne gebaat zijn bij minder suiker en melkproducten. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat ze niet meer kunnen genieten van zuivelproducten. Maar ze kiezen dan wel best voor gefermenteerde zuivel zoals natuuryoghurt en kefir. En zoals altijd is portie controle belangrijk. Niet overdrijven is de boodschap.

Hoe pakken we zo’n voedingspatroon voor een mooie huid best aan, en zien we al snel effect?  

In één keer heel je voedingspatroon omgooien, is niet gemakkelijk. Neem het gewoon stapje per stapje aan. Begin met kleine veranderingen in je eetpatroon. Gelukkig voel en zie je al vrij snel effect, zeker aan je huid. Onze bovenste huidlaag wordt snel vervangen, na 4 à 6 weken zie je zeker effect. Je huid ziet er gezonder uit.

En een mooie huid, dat willen we allemaal. Wat moeten we dan precies eten?

Zet om te beginnen veel groenten en fruit op het menu, probeer te variëren met kleurrijke voedingsmiddelen. Daarnaast heb je kwalitatieve eiwitten nodig, de aminozuren in die eiwitten zijn belangrijk voor de groei en het herstel van de lichaamscellen, dus ook van de huidcellen. Haal ze uit kip, kalkoen, eieren en vis. Maar ook peulvruchten zijn fantastische bronnen van eiwitten, bovendien bevatten ze veel vezels, goed voor je darmen dus. Daarnaast zijn er nog heel wat gezonde voedingsmiddelen. Havermout is een goed voorbeeld. Die zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dat maakt dan weer dat je geen energiepieken en- dalen krijgt en dat is bijvoorbeeld goed voor je concentratie. Bovendien bevat het silicium, een stofje dat helpt om je huid stevig en elastisch te houden. Silicium is niet zo vaak vertegenwoordigd in voedingsmiddelen, daarom ben ik zo’n fan van havermout. Tenslotte mag je zeker niet vergeten om gezonde vetten op het menu te zetten.

Over die vetten gesproken:  vroeger werd aangenomen dat vetten niet goed zijn voor je lijn. Nu worden ze in zowat ieder dieet en voedingsadvies aanbevolen. Je hebt het in je boek over Omega 3 en Omega 6. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat is écht gezond? 

Vetten heb je zeker nodig, dat klopt. Er bestaat inderdaad een onderscheid tussen omega 3 en omega 6. Het zijn allebei essentieel meervoudig onverzadigde vetzuren, er moet dus een balans zijn. Terwijl omega 3 (bv. in vette vis) ontstekingsremmend werkt, bevordert omega 6 (bv. in margarine) net ontstekingen. Toch wil dat niet zeggen dat je geen omega 6 mag eten. Het probleem is echter dat we door ons typisch Westerse eetpatroon veel meer omega 6 binnenkrijgen dan nodig. Omega 3 krijgen we dan weer veel minder binnen. Daarom is het belangrijk meer omega 3 op het menu te zetten en omega 6 zoveel mogelijk te beperken.

Je zei al dat havermout een heel gezond ingrediënt is. In je boek geef je een top tien. Als je eentje moet kiezen, wat is je favoriet? 

Natuurlijk hou ik van variatie. Maar als ik er eentje moet kiezen, ga ik graag voor de tomatensaus. Enerzijds omdat het zo lekker is en bij zoveel past, anderzijds is het echt goed voor je huid. Een rauwe tomaat is een goeie bron van vitamine C. Bereid je ze, dan kan je lichaam de krachtige plantenstof lycopeen goed opnemen. Dit is een stofje dat je huid helpt om zichzelf te beschermen tegen onder andere die schadelijke uv-stralen van de zon. Vergeet wel niet om wat vetstof te gebruiken bij de bereiding, die zorgt er namelijk voor dat je lichaam lypoceen beter opneemt. Uiteraard moet je wel altijd een zonnecrème blijven smeren.

Welk ingrediënt mogen we écht niet meer eten?

Er is geen enkel ingrediënt dat we NIET mogen eten, maar we eten echt veel te veel suiker. Van suiker neemt je vetmassa toe én je krijgt er sneller rimpels van. Het heeft te maken met glycatie: een proces dat huidveroudering in de hand werkt. Het werkt als volgt: je bloedsuikerspiegel stijgt, je pancreas reageert door het hormoon insuline aan te maken. Op zich is dat oké, maar staat je insulinespiegel voortdurend hoog, dan maakt je lichaam meer IGF-1 (een groeihormoon) en MTOR (een eiwit in je cellen aan). Die twee stofjes zorgen voor een samenklontering van de eiwitvezels in onze huid, dat maakt dan weer dat de huidcellen waarin die samenklonteringen zich ophopen, afsterven. Dat maakt dat je huid sneller veroudert dan normaal: meer rimpels, verlies van elasticiteit en een stugge huid zijn het gevolg.

Taartjes zetten we dus beter niet meer op het menu?

Suiker zit in zoveel meer dan taartjes. Ook sterk bewerkte granen (bv. witte pasta) verstoren de bloedsuikerspiegel.. Maar af en toe zondigen gaat het verschil niet maken. Ik hanteer daarbij de 80/20-regel. Die is eenvoudig en kun je volhouden: eet 80% van de tijd gezond, 20% kan je genieten van extraatjes. Zorg dat je echt geniet wanneer je zondigt. Je zult trouwens snel merken, als je een tijdje gezond eet, heb je steeds minder behoefte aan die kleine uitspattingen.

 

Meer over gezond eten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content