5 x must-see expo’s om niet te missen in maart

Zin in een streepje cultuur? Onze chef cultuur Cara Brems tipt dé expo’s en tentoonstellingen die je deze maand echt niet over het hoofd wil zien!

5 x expo’s om niet te missen deze maand

1. Stieren en stillevens

Expo's
Le Corbusier, 2 Femmes et pomme de pin. © FLC / ADAGP, Paris.

Wie Villa Savoye of Maison Guiette kent, zal misschien niet meteen zien dat dit beeld van dezelfde maker afkomstig is. Waar de gebouwen van Charles-Édouard Jeanneret ofte Le Corbusier (1887-1965) veeleer ingetogen zijn, lijkt zijn kunst vooral speels. In de Brusselse vestiging van de Maruani Mercier-galerie loopt momenteel The World of Le Corbusier, een tentoonstelling met tekeningen en collages van de beroemde Franse architect, met een hoofdrol voor vrouwen, stieren en stillevens.

The World of Le Corbusier: Collages and Drawings. Maruani Mercier, Brussel, nog tot 21 maart.

2. Selfie op doek

Expo's
Vincent van Gogh, ‘Zelfportret met verbonden oor’, 1889. The Samuel Courtauld Trust, The Courtauld Gallery, Londen.

Selfies zijn van alle tijden. Alleen hadden Vincent van Gogh, Edvard Munch en Helene Schjerfbeck daar iets meer tijd voor nodig. Het Amsterdamse Van Gogh Museum zoomt met de expo In the Picture in op het hoe en wat van het kunstenaarsportret in de 2de helft van de 19de en vroege 20ste eeuw. Bekijk er 75 portretten die kunstenaars van zichzelf – of van collega-kunstenaars – maakten, en ontdek dat ook zij hun imago in de verf wilden zetten.

In the Picture. Van Gogh Museum, Amsterdam, nog tot 24 mei.

3. Ingepakt staat netjes

Expo's
The Arc de Triumph Wrapped (Project for Paris, Place de l’Etoile – Charles de Gaulle). Photo: André Grossmann © 2018 Christo.

25.000 vierkante meter stof en 7.000 meter touw: meer heeft de Bulgaars- Amerikaanse kunstenaar Christo niet nodig om de Parijse Arc de Triomphe in zijn welbekende stijl in te pakken. Dit indrukwekkende kunstproject zal van zaterdag 19 september tot zondag 4 oktober te bekijken zijn, maar voor het zover is, brengt het Centre Pompidou alvast een voorbereidende expo. Die gaat over de zeven Parijse jaren van Christo en zijn – ondertussen overleden – vrouw en kunstenares Jeanne-Claude én over die keer dat ze, 35 jaar geleden, samen de Pont Neuf aankleedden.

Christo & Jeanne-Claude Paris! Centre Pompidou, Parijs, van 18 maart tot 15 juni. L’Arc De Triomphe Empaqué, Parijs, van 19 september tot 4 oktober.

4. De eeuwige panter

Expo's
Anne-Mie Van Kerckhoven en Adriaan Raemdonck in de docu ‘Ik schilder met schilders’.

“Ik noem onze galerij, de galerij voor het volk”, zegt kunstenaar Fred Bervoets in de documentaire Ik schilder met schilders. Hij heeft het over De Zwarte Panter, de oudste nog actieve galerie in België. Aan het roer van dit Antwerpse monument staat Bervoets’ galerist én de protagonist van deze kunstfilm: Adriaan Raemdonck. Ontdek de geschiedenis en impact van deze bijzondere galerie en haar oprichter via archiefbeelden, blikken achter de schermen en gesprekken met bekende koppen als Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven en Tom Barman.

Ik schilder met schilders. Een documentaire over Adriaan Raemdonck (regie en scenario: Jacques Servaes). Meer info over vertoningen vind je hier.

5. Nouveau et déco à gogo

Expo's
Saint-Cyrhuis © Explore Brussels.

Art-nouveau- en art-decoliefhebbers kunnen zich weer in de handen wrijven: naar jaarlijkse gewoonte vindt in maart het Brusselse BANAD Festival plaats. Dan gaan de deuren open van een hele resem indrukwekkende Brusselse panden die doorgaans niet voor het publiek toegankelijk zijn. Laat je gidsen door bioscoopzalen uit de jaren 20 en 30, bezoek residenties als het Saint-Cyrhuis en Huis Deboodt of bekijk een selectie historische liften.

BANAD Festival. Brussel, 14 maart tot 29 maart, meer info en reserveringen via banad.brussels.

 

Lees meer over expo’s en cultuur:

Tekst: Cara Brems, openingsbeeld: GettyImages.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content