6 x feestelijke aperitiefhapjes om mee uit te pakken

Bij een geslaagd feest horen lekkere hapjes. Wij selecteerden voor jou 6 heerlijke hapjes waarmee je zeker zal scoren.

6 x feesthapjes om je gasten mee te verrassen

Bladerdeeghapjes met brie en cranberry

Bladerdeeghapjes met brie en cranberry

Bladerdeeghapjes met brie en cranberry

“Bladerdeeghapjes mogen wat mij betreft zeker niet ontbreken in dit boek. Het contrast tussen de zachte brie, het zoete van de cranberry en dan het knapperige van gebakken bladerdeeg zorgt ervoor dat je dit hapje gewoon zó, in één keer in je mond wil stoppen. Ik zou dat ook gewoon lekker doen!”

Dit heb je nodig voor ongeveer 20 hapjes:

  • 1 rol vers roomboterbladerdeeg
  • ½ kuipje smeerbare brie (à 125 g)
  • 50 g gedroogde ccranberry’s, grof gesneden
  • 30 g pecannoten, grof gehakt
  • ½ tl chilivlokken

Verder nodig:

bakplaat met bakpapier

Zo maak je het: 

  • Oven voorverwarmen op 180 °C
  • Rol het bladerdeeg uit en leg dit op je aanrecht. Smeer in met de smeerbare brie. Verdeel daarover de cranberry’s, pecannoten en chilivlokken. Rol het deeg op en snijd er plakjes van.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen de hapjes zit. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak je hapjes 15-18 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze op een rooster afkoelen en serveer.

Dit recept komt uit Altijd Borreltijd van Suzan Aretz (Fontaine uitgevers) – € 24,99

Berloumifrietjes met een zoete paprikadipsaus

Berloumifrietjes met een zoete paprikadipsaus

Berloumifrietjes met een zoete paprikadipsaus

“Berloumi is voor veel mensen nog onbekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Berloumi is een kaas die niet smelt bij het bakken en die je ook makkelijk kan grillen. Voor mij is die kaas een echte smaaksensatie. De hartige smaak van berloumi gaat perfect samen met deze lichtzoete dipsaus.”

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 300 g berloumi
  • 1 zoete rode paprika
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 tl honing
  • 2 tl tahini
  • 1 teentje look
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje chilipoeder
  • snuifje komijn
  • snuifje oregano
  • verse peterselie

Zo maak je het: 

  • Snijd de zoete paprika en het teentje look in stukken. Stoof aan in een beetje olijfolie.
    Kruid met peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder en komijn. Laat de paprika garen
    tot hij zacht is.
  • Doe de gestoofde paprika in een hoge maatbeker en voeg de Griekse yoghurt toe.
    Meng de paprika met de Griekse yoghurt met een staafmixer. Voeg 1 tl honing en
    2 tl tahini toe. Zorg ervoor dat alles goed vermengd is. Bewaar de dip in de koelkast.
  • Snijd de berloumi in reepjes. Bak de berloumi in een beetje olijfolie tot hij goudbruin
    en krokant is. Kruid met een snuifje oregano.
  • Serveer de berloumifrietjes warm met de frisse yoghurtdip. Werk eventueel af met verse peterselie.

Dit recept komt uit ‘Chloé kookt’ van Chloé Lauwers (Uitgeverij Pelckmans) – € 24,50

 

Claudia’s braambessendip met tortillachips

Claudia’s braambessendip met tortillachips

Claudia’s braambessendip met tortillachips

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 200 g feta
  • 100 g ricotta
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 4 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl za’atar
  • 1 tl rodepeperflakes
  • 2 tl sesamzaad (zwart of wit)
  • verse bieslook, fijngesneden
  • 100 g braambessen

Tortillachips

  • 2 wraps
  • sap van ½ limoen
  • 2 el olijfolie
  • zout

Zo maak je het: 

  • Doe de feta, de ricotta en de Griekse yoghurt in de blender. Kruid  met peper en zout.
  • Doe er de honing en de olijfolie bij en mix tot een gladde dip. Voeg de za’atar toe. Werk af met de sesamzaadjes, de rodepeperflakes, de verse bieslook en de braambessen.
  • Serveer met tortillachips.

Zo maak je de chips:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de wraps doormidden en snijd er driehoekjes uit. Neem een  bakplaat met bakpapier. Meng de olijfolie met het sap van de limoen  en het zout. Smeer de wraps aan beide zijden in met het mengsel en  leg ze op de bakplaat.
  • Bak in de oven gedurende 8 à 10 minuten tot  de chips krokant zijn.

Powertip: Je kunt ze twee à drie dagen bewaren in een luchtdichte pot.

Dit recept komt uit Claudia’s Classics van Claudia Van Avermaet (Uitgeverij Lannoo)

Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus

Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus

Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus

Wie had gedacht dat je zo’n gewone bloemkool kunt omtoveren tot een zalig verwenhapje? Alles wat je moet doen is de rauwe bloemkoolroosjes paneren en frituren. We maken er een kruidige tartaarsaus bij waarin ook stukjes bloemkool zitten.

