5 dingen die huwelijkstherapeuten onmiddellijk merken aan een koppel

Iedere relatie kent wel eens een dipje, en zelfs in de beste huwelijken kunnen er moeilijke periodes zijn. Op zo’n moment is het een idee om een huwelijkstherapeut te raadplegen. Eerlijk zijn is de boodschap, want de therapeuten hebben meer door dan je denkt. Deze 5 dingen merken ze onmiddellijk aan een koppel dat om raad komt bij hen.

 

Huwelijkstherapeuten helpen dagelijks mensen die een moeilijke periode doormaken. Vaak zien ze al tijdens een eerste sessie of er nog hoop is. Vergis je niet, ze zien meer dan je denkt. Huffington Post vroeg aan verschillende therapeuten wat hen onmiddellijk opvalt.

1. Ze weten wanneer je liegt

“Mensen durven wel eens liegen in een therapiesessie“, vertelt Becky Whetstone. “Als therapeut merk je snel of iets op niet veel slaat, vaak laat één van de twee belangrijke informatie achterwege. Mensen proberen dingen te verbergen omdat ze bezorgd zijn over wat ik zal denken of ze liegen gewoon.” Tip: besluiten jullie om voor therapie te gaan? Wees dan eerlijk, een goede therapeut oordeelt niet over wat je vertelt.

Aan deze signalen merk je of je partner liegt

2. Ze merken onmiddellijk wanneer die goede vriend(in) meer is dan een vriendschap

“We merken het snel wanneer een van de partners verliefd is op een ander. Het signaal? Ze gaan zwaar in de verdediging wanneer de andere partner zegt dat de vriendschap een dreiging vormt voor de relatie. Als je echt van je partner houdt en je de relatie niet wilt laten stuklopen, erken je de gevoelens van je partner en houd je er rekening mee”, aldus Laurel Steinberg. Tip: vriendschappen zijn heel belangrijk, maar wees eerlijk en erken altijd de gevoelens van je partner.

Lees ook wat je zeker niet mag doen tijdens een ruzie met je partner

3. Ze merken of je bereid bent fouten toe te geven

Om elkaar te begrijpen en elkaar te vergeven moet je natuurlijk wel bereid zijn ook je eigen fouten in te zien. Dat zegt psychologe Elisabeth J. LaMotte. “Ik vraag koppels als ze binnenkomen wat ze willen veranderen. Ze kunnen meestal heel goed vertellen wat ze willen dat hun partner anders zou doen. Wanneer ik dan vraag wat ze zelf bijdragen aan het probleem, kunnen daar twee reacties op komen. Aan de ene kant heb je de partners die bescheiden zeggen wat ze zelf bijdragen tot het probleem. Aan de andere kant heb je partners die vinden dat vooral de ander de oorzaak is. De koppels waarvan partners allebei hun fouten durven toegeven, hebben meer kans op een gezonde, bevredigende relatie.”

Lees ook De 7 meest genegeerde relatieproblemen volgens therapeuten

4. Ze zien onmiddellijk of jullie relatie een stevige basis heeft

Volgens huwelijkstherapeut Linda Lipshutz is een stevige basis noodzakelijk voor een goede relatie. “Ik merk onmiddellijk of er een diepe connectie was die we hopelijk kunnen herstellen. Meestal neemt de druk al wat af als koppels me vertellen waarom ze in de eerste plaats verliefd zijn geworden op hun partner en welke kwaliteiten ze echt appreciëren. Als een partner zoveel negatieve emoties voelt dat het moeilijk is om te verwijzen naar de mooiste momenten samen of de beste kwaliteiten van de ander, is het vaak moeilijk om de relatie nog te herstellen.”

Lees ook dit arikel: ‘Ik moet bij hem weg: 5 tekenen van het einde van een relatie’

5. Ze weten of je al met één been uit de relatie ben gestapt

Volgens psychologe Alica H. Clark is het al snel duidelijk of een partner eigenlijk al met één been uit de relatie is gestapt. “Als een partner al contact heeft gehad met een scheidingsadvocaat of gesproken heeft over uit elkaar gaan, is het moeilijker de brokken terug te lijmen. Ze hebben zichzelf al een toekomst zonder hun partner voorgesteld. De focus ligt niet meer op het huwelijk beschermen en redden, maar wel op het individuele geluk. Relatietherapie kan enkel slagen als beide partners nog een toekomst zien en bereid zijn er aan te werken.”

Meer over liefde & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content