6 x dit moet je gezien hebben op Netflix

Andreas Ilegems

Januari is volgens de traditie een sombere maand. Koude, bewolkte dagen, de zon die maar kort schijnt, de kerstlampjes en -versiering die uit het straatbeeld verdwijnen en de (financiële) kater die volgt op een maand lang cadeaus geven en diners hosten. Zelfs de meest deprimerende dag, Blue Monday, valt op de 16de van deze maand. Maar niet getreurd! Cultuurexpert Andreas Ilegems vrolijkt ons op met een Nieuwjaarscadeautje: met deze selectie kijktips op Netflix sleur je jezelf de maand door (in het geval dat nodig zou zijn). Heel graag gedaan.

6 x kijktips voor januari

1. Kaleidoscope

Kijktips Netflix januari. Kaleidoscoop.

Netflix trapt 2023 af met Kaleidoscope, een serie met een uniek concept. Je hoeft die namelijk helemaal niet in chronologische volgorde te kijken om het verhaal te kunnen volgen. De reeks focust op een groep criminelen die gedurende een slordige vijfentwintig jaar een onmogelijke bankoverval plannen en die uiteindelijk ook uitvoeren. Nu ja, die ‘uiteindelijk’ hangt ervan af of je de finale van de serie ook echt als laatste gaat kijken, of dat je er – doe eens zot – mee begint.

2. Roald Dahl’s Matilda The Musical

Kijktips Netflix januari. Matilda.

Deze musical is niet rechtstreeks gebaseerd op het beroemde kinderboek van Roald Dahl uit 1988, maar op de succesvolle theateradaptatie die volle zalen lokte op West End en Broadway. Een vrijwel onherkenbare Emma Thompson – onder dikke lagen make-up  zorgt voor enkele geweldige momenten als de afschrikwekkende schooldirectrice Mevrouw Bulstronk, die het leven van Matilda (het pientere, eenzame meisje met bijzondere gaven, gespeeld door nieuwkomer Alisha Weir) en dat van haar lieve juf Engel (Lashana Lynch) zuur maakt. Spektakel, zang en dans maken van deze film een must-see voor de feestdagen. Alsook een portie vreugde in de donkere wintermaanden.

3. Glass Onion: A Knives Out Mystery

Kijktips Netflix januari. Glass Onion.

Wie heeft een moord gepleegd op het Grieks privé-eiland van een techmiljonair? Alle vertrouwde elementen van de populaire whodunit Knives Out zijn behouden, plus de nodige sterren: Daniel Craig, Kate Hudson, Edward Norton, Ethan Hawke, Serena Williams, Natasha Lyonne...

4. Emily in Paris – seizoen 3

Kijktips Netflix januari. Emily in Paris.

Er is een jaar verstreken sinds fashionista Emily (Lily Collins) naar de Franse hoofdstad afzakte om het marketingbedrijf Savoir bij te staan. Ze raakte ook verstrikt in gecompliceerde romances, waarmee ze fans in twee kampen opdeelt: Team Gabriel en Team Alfie. Na de finale van het vorige seizoen staat Emily op een kruispunt, zowel professioneel als relationeel, met nogal ingrijpende gevolgen voor haar toekomst in Frankrijk. Eén ding is vrijwel zeker: in dit derde seizoen zijn Emily’s outfits meer Instagrammable dan ooit.

5. Pinocchio

Kijktips Netflix januari. Pinocchio.

Wat mij betreft veruit de mooiste – en meest duistere – Pinocchioverfilming van 2022 (we kregen dit jaar ook nog een Disneyversie met Tom Hanks). Regisseur Guillermo Del Toro hanteert de stop-motiontechniek en situeert het verhaal dit keer in het fascistische Italië van Mussolini, waar Gepetto een houten poppenkind kerft uit de boom waaronder zijn zoon begraven ligt, die omkwam tijdens een bombardement. Pinocchio wordt tot leven gewekt door Tilda Swinton, en opnieuw op een avontuurlijke reis gestuurd – met Sebastian J Cricket (de stem van Ewan McGregor) aan zijn zijde.

6. Lady Chatterlay’s Lover

Kijktips Netflix januari. Lady Chatterlay's Lover.

Lady Chatterlay’s Lover uit 1928 is een van die historische romans, die destijds aan de schandpaal genageld werd vanwege het expliciete taalgebruik en de veelvuldige seks. Die controverse heeft de populariteit van het verhaal echter nooit aangetast: talloze verfilmingen passeerden al de revue. De nieuwste in dat rijtje is met een knappe vertolking van Emma Corrin (Lady Di uit The Crown) als de dame van stand uit de titel, die – nadat haar man verlamd van het slagveld terugkeert – een verhitte affaire begint met haar aantrekkelijke jachtopziener (Jack O’Connell).

Meer kijkinspiratie:

Partner Content

Gesponsorde content