Naar het werk gaan, boodschappen doen, het huishouden runnen… We zijn de hele dag druk in de weer. Een volwassen vrouw heeft daar gemiddeld zo’n 2000 calorieën nodig om te functioneren. We verbranden ook heel wat calorieën door onze dagdagelijkse taken, maar hoeveel verbranden we er op een lazy sunday, ofwel hoeveel calorieën verbrand je per dag wanneer je helemaal niets doet?

Om te weten hoe hoog je ruststofwisseling is in rust, is er de formule van Roza en Shizgal. De uitkomst komt overeen met de hoeveelheid calorieën je lichaam nodig heeft als je een hele dag in bed ligt. Want ademen, verteren, je temperatuur behouden,… Ook daar heeft je lichaam energie voor nodig.

De formule: Hoeveel calorieën verbrand je per dag wanneer je helemaal niets doet?

447,593 + (9,247 X G) + (3,098 x H) – (4,330 X L)

(G = lichaamsgewicht in kg, H = lengte in cm, L = leeftijd)
Een 45-jarige vrouw van 1,65 meter, die 63 kilo weegt, heeft dus ongeveer 1.346 calorieën nodig als ze een dag niets doet.  (447,593 + 582,561 – 194,85)

Tips om meer calorieën per dag te verbranden tijdens het niets doen

Dit is natuurlijk slechts een formule en een schatting. Want hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een potje Netflix, is eigenlijk bij iedereen verschillend. Gelukkig zijn er enkele tips om meer te verbranden tijdens je dagje rust.

1. Doe spierversterkende oefeningen

Hoe meer spieren, hoe meer calorieën je verbrandt in rusttoestand. De gouden tip is dus om spierverstevingende oefeningen te doen tijdens de momenten dat je niet rust. Dat kan enerzijds door pakweg met gewichtjes te trainen, maar ook door je bureaustoel regelmatig aan de kant te zetten en staand te werken of op een zitbal.

2. Poets zelf

Ja hoor, door zelf goed te schrobben en kuisen, kweek je veel meer spieren dan je denkt.

3. Stap meer

Een bodybuilder zul je niet worden door te wandelen. Toch is het goed om zoveel mogelijk stappen op een dag te zetten: neem de trap, ga te voet naar de winkel en plan wandelafspraken in met vriendinnen.

4. Werk ook aan je conditie

Niet enkel krachttraining is belangrijk als je meer calorieën wilt verbranden in rust. Je traint je spieren ook tijdens een rondje joggen of een sessie spinnen, maar ook na de training – als je in je zetel ploft – blijf je meer calorieën verbranden dan je anders zou doen.

Eigenlijk is het eenvoudig: zorg voor een goede balans. Wissel je dagen met beweging af met een heerlijke dag niets doen en voel je er vooral niet schuldig over, maar geniet er met volle teugen van!

Meer tips om het jaar gezond in te zetten:

Openingsbeeld: Sézanne