Zo hou je de lenteschoonmaak in je kleerkast

De lente is eindelijk in het land! Die flodderbroek mag samen met de koude regendagen vertrekken en plaats maken voor nieuwe hippe en elegante stukken. Tijd om ruimte te maken dus. Wij verzamelden enkele tips voor de lenteschoonmaak in je kleerkast.

Tijd voor de lenteschoonmaak. Een nette kleerkast zorgt niet alleen voor minder stress ’s morgens, het is ook noodzakelijk om je favoriete kledij fris te houden. Dankzij deze 10 stappen is je kleerkast helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

1. Verdeel in stapels

Laad je kleerkast en schoenenkast helemaal uit. Maak 3 stapels: te houden, twijfelgevallen en dingen om weg te doen.

2. Check je kleren

Controleer elk kledingstuk op vlekken of beschadigingen. Onherstelbare kleding leg je onverbiddelijk op de stapel ‘weg te doen’. Kleren die je wilt herstellen leg je op een aparte stapel. Herstel ze zelf of breng ze naar een reparatieatelier. Zijn ze na een maand nog niet hersteld of binnengebracht? Weg ermee!

3. Heb je ze dit jaar niet gedragen?

Vraag je af waarom. Misschien passen ze niet goed of zitten ze onprettig. Of passen ze niet bij de rest van je garderobe of zijn ze gewoon ouderwets? Leg de kleren waarvan je zeker weet dat je ze niet meer zult dragen, ook op de stapel ‘dingen om weg te doen’.

4. Poets je kast

Nu komt het vervelende taakje. Voor je de kleren die je wilt houden terug in de kast hangt of legt, stofzuig je alles en veeg je de planken en laden schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

5.  Je kleerkast terug vullen

Hang en leg de kleren en schoenen die je dit seizoen nodig hebt weer netjes weg. Jurken, rokken, hemden, blouses, cardigans, vesten en jasjes hang je op kapstokken. Zorg dat je degelijke kapstokken met afgeronde uiteinden gebruikt die je kleren niet beschadigen. T-shirts en truien kun je opvouwen. Zorg dat je ze allemaal even breed opvouwt zodat je mooie stapels krijgt. Wie heel veel kleren heeft, kan ze ook ordenen op kleur. Dat geeft rust en maakt het je gemakkelijk om kleren te combineren.

6. Alles zijn plekje

Ondergoed, lingerie en sokken stop je in aparte opbergdozen voor je ze weer in de kast zet. Voorzie ophangsystemen voor sjaals, riemen, kettingen en andere accessoires. Stop juwelen, zonnebrillen, haarspeldjes, haarlinten en andere kleine spullen in doosjes zodat ze niet rondslingeren.

7. Berg je winterkleren op

De kleren en schoenen die je bijhoudt voor het volgende seizoen, berg je op in een andere kast of stop je in speciale zakken of dozen die eventueel onder het bed of in een andere kamer gezet worden.

8. De twijfelgevallen

Dan blijft de stapel met twijfelgevallen over. Een kledingstuk kan nog in perfecte staat zijn, maar toch nooit gedragen worden. Stop de twijfelkleding in een doos en bekijk ze over twee weken nog eens. Beslis op dat moment definitief wat je houdt en wat je weg doet.

9. Geef je kleren een nieuw leven

Denk een beetje aan het milieu en gooi je kleren niet gewoon in de vuilnisbak. Ruil je kleren met vriendinnen, geef ze aan een goed doel of sla je slag op Vinted.

Waarom lukt het niet?

Deze tips – uit De Schoonmaakbijbel – zijn op zich niet wereldschokkend. Waarom is het dan zo’n klus om die lenteschoonmaak aan te pakken én die kast daarna ook netjes te houden? Wij vroegen het aan personal organizer Joke Himpens, zij helpt mensen om hun huis en leven op orde te zetten.

“Er zijn heel wat excuses en valkuilen”, klinkt het. Dit zijn enkele van de meest voorkomende.
  • ‘Ik start binnenkort wel’: je start best vroeg. Je koopt veel meer als je niet goed weet wat voor moois je allemaal nog had liggen.
  • ‘Ik zal dit bijhouden om in de tuin te werken of te schilderen’: het mag dan wel handig zijn om een oude outfit te hebben om in de tuin te werken, het mag geen excuus zijn om stapels met oude kleren bij te houden. Als je ze dan toch bewaart: wees heel selectief en bewaar ze zeker niet tussen de andere T-shirts, maar leg ze in een apart compartimentje.
  • ‘Ik start nu alvast en doe morgen wel een beetje verder’: het is belangrijk minstens enkele uren vrij te maken vooraleer aan deze klus te beginnen. Als je eenmaal klaar bent, voel je je opgelucht. Door telkens uit te stellen, wordt het alleen maar chaotischer.
  • ‘Ik zal dit later verkopen of aan een goed doel schenken’: vaak worden kleren die weg mogen in een zakje of in een doos gestoken zodat ze later verkocht kunnen worden. Gevolg: ze vormen terug een verzameling op zichzelf. Een goede tip: plaats de zak met kleren die weg mogen onmiddellijk in je auto. Om die reden ben ik trouwens geen grote fan van verkopen: voor bepaalde stukken kun je misschien nog wat verdienen, maar het is een tijdrovende klus die vaak wordt uitgesteld. Door het naar een goed doel te brengen, ben je er in één keer van af én je maakt er mensen gelukkig mee.
  • ‘Ik heb nog plaats, dus dit hoeft helemaal niet weg’: het is natuurlijk verleidelijk om gewoon een nieuwe kast te kopen, maar dat is geen goed idee. Je weet niet meer wat je hebt en vergeet ongetwijfeld een aantal pareltjes. Bovendien is het nooit een goed idee om je kast volledig vol te hangen. Een halfvolle kast geeft een duidelijk overzicht en biedt rust.
  • ‘Die stoel is mooi en handig om af en toe iets op te leggen’: een stoel op een slaapkamer is al snel een plek die volledig wordt vol gehangen met kleren die één keer gedragen zijn. Zijn ze voor de wasmand, gooi ze onmiddellijk in de wasmand. Zijn ze om nog eens te dragen? Hang ze dan netjes op in de kast. Het is een kwestie van gewoonte.

ENKELE HANDIGE TIPS:

  • Geef alles een vaste plaats
  • Leg je kleren ‘s avonds al klaar: op die manier pas je geen verschillende outfits die dan toch maar de hele dag blijven slingeren.
  • Richt je kast logisch in: leg of hang de kleren die je het vaakst draagt op plaatsen waar je gemakkelijk bij kunt, andere kledingstukken kunnen helemaal vanboven of helemaal onderaan.
  • Hanteer de 3-bewegingen-regel: eigenlijk moet je in slechts drie bewegingen vinden wat je nodig hebt. Grote stapels waarin je lang moet zoeken, zijn dus geen goed idee.
  • Lades zijn erg handig: je ziet in één oogopslag wat je nodig hebt. Bovendien kun je ze gemakkelijk verdelen in compartimentjes. Riemen leg je samen, juweeltjes krijgen één plekje… Maar probeer ook eens je kledij op te vouwen en in een lade op te bergen; je zal zeker het verschil merken
  • Hang slechts één stuk op je hanger: ik hoor wel eens dat het een set is, maar het is toch leuker als je dingen kunt combineren?

Meer tips om je huis een opknapbeurt te geven:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content