  • Klaar in 20 minuten
  • Hapje voor 6 personen of voorgerecht voor 4

Dit heb je nodig voor de bloemkoolroosjes:

  • 12 bloemkoolroosjes
  • 1 ei of 4 eetlepels bloem + 1 dl water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g paneermeel
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 koffielepel chilivlokken
  • 1/2 koffielepel zout
  • frituurolie

Dit heb je nodig voor de tartaarsaus:

  • 100 g bloemkool
  • 2,5 dl mayonaise of veganaise
  • 2 koffielepels dragon
  • 3 eetlepels gehakte
  • peterselie
  • 3 augurkjes, in kleine stukjes
  • 16 zure zilveruitjes, in tweeën
  • peper en zout

Zo maak je het:

Maak eerst de tartaarsaus.

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 2 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Snijd of hak de bloemkoolroosjes in nog kleinere stukjes.
  • Roer de stukjes bloemkool, augurk en zilverui door de mayonaise of veganaise en voeg de peterselie en dragon toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Maak nu de bloemkoolroosjes.

  • Verwarm de frituurolie op 170 °C.
  • Roer het ei los en meng het citroensap erdoor samen met een snufje zout.
  • Vermeng de bloem met het water, het citroensap en een snufje zout.
  • Vermeng het paneermeel met sesamzaad, tijm, chilivlokjes en zout.
  • Haal de bloemkoolroosjes een voor een door het ei of bloempapje en vervolgens door het paneermeel.
  • Frituur ze 2 minuten zodat ze goudbruin kleuren.

Tip: lekker met boekweit of rijst

Dit recept komt uit ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ van Miki Duerinck en Kristin Leybaert – Standaard Uitgeverij –  €22,50

Mini-burgers met ontbijtspek en mayo

Mini-burgers met ontbijtspek en mayo

Mini-burgers met ontbijtspek en mayo

Wat je nodig hebt (Voor 8 mini-burgers): 

  • 8 kleine broodjes
  • 400 g gemalen biefstuk
  • 1 sjalot
  • knoflook (1 teen)
  • 1 ei
  • 1/2 tl mosterd
  • 3 el paneermeel
  • 2 kleine rode uien
  • 8 plakjes gezouten ontbijtspek
  • 40 g rucola
  • 4 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 el cognac
  • 1 tl mosterd
  • worcestersaus enkele druppels

Zo maak je het: 

Snij de sjalot en het teentje knoflook fijn. Stoof ze glazig in een beetje vetstof. Meng de gemalen biefstuk met de mosterd, het losgeklopte ei, het gestoofde teentje look en sjalot en het paneermeel. Breng op smaak met peper en zout. Maak er acht kleine.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Linzenkroketjes met yoghurtdip

Linzenkroketjes met yoghurtdip

Linzenkroketjes met yoghurtdip

 Linzenkroketjes met yoghurtdip

Uiteraard mogen kroketjes niet ontbreken bij je tapas. Wees origineel en probeer deze linzenkroketjes met yoghurtdip.

Dit heb je nodig (voor 8 kroketjes): 

  • 1/2 ui
  • knoflook (2 tenen)
  • 1 groene chilipeper 1
  • 2 el komijnzaad(gemalen)
  • 2 el korianderzaad
  • 200 g rode linzen
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • zeste van 1 citroen
  • een neutrale olie (om te bakken bv. druivenpitolie)

Zo maak je het: 

  • Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een pan op een middelgroot vuur. Doe er een beetje vetstof in en bak ze glazig.
  • Hak de groene chili fijn. Doe hem bij de sjalot en de look. Voeg ook het komijn- en korianderzaad toe. Roer.
  • Voeg de linzen toe, net als 650 ml water. Laat opstaan, roer af en toe, tot de linzen gaar zijn (zo’n 10 min). Doe de linzen in een ruime kom en laat afkoelen.
  • Scheid de eieren. Roer het eigeel en de bloem door de linzen. Klop de eiwitten op en spatel ze ook voorzichtig door het linzenmengsel. Laat even opstijven in de koelkast.
  • Verhit vlak voor serveren neutrale olie in een steelpan en verwarm de oven tot 180°C. Rol kroketjes van het linzenmengsel. Bak ze goudbruin in de olie. Leg ze in een ovenbestendige schaal en laat nog enkele minuten verder garen in de oven. Serveer met de yoghurtdip.

Dit heb je nodig (voor de yoghurtdip): 

  • bladpeterselie (1 pakje)
  • knoflook (1 teen)
  • 1 groene chilipeper
  • 1 el komijnpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 2 el koud water
  • 50 ml olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml Griekse yoghurt

Zo maak je het: 

  • Mix de bladpeterselie, look, groene chili, het komijnpoeder en de kardemom fijn in een blender.
  • Voeg het water, de olijfolie en het citroensap toe. Mix tot een homogene massa.
  • Roer dit door de yoghurt. Proef en breng verder op smaak met zout.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Meer voor het feest:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content