Mogelijke gebitsproblemen

Tandvleesontsteking

Als je zwanger bent heb je een grotere kans om een tandvleesontsteking te krijgen (gingivitis). Het is belangrijk om tandvlees ontstekingen te voorkomen, omdat ze zich verder kunnen uitbreiden naar het kaakbot, waardoor er parodontitis ontstaat. Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het kaakbot is aangetast. Dit resulteert in het verdwijnen van kaakbot, waardoor tanden en kiezen uiteindelijk los kunnen gaan staan. Bovendien kunnen tandvleesontstekingen leiden tot een te vroeg geboren kind.

Eerder gaatjes

Als zwangere vrouw heb je een groter risico op gaatjes, onder andere door een veranderd eetpatroon. Je hebt vaak meer trek in zoete voedingsmiddelen, waardoor het gebit vaker aan suiker wordt blootgesteld. Met name de suikers in frisdrank en geraffineerde producten (alles uit de industrie) leveren veel suikers. Deze suikers zijn de voedingsbron van bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken. Maar het kan ook zijn dat je tijdens de zwangerschap veel last hebt van (ochtend)misselijkheid , waardoor je meerdere eetmomenten op een dag hebt. Daarnaast is de verleiding groot om minder aandacht aan je gebit te besteden als je aan het eind van de dag moe bent. Een slechte mondhygiëne tijdens je zwangerschap is niet alleen slecht voor jouw gebit, maar het is  ook belastend voor je kind. Dit heeft op latere leeftijd  ook een grotere kans op tandbederf.

Aantasting van het tandglazuur

Zwangerschap gaat regelmatig gepaard met misselijkheid en soms met overgeven. Het maagzuur dat in de mond komt kan het tandglazuur tijdelijk zwakker maken. Kom echter niet in de verleiding om je tanden te poetsen, direct nadat je hebt overgegeven. Het is beter om een half uur tot een uur te wachten, zodat je glazuur de tijd heeft om te herstellen na de zuuraanval. Dit spaart je glazuur en het voorkomt  tanderosie.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

 Meer tips voor moeders: