Jezelf dit eindejaar nog niet getrakteerd op een cadeautje? Dat kan natuurlijk niet. En nu je toch niet meteen ergens heen kan: waarom dit jaar niet kiezen voor een fijn boek om in te verdwalen? Geen inspiratie? Geen nood: met één van deze toppers zit je zeker goed.

Ik ben er niet – Lize Spit (Das Mag)

Het was lang reikhalzend uitkijken naar de nieuwe van Lize Spit. Maar liefst vier jaar zat er tussen het uitkomen van haar debuut én bestseller ‘Het Smelt’ en deze intrigerende tweede roman. Maar dat wachten beloond wordt, lijkt in dit geval duidelijk. Met ‘Ik ben er niet’ tekent Lize opnieuw een krachtig verhaal met interessante personages op, dit keer rond het thema geestesziekte. In de hoofdrol: de Brusselse Leo en haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Ik ben er niet, Lize Spit. Vanaf €25,99 bij Das Mag. Koop het boek hier.

Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld

‘Mijn lieve gunsteling’ is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

Mijn Lieve Gunsteling, € 24,99. Koop het boek hier.

Zwemlessen voor later – Klimaatpoëzie

‘Zwemlessen voor later’ is een bundel klimaatpoëzie. Een noodkreet voor de aarde, een ode aan de natuur, een pleidooi voor omwenteling. Het is een literaire worp van de Klimaatdichters, een groep van meer dan 60 Nederlandse en Vlaamse dichters van diverse pluimage, maar met één gedeelde zorg: de toekomst van onze planeet. Onder meer Charlotte Van den Broeck, Lotte Dodion, Joke Van Leeuwen, Maud Vanhauwaert, Peter Theunynck, Luuk Gruwez, Moya De Feyter en Maarten Ingels kropen in hun pen voor de aarde. Want de mens is al lang genoeg aan het woord geweest.

Zwemlessen voor later, €20. Koop het boek hier.

Dag Liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder – Stefaan Degand

Drie jaar geleden verloor acteur Stefaan Degand (1978) zijn vrouw Julie. Over dat verlies, over de liefde en over het leven dat sinds zijn grote liefde vooral ‘maar wat geklungel’ is, schreef te acteur deze lockdown een boek. Het resultaat? Bezwerend en intens proza waarin hij verhaalt hoe de liefde in zijn leven kwam, en ook weer ging. En terugkwam. Over hoe leven ook maar wat klungelen is. En over het warme nest dat hem en zijn dochter Mila tot op de dag van vandaag nog steeds omringt. Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder is een middelvinger naar de dood, een ode aan het leven, en een boek dat tegelijk oorverdovend luid en ontroerend stil is.

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder, €22,99. Koop het boek hier.

De kolibrie – Sandro Veronesi

Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij leidt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per seconde maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen. Een prachtige roman uit de Italiaanse traditie die vormelijk even strak in elkaar zit dan verhaalmatig.

De Kolibrie, Sandro Veronesi, € 22,99. Koop het boek hier.

Condities – Thomas Heerma van Voss

Al jaren zwoegt Vincent Pek op een boek dat maar niet wil komen en kampt hij met een ziekte die maar niet over wil gaan. Hij besluit zijn toevlucht te zoeken in een laatste medicijn: schrijven over zijn chronische aandoening. Opeens moet Pek zich verhouden tot een verleden dat hij tot dan toe zorgvuldig verborgen heeft gehouden. Condities is een beklemmende en geraffineerde roman over identiteit, ziekte en ambitie.

Condities, Thomas Heerma van Voss. Vanaf €,99. Koop het boek hier.

Weersverwachting – Jenny Offill

Weersverwachting is niet meteen het boek waar je vrolijk van wordt. De Amerikaanse Jenny Offill schrijft geen boeken, maar mokerslagen. Een boek over het klimaat dat tegelijkertijd messcherp is en grappig, maar dat laatste meteen ook helemaal niet. In het verhaal lezen we hoe Lizzie, een bibliothecaresse aan de universiteit waar ze eigenlijk wilde promoveren, door haar voormalige promotor Sylvia – klimaatwetenschapper en populaire podcasthost – wordt ingeschakeld om mee mailtjes van klimaatangstigen en religieuze eindtijddenkers te beantwoorden. Hoe meer ze zich verdiept in de mails, hoe meer ze het zicht op haar eigen coping strategie voor het leven verliest.

Weersverwachting, Jenny Offill, €20. Koop het boek hier.

Hier is alles veilig – Anneleen van Offel

Na een noodkreet van haar stiefzoon Immanuel, die ze tien jaar niet heeft gezien, vertrekt arts Lydia naar Israël. Daar aangekomen blijkt ze te laat. Er rest haar niets anders dan haar oude moederrol weer op zich te nemen en door te reizen, op zoek naar wie haar zoon is geworden. In de ontmoetingen met zijn vriendin, zijn vader en toevallige passanten reconstrueert Lydia het leven van een jongen in het leger die verstrikt raakte in een werkelijkheid groter dan hijzelf.

Alles is hier veilig, Anneleen van Offel, €21,99. Koop het boek hier.

De bergen zingen – Nguyen Phan Que Mai

Dit boek vertelt het meeslepende verhaal van vier generaties in Vietnam. Het verhaal van de jonge Huong, die opgroeit tijdens de oorlog, en via haar oma de verhalen hoort over de Franse bezetting en de Japanse invasie. Samen vormen die verhalen een beeld van het vaak moeilijke leven in Vietnam doorheen de twintigste eeuw. Een verhaal over geschiedenis, veerkracht en hoop.

De Bergen zingen, Nguyen Phan Que Mai, € 24,99. Koop het boek hier

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt Beer terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien, en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt.

Wildevrouw, Jeroen Olyslaegers, € 26,99. Koop het boek hier

Lees ook: