Jezelf dit eindejaar nog niet getrakteerd op een cadeautje? Dat kan natuurlijk niet. En nu je toch niet meteen ergens heen kan: waarom dit jaar niet kiezen voor een fijn boek om in te verdwalen? Geen inspiratie? Geen nood: met één van deze toppers zit je zeker goed.

Shuggie Bean – Douglas Stuart

Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Maar zij zoekt steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

Als je weet dat de auteur zich baseerde op zijn eigen kindertijd, dan komt dat nog wat harder binnen. Het duurde tien jaar om dit boek te schrijven, en het manuscript werd dertig keer geweigerd door een uitgever voor het – terecht – werd bekroond met de Booker Prize. Een ode aan het leven en blijven voortdoen, ondanks alles.

Shuggie Bain – Douglas Stuart – Nieuw Amsterdam

Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld

‘Mijn lieve gunsteling’ is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

De boeken van Marieke Lucas Rijneveld schuren en prikken en slaan altijd in op een manier die we misschien nodig hebben. Mijn lieve gunsteling neemt je 363 pagina’s lang mee op een trip doorheen hoofden en levens en schijnt licht op de duistere menselijke kanten. De avond was ongemak, en dit boek ook. Zo goed dat je er de onaangename nasmaak bijneemt.

Mijn Lieve Gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld – Atlas Contact

De overlevenden – Alex Schulman

In deze Zweedse roman trekken drie broers met de as van hun overleden moeder naar een vakantiehuis aan het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voorgoed heeft veranderd. Ze reizen niet enkel naar het meer, maar ook naar het verleden, de tijd waarin ze door hun ouders aan hun lot zijn overgelaten.  Welke tragedie heeft zich destijds afgespeeld?

Alex Schulman zorgt voor een spannend opbouw door te switchen tussen heden en verleden, en beschrijft de complexe en soms ook pijnlijke relatie tussen broers.

De Overlevenden – Alex Schulman – De Bezige Bij

De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker

“De geschiedenis van mijn seksualiteit luidt: dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed. Meer concreet viel ik eerst op mannen en toen op vrouwen, natuurlijk altijd al op vrouwen, op Muriël de roodharige bijlesdocente met de lange benen, op wie niet, maar ik hield mijn ogen of iets anders erg cruciaals ongeopend. Dat doet ook eigenlijk weinig ter zake.”

Tobi Lakmaker beschrijft de struggles waar iedere tiener mee ploetert: wie ben ik en wat wil ik met mijn leven? Hij omschrijft de zoektocht naar zichzelf en zijn seksualiteit op een heerlijke manier, met een portie zelfspot. Maar het gaat over zoveel meer dan geaardheid of de zoektocht naar de liefde: het gaat onder andere over een rondreis door Europa, het overlijden van zijn moeder, een studie filosofie en over dromen.

De Geschiedenis van mijn Seksualiteit – Tobi Lakmaker – Das Mag 

Kruispunt – Jonathan Franzen

Kruispunt speelt zich af rond Kerstmis 1971. De leden van familie Hildebrandt staan alleen op een kruispunt in hun leven. Vader Russ – hij is hulpprediker in een progressieve kerk – wil weg uit zijn liefdeloze huwelijk. Dochter Becky, een populaire cheerleader, is in de ban van de hippiecultuur en van de leider van een religieuze jeugdvereniging. Puberbroer Perry dealt drugs om zijn eigen verslaving te kunnen betalen. En oudste zoon Clem kwam thuis voor de feestdagen met een beslissing die vader Russ niet had zien aankomen. Ieder gezinslid is op zoek naar een nieuw, beter leven.

Jonathan Franzen geeft in deze roman portretten van vijf mensen die een beter leven willen. Ondanks het drama, is er ook ruimte voor humor.

Kruispunt – Jonathan Franzen – Promotheus 

Prachtige wereld, waar ben je – Sally Rooney

Het geduld van fans werd op de proef gesteld, maar dit jaar kwam Sally Rooney met een nieuw boek. In deze coming-of-ageroman zijn er vier hoofdpersonages. Alice is succesvol auteur, maar kan de druk van de grote stad niet aan. Ze keert terug naar Dublin en neemt haar intrek in een groot huis om tot rust te komen. Daar ontmoet ze Felix, hij werkt in een distributiecentrum en heeft niets met boeken. Alice schrijft ellenlange mails naar beste vriendin Eileen; zij is literair redacteur, maar voelt weinig voor haar job. Ze is sinds haar vijftiende verliefd op Simon, een medewerker van een linkse politieke partij.

Sally omschrijft opnieuw relaties, vriendschappen en seks. Maar ook andere thema’s komen aan bod: van politiek tot de milieuproblematiek of sociale klassen… Dit boek zet je opnieuw aan het denken.

Prachtige wereld, waar ben je – Sally Rooney – ambo|anthos 

Ik ben een eiland – Tamsin Calidas

Tamsin Calidas woont in een hippe wijk in Londen en heeft een baan in de media. Tot ze besluit haar luxueuze leventje te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze zullen er schapen fokken. Al blijkt het leven zwaarder dan verwacht: de inwoners zitten niet te wachten op de stedelingen, hun gedroomde kind komt er niet en hun huwelijk loopt op de klippen. Tasmin krijgt te maken met armoede, traumatisch verlies en ziekte. Ze beschrijft hoe ze troost vindt in de natuur.

In dit openhartige boek omschrijft Tamsin de kracht van de natuur en de veerkracht van een mens.

Ik ben een eiland – Tasmin Calidas – Uitgeverij Pluim 

Het geluk van de wolf – Paolo Cognetti

Fausto en Silvia ontmoeten elkaar voor het eerst in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver en is recent gescheiden, zij is kunstenaar. Beiden zijn ze op zoek naar een nieuw bestaan. Tijdens de wintermaanden komt Fausto tot rust, ver weg van het rumoer van de stad. Silvia’s blik is steeds gericht op de hoogste bergtop, of het beklimmen van een nieuwe gletsjer. Als de lente aanbreekt, moet Fausto terug naar de stad. Maar al snel verlangt hij terug naar de vriendschappen met de bewoners, de bergen én Silvia.

In de opvolger van ‘De acht Bergen’ heeft Paolo Cognetti het opnieuw over de landschappen, maar vooral ook over verlangen en de relaties tussen mensen.

Het Geluk van de Wolf – Paolo Cognetti – Bezige Bij 

 

Al het blauw – Peter Terrin

Simon is negentien wanneer hij midden in een college wegloopt en stopt met zijn studie. Hij is zoekende, weet zich niet te verhouden tot het dorp en het eenvoudige milieu waarin hij is opgegroeid. Samen met zijn boezemvriend Marc slijt hij vele uren in Azzurra, het café van het zwembad in het nabije provinciestadje. Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een passionele relatie tussen Simon en Carla Binotto, de Italiaanse barvrouw, die twintig jaar ouder is. Er gaan geruchten over haar zware verleden en over John, haar onbehouwen echtgenoot.

Peter Terrin beschrijft haarfijn de personages en hun ontsnappingsdrang uit hun leven. Tegelijkertijd keer je terug naar de jaren ’80 met concerten van Bruce Springsteen of cassettebandjes in de autoradio.

Al het Blauw – Peter Terrin – De Bezige Bij 

Verwachting – Anna Hope

Hannah, Cate en Lissa zijn van jongs af aan beste vriendinnen. Ze leiden een zorgeloos leventje in Oost-Londen en hebben elk hun eigen dromen. Tien jaar later vragen ze zich af of dat het leven is waarnaar ze verlangden. Hannah is tevreden met Nathan, maar wil dolgraag kinderen. Cate heeft een zoontje, maar lijkt zichzelf niet meer te kennen en Lissa is op carrièrevlak goed bezig als actrice, maar krijgt haar privéleven moeilijk op orde.

Anna Hope brengt op hartverwarmende wijze een ode aan de vrouwenvriendschap, maar toont ook dat het leven niet altijd zo maakbaar is als we zelf zouden willen.

Verwachting – Anna Hope – ambo|anthos 

Meer lezen, kijken, luisteren: