Ook geen zin om met dit regenweer een voet buiten de deur te zetten? Blijf dan lekker binnen met een kopje warme chocomelk – of een goed glas wijn, een dekentje en wat zoets en zet je eindelijk aan dat boek dat je altijd al wilde lezen. Geen inspiratie? Dit zijn onze favorieten van het moment.

Wapenliefde – Jennifer Clement (De Bezige Bij)

De veertienjarige Pearl woont met haar moeder Margot in een auto in Florida. Ze zijn altijd bang dat de kinderbescherming zal langskomen om Pearl weg te halen. Het loopt pas echt fout als Margot van haar nieuwe vriend een wapen krijgt. Wapenliefde is een schitterende über-Amerikaanse roman over liefde en dood.

Wapenliefde, Jennifer Clement. Vanaf €22,99. Koop het boek hier.

 

Tussen twee werelden – Franco Faggiani (Signatuur)

De vijftigjarige Leo worstelt met de dood van zijn vrouw. Dan ontmoet hij een autistische jongen. Om te ontsnappen aan hun problemen thuis verhuizen ze naar een afgelegen huis in de Piëmontese Alpen. Gevoelige roman over de kracht en troost van een eenvoudig leven, ver weg van de stad en het verleden.

Tussen twee werelden, Franco Faggiani. Vanaf €19,99. Koop het boek hier.

Republiek van licht – Andrés Barba (De Bezige Bij)

Op een dag verschijnen er 32 kinderen in San Cristóbal, een kleine stad in de tropen. Ze zijn hongerig, gewelddadig en spreken een onbegrijpelijke taal. Mooi metaforisch verhaal over dat je slechte voortekenen niet mag negeren en dat het recht niet altijd zegeviert.

Republiek van licht, Adrés Barba. Vanaf €21,99. Koop het boek hier.

Toekomstkoorts – Annelies Beck (De Geus)

Felix wil in Descalvados, in het westen van Brazilië, een nieuw leven beginnen. Hij is niet de enige arme Vlaming die in de 19de eeuw denkt dat zijn heil in de nieuwe wereld ligt. In dat onherbergzame Brazilië gaat hij aan de slag voor een Belgische vleesfabriek, maar de drang om steeds meer uit te breiden stuit op verzet van de lokale bevolking. In deze roman is het verhaal van Felix verweven met dat van Thiago, die in het huidige Brazilië, net zoals Felix, aan den lijve ondervindt hoe ver je kunt of mag gaan voor je droom. Want hun ongebreidelde dadendrang heeft verstrekkende en soms gruwelijke gevolgen. Journaliste Annelies Beck graaft in haar tweede roman in een vergeten en uitermate avontuurlijk deel van de Belgische geschiedenis, waarin mensen vanuit onze contreien ver van huis op zoek gingen naar werk, fortuin of avontuur. Met veel vaart en zwier brengt ze het oude koloniale en het moderne Brazilië tot leven, een land waar ze al jaren kind aan huis is.

Toekomstkoorts, Annelies Beck. Vanaf €20. Koop het boek hier.

DNA – Yrsa Sigurdardottir (Cargo)

In Reykjavik ziet een meisje van zeven hoe haar moeder wordt vermoord. Niet veel later wordt een tweede vrouw op net dezelfde manier omgebracht. Commissaris Huldar, die het onderzoek leidt, moet niet alleen de moorden oplossen, maar ook de confrontatie aangaan met de psychologe die het getraumatiseerde meisje opvangt. Hun onenightstand heeft serieuze gevolgen. In IJsland werd DNA uitgeroepen tot thriller van het jaar.

DNA, Yrsa Sigurdardottir. Vanaf €12,99. Koop het boek hier.

Koudvuur – Cilla en Rolf Börjlind (Bruna)

Ook in Zweden blijft men lustig moorden. Daar wordt een gezin in hun auto afgeslacht. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld, maar dan blijken er fouten te
zijn gemaakt in het onderzoek. Thrillerduo Cilla en Rolf Börjlind zijn ook succesvolle scenaristen. Ze weten dus perfect hoe ze je aan je stoel moeten vastnagelen met hun levensechte misdaadromans.

Koudvuur, Cilla en Rolf Börjlind. Vanaf €20,99. Koop het boek hier.

Romanschrijver van beroep – Haruki Murakami (Atlas/contact)

De Japanse schrijver Haruki Murakami wordt zeventig en viert dat met… een boek. Hij slaat twee vliegen in één klap. Hij biedt lezers een blik achter zijn schrijftafel en het ontstaan van zijn romans, én inspireert schrijvers (in spe) met bevlogen tips. Welk boek Murakami ook schrijft, het blijft altijd een feest om te lezen. Zijn conclusie over schrijvers is alvast duidelijk: ‘Het zijn mensen van wie je bezwaarlijk kunt zeggen dat ze over een innemende persoonlijkheid en een onbevooroordeelde blik beschikken.’

Romanschrijver van beroep, Haruki Murakami. Vanaf €21,99. Koop het boek hier.

Artikel door: Johanna Spaey 

Lees ook: