Home Gezond Zoet & gezond: 6 x daarom moet je altijd honing in huis...

Zoet & gezond: 6 x daarom moet je altijd honing in huis hebben

Zoet & gezond: 6 x daarom moet je altijd honing in huis hebben

Het is natuurlijk en smaakt heerlijk zoet, maar er zijn nog redenen om wat vaker honing te gebruiken. Wij zetten 5 redenen op een rijtje om vanaf nu altijd honing in huis te hebben.

Lees hier ook waarom je wat vaker cayennepeper op het menu moet zetten

Honing is echt gezond voor je. Let wel op: we hebben het dan over de rauwe, ongefilterde honing. Bijen houden is een echte trend, koop je honing bij een lokale imker en je zit zeker goed. Let bovendien op: als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, gaan de gezondheidsvoordelen verloren. Wacht dus even tot je thee op drinktemperatuur is, voor je er honing aan toevoegt. Wil je honing opwarmen? Doe dat dan au bain-marie, maar zorg dat het water in de onderste kom niet warmer is dan 45 graden.

1. Goed tegen allergieën

De rauwe, ongefilterde honing bevat nog pollen. Volgens verschillende bronnen zou de honing je daarom immuun maken voor de pollen die allergieën veroorzaken. Zeker het proberen waard als je eindelijk van die allergieën af wilt geraken.

2. Een natuurlijke energiebron

Er zijn heel wat zoetstoffen, maar honing is veruit de gezondste van de hoop. Het is suiker met een lage glycemie-index. Als je voedingsstoffen eet met een hoge glycemie-index krijg je een zogenaamde suikerpiek. Je krijgt dus een energiepiek, maar daarna voel je je energieloos.

3. Helpt tegen hoestbuien

Een lepeltje honing eten voor je gaat slapen zou goed zijn tegen nachtelijke hoestbuien.

4. Het heeft een bacterie- en schimmelremmende werking

Bijen voegen enzymen aan de honing toe, daarom heeft het een bacterie- en schimmelremmende werking. Honing kan helpen bij keelpijn, een maagzweer of een bacteriële darminfectie. Bovendien kun je het op wondjes op je huid smeren.

5. Een stralend huidje

Ook in de badkamer komt honing goed van pas. Honing helpt de vochttoevoer van je huid te regelen, het werkt dus eigenlijk als een hydraterende crème. Dankzij de antibacteriële stoffen is het bovendien goed voor de vette of geïrriteerde huid. De enzymen en aminozuren in honing zijn goed om eczeem of puistjes te behandelen. Voeg een druppeltje honing toe aan je producten als dag- en nachtcrème of gebruik honing als gezichtsmasker.

Wist je dat honing eten ook goed is tegen cellulitis? Hier lees je de andere tips van een expert. 

6. De natuurlijke redder tegen roos

Mensen die last hebben van pelletjes kunnen regelmatig een honingbadje aanbrengen. Voeg bij lauw-warm water zo’n 10% honing toe. Smeer het goedje op je haar en laat 3 uur intrekken. Daarna uitspoelen. Je zou veel minder last hebben van roos. Volgens sommige bronnen zou het zelfs helpen tegen psoriasis.

Meer gezonde tips: