Binnenkijken: zo dekt Veronique Leysen haar feesttafel

Niets dat er zo uitnodigend uitziet als een feestelijke tafel. Onderneemster en studente interieurvormgeving Veronique Leysen, haalt graag haar decoratietalent boven bij feestelijke etentjes. Wij mochten exclusief een kijkje komen nemen bij haar thuis.

Klik hier voor nog veel meer deco-inspiratie voor de feestdagen!

Fruitig met Veronique

Veronique Leysen is ondernemer -ze richtte o.a. het franchisemerk Maurice Brunchbar op- en legt zich nu toe op interieurdesign.

Je bent dit jaar begonnen met de studie interieurvormgeving. Hoe gaat het ermee?

“Het is pittig; een voor 90% technische opleiding. Eigenlijk moet je alles kennen en kunnen wat een architect kan. Waaruit bestaat een muur? Hoe wordt een keuken aangelegd? Ik moet serieus blokken en examens afleggen, ook tijdens de feestperiode.”

Hoe ontdekte je dat je daar interesse voor had?

“Ik heb dat altijd graag gedaan. Als kind al verhuisde ik de meubels in mijn kamer. Toen ik Thomas (Vanderveken, de presentator, red.) leerde kennen, zei hij: ‘Jouw talent is van niets iets maken’. Maar ik dacht dat iedereen dat kon. Pas toen ik hoorde dat sommige mensen daar absoluut geen gevoel voor hadden, begreep ik: hier kan ik iets mee.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Er zijn twee stijlen die me erg boeien: de Parijse Haussmann-stijl: oude herenhuizen, klassiek en degelijk, met een romantische touch. En modernisme: sober ingericht met stukken die op zich staan.”

Op je feesttafel zien we veel kleur en het geheel oogt nonchalant; schuilt daar die
romantische kant?

“Ja. Ik wil vooral sfeer scheppen. Bloemen en fruit brengen levensvreugde. Van sappige appels krijg je zin in eten. De eucalyptus ruik je als je binnenkomt. Dan weet je: hier wordt straks gefeest.”

Wie inspireert je?

Kelly Wearstler, een bekende Amerikaanse stylist en interieurarchitect. Ze is zo goed! Haar interieurs zijn altijd boeiend. Ze durft. Ik wil later zoals haar worden: iemand met een heel herkenbare eigen stijl. Pierre Lacroix volg ik ook.”

Hoeveel verschillende serviezen heb je?

“Momenteel heb ik maar één servies: van Dille & Kamille. Dat is basic, wit en praktisch. Dat moet ook met de kindjes. Ik was nooit eerder een servies tegengekomen waarin ik wilde investeren, tot we recent ons eten geserveerd kregen in de Ra Tablewareborden van Ann Demeulemeester bij Serax. Daarvoor ben ik nu aan het sparen.”

Wat zijn je favoriete decomerken?

“Accessoires zoals vazen koop ik graag vintage, dat heeft meer karakter. Bij Zara Home en Ferm Living vind ik ook weleens iets.”

Wat zijn je favoriete adresjes?

“Mijn absolute bloemenfavoriet is Baltimore in Antwerpen. Dille & Kamille stelt ook nooit teleur. Hun collectie houten borden en schalen is permanent. Ideaal voor grote fruiteters zoals wij. En: je kunt altijd een stuk bijkopen.”

Is je tafel kidsproof?

“Helemaal niet! Ik maak liever een aparte tafel voor de kindjes, met tekenkrijtjes, een snoepjestaart,...”

Wie schuift er straks aan je kersttafel?

“Op kerstavond komen onze ouders. Op kerstdag komen de broers en zussen met partners en kindjes. Maar als het van mij afhangt, mag iedereen komen. Ik leg graag mensen in de watten. Van een perfecte cappuccino met volle melk tot een coupe champagne met een kersje.”

Wie kookt?

“Ik kook altijd! In een vroeger leven heb ik nog hotelschool gedaan. Ik organiseer kerst ook liever zelf, met alles erop en eraan. Ik kan echt verdrietig worden van een tafel die niet mooi is of eten dat niet lekker is. Dat vind ik zo jammer; er is maar één kerst!”

Wat staat er op het menu?

“Zeker een ovenschotel! Ik kook graag op z’n Ottlolenghi’s, met veel verrassende smaken, of juist heel klassiek Frans of Belgisch. Een wildschotel met veenbessensaus, een peertje, crêpe suzette – maar dan écht goed gemaakt.”

Stel dat je bekende gasten mag uitnodigen, wie zouden dat dan zijn?

“Audrey Hepburn heeft me altijd gefascineerd; rustig, beheerst, elegant, maar ook gevoelig en zacht. En Le Corbusier, omdat ik graag in zijn hoofd zou kijken.”

Welk cadeau mogen de gasten voor je meebrengen?

“Een bord of een kopje van Ann Demeulemeester.” (lacht)

Je kunt Veronique volgen op @mauricetteveronique.

 

VOLG FEELING OP 1, 2 EN 3 DECEMBER OP INSTAGRAM TIJDENS 3 DAYS OF DESIGN

De feestdagen zijn in zicht, en ook al is het het nog onzeker hoe we die precies gaan vieren, één ding is zeker: extra gezelligheid in huis kan nooit kwaad. Daarom staan bij ons de eerste drie dagen van december volledig in het teken van extra sfeer brengen in huis: Volg op 1, 2 en 3 december de Stories van onze instagramaccount (@feelingmagazine). Die dagen gaat chef lifestyle Nathalie Balsing op zoek naar de mooiste sfeerbrengers voor in huis, kerstcadeau’s voor designliefhebbers, vraagt ze aan inspirerende mensen hoe ze hun tafel dekken wanneer ze gasten ontvangen, en nog veel meer!

Meer designliefhebbers en decotalent ontdekken:

Tekst: An Brouckmans
Productie: Nathalie Balsing
Foto’s: Charlotte Van Noten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content