Naar het werk gaan, boodschappen doen, het huishouden runnen… We zijn de hele dag druk in de weer. Een volwassen vrouw heeft daar gemiddeld zo’n 2000 calorieën nodig om te functioneren. We verbranden ook heel wat calorieën door onze dagdagelijkse taken, maar hoeveel verbranden we er op een lazy sunday, ofwel hoeveel calorieën verbrand je door de hele dag niets te doen?

Om te weten hoe hoog je ruststofwisseling is in rust, is er de formule van Roza en Shizgal. De uitkomst komt overeen met de hoeveelheid calorieën je lichaam nodig heeft als je een hele dag in bed ligt. Want ademen, verteren, je temperatuur behouden,… Ook daar heeft je lichaam energie voor nodig.

De formule: zoveel calorieën verbrand je door niets te doen

447,593 + (9,247 X G) + (3,098 x H) – (4,330 X L)

(G = lichaamsgewicht in kg, H = lengte in cm, L = leeftijd)
Een 45-jarige vrouw van 1,65 meter, die 63 kilo weegt, heeft dus ongeveer 1.346 calorieën nodig als ze een dag niets doet.  (447,593 + 582,561 – 194,85)

Meer verbranden

Wil je toch nog wat meer verbranden als jij een rustdagje hebt, dan is het toch aan te raden regelmatig de fitness te bezoeken of spierverstevigende oefeningen te doen. Want hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je lichaam verbruikt in rust. Geniet dus van die luie dag en ga morgen terug sporten. De perfecte combinatie. 😉

 

Meer over gezondheid & afvallen:

Openingsbeeld: Sézanne