Daar zijn de feestdagen weer. Tijd om volop te genieten van al dat lekkers met leuk gezelschap. Als je het slim aanpakt, hoeft er van die extra feestkilo’s geen sprake te zijn. Dit zijn de gouden tips om geen extra kilo’s cadeau te krijgen. 

1. Kies voor witte wijn of cava

Het is feest en daar hoort natuurlijk ook een glaasje bubbels bij! Uiteraard mag je jezelf trakteren op een glaasje, maar kies hierbij the lesser of two evils. Ga voor droge witte wijn of prosecco. Ontdek hier hoeveel calorieën andere drankjes bevatten.

2. Maak gezonde hapjes

De avond wordt altijd goed ingezet met hapjes. Sla eens een kippenvleugeltje over en grijp naar gezonde hapjes. Olijven, kerstomaatjes, groentesticks met yoghurtdip zijn minstens even lekker. Ben je zelf de kok van dienst? Serveer dan lekkere, lichte hapjes. Veel gasten zullen je dankbaar zijn.

3. Meer eten ≠ meer genieten

Een hele dag weinig of niets eten om ‘s avonds meer te kunnen eten, is geen goed idee. De kans is groot dat je zo’n grote honger hebt dat je al vanaf de hapjes begint te schransen. Meer eten staat trouwens niet per se gelijk aan meer genieten. Volg je normale patroon en eet drie maaltijden met gezonde tussendoortjes. Kies vooral voor groenten, fruit en magere zuivel. Zo zal je hongergevoel ’s avonds niet de overhand nemen.

4. Een guilty pleasure mag

Het is niet zo gemakkelijk om aan al dat lekker eten te weerstaan en dat hoeft ook niet. Jezelf af en toe verwennen mag – het houdt je gezonde levensstijl leefbaar, goed vol te houden en makkelijk inpasbaar. Bovendien kun je erna gewoon terug aan de slag.

5. Haal eens een frisse neus

Ga tussen de gangen door eens naar buiten voor wat extra beweging. Bovendien doet beweging de spijsvertering (beter) op gang komen, waardoor je dat opgeblazen gevoel kwijt kan. Lees hier nog eens waarom samen wandelen met je partner zo goed is voor je relatie. 

6. Geef je lichaam de tijd om te ontwennen

Na de feestdagen moet je niet overcompenseren. Bouw gewoon je ritme opnieuw langzaam op en drink minstens 2 liter water. Je lichaam moet ‘ontwennen’ van het vele en voortdurende eten tijdens de feesten. Door voldoende water te drinken stil je de honger die door de ontwenning opduikt.

7. Drink thee

Brandnetelthee activiteert de lever, daardoor kan het lichaam giftige stoffen (zoals alcohol) beter verwerken. Bovendien kun je eindeloos variëren: gember is fantastisch voor je immuunsysteem, rooibos zou je hormoonspiegel helpen stabiliseren. Afwisseling is hét geheim.

8. Slaap voldoende

Feesten tot in de vroege uurtjes is leuk, maar wil je zeker zijn dat je niet bijkomt tijdens al dat feesten, dan zorg je maar beter dat je voldoende slaapt.

 

Meer tips voor een gezond 2018: