Helemaal zen: echt relaxen, hoe doe je dat ook alweer?

Moeite om echt tot rust te komen? Je bent zeker niet alleen. Nochtans is het van levensbelang om op geregelde tijdstippen echt te relaxen en zen te worden. Dankzij deze tips vind je de weg naar welverdiende rust.

Je hebt enkele dagen vrij en kunt dus eindelijk relaxen. Je smeert je goed in, gaat in de zon liggen en neemt een goed boek. Na vijf minuten word je onrustig en start je met de grote kuis of een ander klusje dat ligt te wachten. Herkenbaar? Je bent niet alleen. Relaxen is belangrijk, maar niet evident.

Waarom vind ik geen rust?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je er niet in slaagt de spreekwoordelijke knop om te draaien. Enerzijds ben je het waarschijnlijk niet gewoon om vrije tijd te hebben, en in het midden van de dag te liggen luieren, voelt dan wat onwennig. Hoewel psychiater Dirk De Wachter en heel wat andere deskundigen geregeld opperen dat je je moet leren vervelen, is dat voor velen allesbehalve evident. Daarnaast zijn er al die vervelende prikkels: het nieuws dat je ongerust maakt, de zoveelste call met een vriendin die even haar hart wilt luchten, je ellenlange to do lijst waaraan maar nooit een einde lijkt te komen. Om naar maar te zwijgen van sociale media: door al die leuke foto’s van bakkende, e-piritievende en sportende vrouwen, voel je al snel de druk om zelf ook een fles champagne te kraken en een urenlange videoconferentie met vrienden te houden, om daarna die calorieën terug te verbranden tijdens een home work-out, een proces dat je uiteraard van begin tot einde hoort vast te leggen op Instagram.

Een warme oproep: gun jezelf geregeld de tijd om te doen waar je zélf zin in hebt. Tijd om je hoofd even helemaal leeg te maken en niet constant in de weer te moeten zijn. Geen idee hoe te beginnen? Wij delen enkele tips.

1. Neem het einde van je werkdag ter harte

Velen onder ons werken nu van thuis en zijn daardoor gemakkelijker bereikbaar dan ooit. Natuurlijk moet je je job goed doen, maar hoe verleidelijk het ook is om langer door te werken, ’s avonds nog even je mails te checken of toch nog snel iets af te werken: Doe. het. niet. Werk overdag efficiënt (hier lees je tips om dat het best te doen) en laat je werk na én voor de werkuren voor wat het is.

2. Focus op het nu

Het goede nieuws: om te relaxen heb je helemaal niets nodig. Geen citytrip, geen restaurant, niks. Wat je moet doen, is stilstaan en je afvragen waar jij nu eigenlijk echt zen van wordt: dat kan een wandeling zijn, een gesprek met een vriendin, een namiddag helemaal niets doen op de zetel. Alles kan, maar beslis zelf. Laat je niet zeggen wat het best werkt, wat dat voor jou is, kun je enkel zelf voelen.

3. FOMO is écht niet nodig

Fomo of ‘the fear of missing out‘ wil zoveel zeggen als: schrik hebben dat je iets leuks mist. Dat is heel menselijk, maar niet nodig. Het is helemaal oké om niet iedere avond een zoommeeting met hapjes en drankjes te organiseren of om niet uitgebreid te koken of te joggen als je daar geen zin in hebt. Vind je het moeilijk, laat sociale media dan even voor wat ze zijn en doe alleen waar jij zin in hebt.

4. Neem tijd voor jezelf

Je hebt misschien een partner die graag entertaint en enkele kinderen die graag iedere minuut van je aandacht opeisen... Maar het is helemaal oké om je even af te sluiten en enkel met jezelf bezig te zijn: even alleen wandelen, een uur op bed gaan liggen of jezelf verliezen in een goed boek...

5. Leg de lat niet te hoog

Misschien haal je energie uit lopen of kom je helemaal tot rust dankzij yoga. Dat is top. Maar verwacht niet te veel van jezelf. Je hoeft niet meteen een marathon te lopen of als een doorwinterde yogi de moeilijkste poses aan te nemen.

6. Verwacht geen wonderbaarlijke ideeën na het niets doen

Niets doen is niet alleen leuk, het is ook nuttig. Vaak komen de leukste ideeën uit je creatieve brein als je even niets doet. Maar, wordt nu niet ongeduldig als je na een half uur niets doen, niet meteen hét idee hebt gevonden. Het zal later wel komen.

7. Creëer structuur én momenten voor rust

Structuur is belangrijk. Maar dat wil niet zeggen dat je heel je planning moet volproppen. Zorg in die structuur dus voor voldoende rustmomenten. En leg op voorhand niet vast wat je in die rustmomenten doet: als je taarten bakken of bloemschikken in je planning vastpint, lijkt het al snel op werken en niet meer op ontspanning.

8. Probeer eens iets nieuws

Vind je het niks, stop er dan gewoon weer mee. Maar wie weet ontdek je wel iets nieuws dat je helemaal tot rust brengt.

9. Beweeg

Maar zoek iets dat je leuk vindt. Merk je na de tweede yogasessie dat je er niks aan vindt, ga dan eens wandelen of neem de fiets.

10. Het huishouden loopt niet weg

Het is oké dat er wat afwas staat of dat je huis niet perfect op orde is. Volgens deze opruimgoeroe is een lenteschoonmaak zelfs helemaal niet nodig. Geloof ons, we ontdekten het zelf, als je het huishouden even laat liggen, ligt het er daarna nog steeds (helaas ;-)).

Nog meer selfcare-tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content