Zin om deze maand cultuur op te snuiven? Neem dan zeker een kijkje bij deze drie expo’s. Van fotografiefestival tot creatieve fabriekssite. Dit zijn onze drie favorieten!

De beeldbank van Braeckman

Het Duitse woord ‘Fernweh’ staat voor een drang die in deze pandemietijden meer dan ooit opspeelt: het verlangen om eropuit te trekken, om te reizen, om letterlijk ‘ver’ weg te zijn. Het is ook de titel geworden van de nieuwe expo van Dirk Braeckman, die nu loopt in de Antwerpse Zeno X Gallery. Het afgelopen jaar bracht de Belgische kunstenaar al experimenterend door in zijn atelier, waar hij aan de slag ging met zijn beeldarchief. Het resultaat: nevelige kunstwerken die aanvoelen als een tijdreis.

Fernweh, Dirk Braeckman. Nog tot 24 april, Zeno x Gallery, Antwerpen, zeno-x.com

Trek en traceer

Hoe wordt fotografie anno 2021 beïnvloed door digitale innovaties als de smartphone en sociale media? Het is een vraag die de curatoren van het nagelnieuwe fotografiefestival Track & Trace bezighield bij het samenstellen van een affiche vol hedendaagse fotografen. Op verschillende locaties in de Kortrijkse binnenstad zijn er groepsexpo’s te ontdekken met werken van lokale en internationale makelij – daaronder ook foto’s van klinkende namen als Katrien De Blauwer, Max Pinckers en Bieke Depoorter. Van die laatste is er ook een solo-expo te zien in de Groeningeabdij. Leuke extra: bezoekers kunnen het fotoparcours beleven met een audiogids, ingesproken door muzikant Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal.

Track & Trace, nog tot 25 april in Kortrijk, gratis toegankelijk, alle info via trackandtracekortrijk.be

Beeld: Chloe Rosser

Fabriekswerk

Om mee te pikken tijdens je volgende wandeling: deze bijzondere artistieke interventie van het Belgische kunstenaarsduo Daems van Remoortere. Op de site van de voormalige Crownfabriek in Hoboken brengen de twee een eerbetoon aan Amerikaans kunstenaar Gordon Matta-Clark en diens cutting-techniek. Voor dit werk, After Hours genaamd, sneden ze de vorm van een hemellichaam rechtstreeks uit de gevel van de fabriek.

After Hours, vanaf 26 maart, lageweg Crown-site hoboken, meer info via daemsvanremoortere.be

Opgelet: door de coronamaatregelen is het noodzakelijk om je op voorhand te informeren over de bezoekmogelijkheden.

Meer lezen over kunst en cultuur:

Openingsbeeld: Bieke Depoorter Magnum Photos