7 tips om een burn-out te helpen voorkomen

Te hoge werkdruk of zware stress kunnen zorgen dat je uitgeblust geraakt. En je bent zeker niet alleen, de burn-out is dé ziekte van de eeuw. Voorkomen is onmogelijk, maar door deze tips kun je het risico op een burn-out inperken.

 

Een belangrijke baan, een gezin om voor te zorgen en een spannend sociaal leven. Het is druk en we hossen van her naar der. Een balans vinden is dan heel belangrijk. Te veel druk en het licht gaat uit. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat we ons moeten behoeden. Probeer jezelf in balans te houden dankzij deze tips van Dr. Paul Koeck, gespecialiseerd in de materie.

1. Levensvreugde

Wees tevreden en vind levensvreugde. Afhankelijk van de omstandigheden zeg je? Dat klopt. Maar toch heb je er zelf invloed op. Stem je leven en handelingen af op hoe je werkelijk wil leven. Bezin jezelf regelmatig en vraag je af of dit is wat je wilt in het leven. Veranderingen maken is altijd mogelijk en zelfs kleine dingen kunnen helpen. Bovendien is het belangrijk om tijd te besteden aan dingen die je écht gelukkig maken. Plan iedere dag minstens 1 ding waar je blij van wordt.

Lees hier ook hoe je een dipje het best aanpakt.

2. Creatieve pauzes

Om de 90 minuten neemt ons activiteitsniveau en ons logisch-rationeel denkvermogen toe. Nadien nemen ze weer af en komen we in een fase van verstrooidheid waarin we dagdromen. Tijdens die momenten van verstrooidheid last de natuur een creatieve pauze in. Hét moment waarop creatieve momenten ineens opduiken. Die momenten helpen ons vaak om achteraf productiever te werken of tijd uit te sparen om hetzelfde doel te bereiken. Ons rationele denken komt tot rust en zo bouwen we weer energie op voor de volgende 90 minuten. Onder andere door onze moderne samenleving, waarin we altijd gehaast zijn, proberen we deze mini-pauzes weg te werken met wilskracht, cafeïne, nicotine, alcohol of andere stimulantia. Je kan dit gerust even doen, maar zeker geen maanden. Mensen die chronisch hun natuurlijke neiging negeren om zo’n korte time-out te nemen om de 90 minuten, bouwen chronische stress op, die kan dan weer zorgen voor een burn-out. Om de 90 minuten even rondwandelen op kantoor, is dus zeker geen overbodige luxe.

Samen wandelen met de collega’s? Hier lees je wat elke dag een half uurtje wandelen met je lichaam doet.

3. Om de 6 weken een pauze

Die korte pauze om de 90 minuten is belangrijk, maar ook af en toe een iets langere pauze inlassen is noodzakelijk. Als we onze geest en ons lichaam actief en productief willen laten genieten, moeten we pauzes inlassen. Probeer dus om de zes weken een iets langere pauze te nemen. Neem dus tijd met familie, trek er eens op uit of geniet gewoon van enkele dagen me-time.

Lees hier hoe je meer tijd inlast voor jezelf, zonder je schuldig te voelen.

4. Een verlengd weekend

Wist je dat 3 nachten overnachten op meer dan een uur van je huis meer effect heeft dan een gewoon weekend? Tijd dus om een trip te plannen. Doe dit liefst met je levenspartner en zonder kinderen. Doordat jullie tijd met jullie tweetjes doorbrengen, hebben jullie écht tijd voor affectie en seks. En dat is belangrijk voor je welzijn.

Ontdek hier wat er met je lichaam gebeurt als je geen seks hebt.

5. Een week pauze

Maar zelfs zo nu en dan een verlengd weekend is onvoldoende. Zeker als je zelfstandige bent of wanneer je je harde werken kunt compenseren door iets meer vrije tijd, is het belangrijk om om de 3 weken en weekje vakantie te nemen. De omzet en winst van bedrijfsleiders of zelfstandigen stijgt met meer dan 20% in jaar door de creatieve business-ideeën die spontaan opdoken tijdens of na vakanties. Door in een andere omgeving te zijn word je creatieve denkvermogen gestimuleerd. Werknemers in dienstverband die zo’n werk- en vakantieritme aanleren krijgen sneller promotie doordat ze meer toegevoegde waarde leveren voor hun bedrijf. Bovendien verkopen ze zichzelf beter door het charisma dat een frisse geest en lichaam uitstraalt.

Op reis? Dit zijn de 4 ultieme bestemmingen van 2017

6. Vakantievoornemens doorzetten tijdens je werkweek

Vergeet niet om je korte vakanties dagelijks even na te genieten en te reflecteren. Probeer dit vakantiegevoel mee te nemen in je dagelijkse leven. Neem bijvoorbeeld dagelijks een kwartiertje om te reflecteren en tot rust te komen, je kunt bijvoorbeeld dingen noteren die je gelukkig maken. Je vakantie-effect kan snel uitdoven als je terug in je hectische werkomgeving terechtkomt, en geen actie onderneemt om je bijgewonnen rust verder te zetten.

Moeilijk om los te laten? Hier lees je 9 tips om helemaal tot rust te komen

7. Dingen om naar uit te kijken

Een gouden tip om je gevoel van rust na je reis te bewaren: een volgende reis plannen. Uitkijken naar je volgende reis werkt stressverlagend. Een extra reden dus om gewoon een volgend reisje te boeken.

Lees meer over geluk:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content