Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige. Ze ontwikkelde het programma 100 Days Of Dedication, dat de ultieme balans vindt in gezonde voeding, veilig en uitdagend sporten en bewegen en het creëren van de juiste mindset. In haar boek #Fitbody leert ze ons hoe we in 100 dagen en in 3 fases een steviger en strakker lichaam krijgen. En dat dankzij recepten en oefeningen. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele van haar gouden tips voor dat droomlichaam. Vandaag verklapt ze ons hoe we nu al aan onze voornemens kunnen werken.

2019 wordt ons jaar

We gaan binnenkort terug het nieuwe jaar in en de meeste mensen hebben dan een heel pak nieuwe goede voornemens. De koploper van de goede voornemens is ongetwijfeld de start van een nog gezondere en betere levensstijl dan het jaar ervoor.
Ik moet het je natuurlijk niet vertellen dat het dikwijls een gepuzzel is om alles te bolwerken. Laat staan dat je dan nog tijd zou hebben om elke dag een ander recept te maken en te hollen naar de sportschool om daar aan ons lijf te werken. Het is soms moeilijk te combineren.

Tijd om het dit jaar anders aan te pakken: maak het jezelf makkelijker dan vorig jaar. Gezond koken is eigenlijk helemaal niet moeilijk!

In mijn nieuwe boek #Fitbody beschrijf ik een Mix & Match methode. Hiermee stel je makkelijk een gezond menu samen. Door volop te mix & matchen tover je in een mum van tijd een overheerlijke én vooral gezonde maaltijd op tafel. Het is niet nodig om klakkeloos alle recepten uit boeken te volgen. Misschien wel als je eens iets nieuws wilt proberen of je bent wat inspiratieloos bent, maar probeer het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk te maken. Zo blijft het gevarieerd en leuk! Houd altijd rekening met de voedingsstoffen, namelijk gezonde vetten, eiwitten en groeten. En het allerbelangrijkst: vermijd zo veel mogelijk suiker en let op je koolhydraten.

De Mix & Match methode

Het is natuurlijk nog iets makkelijker als je de voedingstabel erbij neemt. Die vind je terug in #Fitbody.

  • Kies groenten, want ze vormen de basis van je maaltijd. Je kan het simpel houden en één soort groente nemen of meerdere soorten mengen. The choice is yours! (bijvoorbeeld broccoli, sperzieboontjes, ui,…)
  • Kies één of meerdere gezonde vetten. (bijvoorbeeld avocado, zaden, noten, olijfolie, olijven, pesto,…)
  • Kies eiwitten zoals een stukje vis, vlees, of vleesvervanger. Eitjes, kikkererwten, bonen,.. zijn ook perfect.
  • Als je nog minstens een halve dag actief bent of je gaat nog sporten, kan je nog een koolhydraatportie toevoegen. (bijvoorbeeld 1 zoete aardappel, 50 gram ongekookte zilvervliesrijst, …)

Een voorbeeld van een perfecte Mix & Match is gebakken kipfilet met zilvervliesrijst en gestoomde broccoli. Op smaak gebracht met kruiden, suikervrij sausje, olijfolie,…

Zorg dat je portie groot genoeg is, zodat je geen honger hebt gedurende ongeveer 4 uur.

Help, ontwenningsverschijnselen!

Tijdens het 100 Days Of Dedication-programma dat ik beschijf in #Fitbody, ligt de focus op groenten, gezonde vetten en eiwitten. Je eet weinig koolhydraten en geen suiker. Hierdoor kunnen tijdens de eerste week wat ontwenningsverschijnselen de kop opsteken: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, stijve spieren, onverklaarbare krampjes en pijntjes, stemmingswisselingen, rusteloosheid, vermoeidheid, acne, toegenomen behoefte aan koolhydraten, ruikende adem, trillende benen … Het is mogelijk dat je je echt ziek voelt van het ontwennen. Hoofdpijn, spierkrampen en misselijkheid kunnen lijken op griep. Maar geen paniek, want dit is volstrekt normaal.

Meestal duren de ontwenningsverschijnselen vier tot vijf dagen. Er zijn echter ook mensen bij wie het twee tot zelfs vier weken duurt. Zorg gewoon dat je geen honger hebt, wees niet zuinig op vetten, drink veel water en take it easy. Op naar een suikervrij lichaam! Zodra je lichaam gezuiverd is van de suikers, zal je je beter voelen dan ooit. I promise!

En dan zijn we nu klaar om te knallen in 2019!


Meer gezonde tips voor 2019: