Zo goed is broccoli voor je lichaam

Broccoli heeft een frisse smaak en is heerlijk knapperig. De veelzijdigheid van de miniatuurboompjes zorgt ervoor dat de mogelijkheden op vlak van koken legio zijn. Maar de gezondheidsvoordelen van de groene groente zijn minstens even talrijk. One broccoli a day, keeps the doctor away.

Om ten volle van de voordelen te kunnen genieten, lees dan eerst even dit. Het kruin moet donkergroen, paarsgroen of blauwgroen zijn. Hoe donkerder de kleur, hoe voedzamer de broccoli. Om de groene kleur en de heerlijke smaak te behouden, zorg er dan voor dat je de groente niet te gaar kookt. Platte pap is niet oké.

1. Verkleint kans op kanker

Niet alleen broccoli, maar ook diens broers en zusjes behorend tot de kruisbloemfamilie (lees: kool, bloemkool en boerenkool) zijn in dit geval zaligmakend. Sulforafaan, de zwavelhoudende verbinding die verantwoordelijk is voor de licht bittere bijsmaak van die groenten, helpt kanker te bestrijden. Het gaat hier vooral om long- en darmkanker en recent onderzoek heeft uitgewezen dat broccoli ook leverkanker zou kunnen voorkomen.

2. Minder rimpels

Vitamine C voorkomt huidschade door zon en vervuiling, vermindert rimpels en verbetert de huidstructuur. Het antioxidant helpt bij het aanmaken van het lijmvormend eiwit collageen. Dat is een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel en maakt onze huid elastisch en stevig. 100 gram broccoli bevat al 114 milligram vitamine C, wat bijna dubbel zo veel is als de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Lees hier nog meer tips om je huid mooier te maken.

3. Je gewicht behouden

Wil je op gewicht blijven? Zet dan wat vaker broccoli op het menu. De groente bevat bitter weinig calorieën: 29 per 100 gram om precies te zijn. Dat wil zeggen dat je zo’n 25 broccoli’s mag eten per dag om aan je dagelijkse hoeveelheid calorieën te komen. En geloof ons, dat is zowaar een mission impossible.

4. Chronische ziektes voorkomen

Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van een grote hoeveelheid vezels het risico op het ontwikkelen van chronische ziektes aanzienlijk vermindert. Voorbeelden van zo’n ziektes zijn hart-en vaatziekten, een beroerte, hoge bloeddruk, obesitas en diabetes. Vezels verlagen je bloeddruk en cholesterolgehalte, verbeteren de gevoeligheid voor insuline en helpen zwaarlijvige mensen gewicht te verliezen. En toevallig of niet, broccoli blijkt een van de meest vezelrijke groentes te zijn!

5. Weelderige haardos

Broccoli is een goede bron van vitamine A en C. Die vitamines helpen je lichaam om talg aan te maken. Talg kan gezien worden als een natuurlijke conditioner voor je haar. Ook bevat de groene groente een mooie hoeveelheid ijzer, wat een belangrijk mineraal is om je haar mooi te houden. Een gebrek aan ijzer maakt je haar namelijk droog en zorgt ervoor dat het aan glans moet inboeten. IJzer helpt je lichaam rode bloedcellen aanmaken. Haaruitval is een pijnlijk gevolg van een te laag hemoglobinegehalte.

Wist je trouwens al dat broccoli eten zelfs je bruine kleurtje in de hand werkt? Check hier hoe dat komt! Broccoli kan je op verschillende manieren eten, maar heb je dit heerlijke groene sapje van broccoli al eens geprobeerd?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content