Cultuur opsnuiven in eigen land? Het kan! Wij hebben voor jullie 7 expo’s uitgezocht die een bezoekje waard zijn.

 

Art Brussels

Kunstenaars van vroeger en nu, jonge artiesten en gevestigde waarden, je vindt ze allemaal op Art Brussels, de jaarlijkse hoogmis van de moderne kunst die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert. 147 galerieën uit binnen- en buitenland presenteren er het beste van zichzelf. Zelfs grote namen als Brandstrup uit Oslo, Blain|Southern uit Londen en Mitterrand uit Parijs zijn vertegenwoordigd. Hier raak je zelfs na één dag niet uitgekeken.

Art Brussels, Tour & Taxis Brussel, 19 tot 22 april 2018, artbrussels.com

Beaufort 2018

Drie jaar na de vorige editie die ietwat stil voorbijgleed, vindt Beaufort, de beeldententoonstelling aan zee, een nieuwe adem. Onder leiding van curator Heidi Ballet, die internationaal haar strepen verdiende, wordt resoluut gekozen voor toegankelijkheid voor het grote publiek, echter niet zonder de echte kunstkenners ook genoeg plezier te bezorgen. 18 kunstenaars maken de dienst uit, onder wie interessante  internationale namen als Ryan Gander, Kader Attia, Xu Zhen en Basim Magdy.

Beaufort 2018, diverse locaties aan de Belgische Kust, 30 maart tot 30 september 2018, Beaufort2018.be

 

Serena FINESCHI: After the party

Serena Fineschi’s tentoonstelling – After The Party – presenteert een reeks werken die ons uitnodigen om ons fundamentele vragen te stellen over de stand van zaken: met hun intrinsieke poëzie, hun onderliggende en nauwelijks gesluierde oneerbiedigheid en ironie, maar ook hun melancholie na het feest, bieden ons fragmenten van mogelijke antwoorden.

21 april tot 2 juni, bij Montoro12, Regentschapsstraat, 67 te agenda.brussels/nl/

 

Galaxy 58

Expo 1958 staat in het collectieve geheugen van de Belgen gegrift. Voor deze Wereldtentoonstelling werd ook het Atomium gebouwd. De zestigste verjaardag van Belgiës bekendste bouwwerk wordt gevierd met drie tentoonstellingen in het Atomium en in het ADAM – Brussels Design Museum en heel wat evenementen, zoals een rockfestival, vuurwerk tijdens de zomer en een grote vintagebrocante. De aftrap gebeurt met een feestweekend op 23, 24 en 25 maart.

Galaxy 58: het Atomium bestaat 60 jaar, Adam & Atomium Brussel, vanaf 23 maart 2018, Adammuseum.be

 

Vanity fair

Twee jaar geleden gooide Thomas Lerooy nog hoge ogen met een spraakmakende expo in het Parijse Petit Palais. Zijn werk wordt nu samengebracht in het Kasteel van Gaasbeek met dat van zielsverwant Félicien Rops. Beiden zijn virtuoze tekenaars die een voorliefde hebben voor vanitas en vergankelijkheid, sterfte en verval. Lerooy toont ook zijn sculpturen waarin hij monumentale grandeur en speelse knipoogjes combineert.

Thomas Lerooy & Félicien Rops ‘Vanity Fair’, 1 april tot 10 juni 2018, Kasteel Van Gaasbeek, Kasteelvangaasbeek.be

Goodbye to all that – paintings of the great war

Met zijn nieuwste reeks werken brengt Sam Dillemans een hulde aan de Groote Oorlog. In voornamelijk witte en zwarte olieverf zet hij aangrijpende oorlogstaferelen neer. Hij creëert een nieuw en woest universum waarin leed trefzeker wordt gevat in beelden van ongetemde schoonheid. Dillemans’ werk is niet vrijblijvend, maar weet je wars van trends steeds te raken.

Sam Dillemand ‘Goodbye to all that – paintings of the great war’, Atelier Sam Dillemans, Antwerpen, tot 16 december 2018, Sam-Dillemans.com

Chaudfontaine Natuurlijk verrassend

Houd jij van de natuur? Is respect voor het milieu belangrijk? Dat zijn zo van die vragen waar iedereen volmondig ‘ja’ op antwoordt. Hoewel onze houding ten opzichte van Moeder Natuur doorgaans positief is, moeten we onze kennis over haar ontegenzeggelijk verder uitdiepen. Het onderzoek dat Indiville uitvoerde in opdracht van Chaudfontaine kon de vinger niet duidelijker op de wonde leggen: de natuur belangrijk vinden wil niet zeggen dat we ermee bezig zijn of dat we er iets van afweten, verre van!

Van 19/04 tot 29/04 in Chaudfontaine.
Van 01/05 tot 07/05 in Gent.
Van 15/05 tot 21/05 in Brussel.
GRATIS INKOM
Meer info vind je hier.

 

Bekijk ook eens: