Zin om deze zomer een beetje cultuur op te snuiven? Onze chef-cultuur Cara Brems tipt haar vijf favoriete expo’s van het moment!

5 x niet te missen expo’s

James is back

James Ensor, ‘Zelfportret met Bloemenhoed’.

Tot zijn dood in 1949 woonde de Belgische schilder James Ensor (1860°) in de Oostendse Vlaanderenstraat. Zijn huis deed jarenlang dienst als museum en na uitbreiding en restauratie is het Ensorhuis vanaf deze zomer opnieuw te bezoeken: de originele woning werd aangevuld met naastliggende expositie- en interactieve belevingsruimtes, waar je onder meer een maquette van zijn schildersatelier kunt zien. De eerste expo Ensor en Oostende, over de band van de kunstenaar met de badstad, loopt nog tot 27 september.

Ensor en Oostende. Het vernieuwde Ensorhuis, Oostende, online reserveren verplicht

Nachtelijke kunstescapades

George Shiras, ‘Raccoon taken with photographic trap, northeast shore of Whitefish Lake, Lake Superior region, Michigan’ (1903) © National Geographic.

Dat de nacht een bron van inspiratie is voor veel kunstenaars, wordt duidelijk als je door deze groepsexpo in de Warande in Turnhout loopt. In De Nacht wordt een mix van fotografie, tekeningen, schilder- en videokunst getoond, die steevast in duisternis gehuld is. Met werken van o.a. Nel Aerts,  Pieter Jennes,  Bieke Depoorter en  Léon Spilliaert. Bijzonder fijne extra: de expo is ook virtueel te bezoeken.

De Nacht. De Warande, Turnhout, nog tot 13 december

Mooi vanbinnen en vanbuiten

© Fien Muller.

Het Belgische designduo Fien Muller en Hannes Van Severen, bezielers van het label Muller Van Severen, kreeg in het kader van Lille Metropole 2020 World Design Capital de kans om de befaamde Villa Cavrois van architect Robert Mallet-Stevens in te palmen. In dit modernistische icoon is een selectie van hun oeuvre – alsook de recent uitgebrachte ALLTUBES-reeks – te bekijken. Voor de gelegenheid ontwierp het duo een stuk speciaal voor de Franse villa: de sofa cavrois, meteen ook hun eerste zetelontwerp.

‘Design! Muller Van Severen’. Villa Cavrois, Croix (Rijsel), nog tot 31 oktober

Langs de EXIT naar binnen

Kris Martin, ‘Bee’ (2009). Foto: Dirk Pauwels.

In het SMAK is momenteel EXIT te zien, de 1ste Belgische overzichtstentoonstelling van de in Kortrijk geboren kunstenaar Kris Martin. In ons land is zijn kunstwerk Altar (in Oostende) het meest bekend. Veel van de getoonde installaties, objecten en sculpturen in de expo doen nadenken over thema’s als dood en vergankelijkheid. Omdat Martin een bewonderaar is, én in het kader van het Van Eyck-jaar, knipoogt de tentoonstelling hier en daar ook naar het werk van de gebroeders Van Eyck.

EXIT, Kris Martin. SMAK, Gent, nog tot 3 januari 2021

Kunstvakantie aan de Leie

Joëlle Dubois, ‘Dawn’ (2020) – acryl op hout – © Joëlle Dubois & Rehbein Galerie.

Staycation voor de boeg deze zomer? Dan is de Leiestreek een ideale bestemming om toe te voegen aan je to-dolijst. Om te wandelen en fietsen, maar ook om de zevende Biënnale van de Schilderkunst mee te pikken. Onder het thema Binnenskamers – over fysieke en innerlijke binnenruimtes – presenteren drie musea uit de streek een selectie van moderne en hedendaagse schilderkunst uit binnen- en buitenland. Met werk van Roger Raveel, Joëlle Dubois en Luc Tuymans.

Biënnale van de Schilderkunst, Binnenskamers. Museum Dhondt-Dhaenens, Museum van Deinze en de Leiestreek en het Roger Raveel Museum, van 26 juli tot 18 oktober

Meer over kunst en cultuur: