Telewerken: 9 tips om productief en efficiënt te werken

Nu we met zovelen thuis aan het werken zijn, is het belangrijk productief te blijven. Dankzij deze tips kom je efficiënt en productief de werkdag door.

1. Creëer structuur

Het mag dan verleidelijk zijn om 5 minuten voor aanvang uit je bed te rollen en ongewassen aan de bureau te gaan zitten, het is allesbehalve productief. Creëer daarom een schema. Gebruik de routine die je dagelijks gebruikt: opstaan, wassen en met een fris hoofd aan je dag beginnen. Ben je nu gezegend met extra tijd omdat je geen file hebt, gebruik die tijd dan liever om nog even te gaan lopen of een work-out thuis te doen. Want beweging komt je producitviteit zeker ten goede.

2. Probeer privé en werk te onderscheiden

Dat wil zeggen: ga niet tijdens het werken snel je keuken opruimen of een wasmachine vullen. Maar dat wil ook zeggen dat je best de locatie gescheiden houdt. Neen, het is geen goed idee om te werken vanuit je bed of zetel. Ga aan je bureau zitten tijdens de werkuren. Je werkt productiever en kan na je werk je werk ook volledig afsluiten door naar je andere ruimtes te gaan.

3. Zorg voor een ergonomische opstelling & kies de juiste verlichting

Die oude keukenstoel mag praktisch zijn om snel iets te eten, daarom is hij dat nog niet voor je home office. Je gaat hier hoe dan ook een aantal weken slijten, zorg dus dat je plekje handig is ingericht, zorg voor een deftige stoel en tafel, stel je stoel in op de juiste hoogte en zorg voor goede verlichting. Dat laatste is belangrijk om alert en productief te blijven, én zorgt dat je ogen niet vermoeid raken.

4. Maak een planning

Maak een lijstje met wat je vandaag allemaal wilt bereiken. Hou tijdens je planning ook rekening met pauzes. Moet je vergaderen over iets? Plan een bel- of skypemoment in met collega’s of bazen.

5. Creëer pauzemomenten

Nog zo’n valkuil: geen pauzes nemen, maar de hele dag achter je computer blijven zitten (en hier ook eten etc.). Wil je productief blijven, dan is het belangrijk om pauzemomenten in te lassen. Ga weg van je bureau en computer en neem even de tijd om iets te eten, een wandeling te maken of dat sportmoment waartoe je vanochtend niet gekomen bent, in te halen.

6. Kies de juiste achtergrondmuziek

In stilte werken, kan natuurlijk ook. Maar wil je toch graag wat achtergrondgeluid? Pas je keuze en het volume aan je werkomgeving aan. Op kantoor staat je favoriete plaat ook niet heel luid op. Zorg dat je geconcentreerd kunt werken. Wat ook écht een goeie oplossing is: deze QuietComfort® Earbuds van Bose (€ 279,95). Ze hebben een noise cancelling functie waardoor je zelfs auto’s, gejoel of geblaf niet meer hoort.

7. Beperk het gebruik van sociale media

Je wilt natuurlijk op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, maar doe dit enkel tijdens de pauzemomenten. Wanneer je een keer per begint te klikken, ben je voor je het weet naar de facebookpagina van de buurvrouw van je ex-partner zijn nonkel aan het staren. En dat doe je op je werk toch ook niet?

8. Communiceer met collega’s

Enerzijds wil je niet sociaal geïsoleerd geraken, anderzijds wil je graag weten waar je collega’s mee bezig zijn. Zoek dus een manier om met je collega’s te kunnen communiceren. Van een skype-meeting tot mailen, alles is mogelijk.

9. Goede afspraken maken goede vrienden

Laat duidelijk aan je baas weten waaraan je werkt. Sluit je dag af met een mailtje om te laten weten dat je de dag afrondt en wat je verwezenlijkt hebt. Maak daarnaast ook goede afspraken met je huisgenoten: kans is groot dat je niet alleen thuis werkt. Zorg dat je elkaars productiviteit niet verstoort.

Meer tips om de corona-periode door te komen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content