De hele dag gezond gegeten, maar ‘s avonds heb je écht zin in een stuk chocolade of een grote zak chips. Herkenbaar? Dankzij deze tips geraak je van dat hongergevoel af ‘s avonds.

Je bent niet de enige die ‘s avonds zin heeft in een snack. Natuurlijk kun je ‘s avonds nog iets eten, maar grijp jij telkens naar die ongezonde snacks, dan neem je deze tips best ter harte.

1. Eet meer kleur

Een hongergevoel is vaak te wijten aan een tekort van vitamines of mineralen. Zo heeft je lichaam bijvoorbeeld nood aan vitamine C, en niet die chips waar je eigenlijk zin in hebt. Daarom is het belangrijk om overdag voldoende verschillende vitamines en mineralen te eten. Een goede tip: eet groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Verschillende kleuren wijzen op verschillende soorten vitamines en mineralen. Neem dus eens die oranje paprika, paarse wortel of vergeten groenten.

2. Eet meer eiwitten

Voldoende eiwitten overdag, zorgen voor minder honger ‘s avonds. Dat blijkt uit onderzoek. Begin daarom al vanaf het ontbijt met proteïnen. Eet een eitje of probeer een van deze proteïnebommetjes.

3. Zoek afleiding

Zin in een ongezonde snack, probeer dan afleiding te zoeken door even iets anders te doen. Ga gezellig wandelen, neem een warm bad of maak zelfs je badkamer schoon. De kans is heel groot dat je erna geen zin meer hebt in snacks.

4. Eet minder calorieën

Door te bewegen, train je ook je hersenen. Uit een studie, gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine, blijkt dat een korte training (van 10 tot 40 minuten) aan een matige intensiteit, voldoende is om het gedeelte in je hersenen te trainen dat je zelfcontrole regelt. Je hartslag neemt toe, er wordt meer bloed en zuurstof naar hersenen gepompt en je kunt impulsbeslissingen gemakkelijker onder controle houden.

5. Ga op tijd naar bed

Ook al neem je je braaf voor om op tijd naar bed te gaan, het lukt waarschijnlijk niet altijd. Om je biologische klok niet in de war te sturen, zorg je toch best voor een slaapritme. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat te weinig slaap je hongerig maakt. Bovendien is dat nog eens een goede truc: is het laat en heb je honger? Poets je tanden en kruip in je bed, snacken is niet meer mogelijk en je doet ook nog eens dat broodnodige schoonheidsslaapje.

Meer gezonde tips: