Zomerpodcasts: 8 x de favorieten van onze redactie

In de zon aan het zwembad hangen met een podcast in je oren: is er een betere manier om je dag door te brengen? Juist, dat dachten wij dus ook niet. Ook op een regenachtige zondagmiddag of in de file luisteren wij al eens graag naar een interessant gesprek of een paar zoetgevooisde stemmen. De favoriete zomerpodcasts van de Feeling-redactie op een rij.

De favoriete zomerpodcasts van de redactie

1. Chef Lifestyle Nathalie: Baanbreeksters

Chef Lifestyle Nathalie Balsing: “‘Interne Keuken’ van Koen Fillet en Sven Speybroeck is al jaren mijn favoriete podcast. Ik ben verliefd op hun warme stemmen, hun fijne manier van interviewen en de diversiteit aan gasten die ze ontvangen. Deze zomer ben ik hen echter geregeld ontrouw geweest (sorry Koen, sorry Sven). Onze collega’s van Knack Weekend hebben hun eerste passen op het podcast-pad gezet, en ik moet zeggen: het is er ‘boenk’ op. In de reeks ‘Baanbreeksters’ gaat de redactie op zoek naar vergeten Belgische vrouwen met een verrassend verhaal. De ene keer is dat een eigenzinnige ontdekkingsreizigster, de andere de grondlegster van het Stella Artois-imperium. Heerlijk luistervoer tijdens een lange autorit of een rondje lopen!”

Te beluisteren via Spotify of weekend.knack.be

2. Chef Cultuur Cara: West Cork

Chef Human Interest en Cultuur Cara Brems: “In 1996 wordt de Franse tv-producent Sophie Toscan du Plantier vermoord teruggevonden vlakbij haar vakantiehuis in het Ierse ‘West Cork’. In deze veelgeprezen podcastreeks ontrafelen documentairemaker Jennifer Forde en journalist Sam Bungey deze in Ierland zéér bekende en droevige moordzaak die een rustige gemeenschap in rep en roer wist te zetten.”

“‘A masterpiece’ en ‘The new ‘Serial’’, wordt dit luisterverhaal in dertien delen genoemd, waarin we vooral de hoofdverdachte van de moord heel goed leren kennen. West Cork kwam in 2018 al uit, maar is pas sinds kort gratis te beluisteren. Meer fan van true crime op het scherm? Op Netflix is over dit verhaal sinds kort ook de driedelige docu Sophie: A Murder in West Cork te zien.”

Te beluisteren via Apple-podcasts.

3. Brand Manager Margaux: Mary & Blake Media

Brand manager Margaux Vandamme: “‘De Volksjury’, een podcast waarin twee toffe madammen moordcases bespreken zonder te claimen dat ze de waarheid in pacht hebben, blijft een van mijn favorieten: interessant, grappig en heerlijk nuchter! Daarnaast luister ik ook graag naar ‘Baanbreeksters’, de gloednieuwe podcast van de collega’s van Knack Weekend over vergeten Belgische vrouwen die voor hun tijd revolutionair waren. Tot slot vind ik ook alles van Mary & Blake Media, een Amerikaans koppel dat aan de lopende band podcasts maakt over hun favoriete boeken en series, zalig om in te verdwalen. Van Bridgerton, Outlander tot de Harry Potter-boekenreeks: ze bespreken alles met een flinke dosis humor, met soms hilarische momenten tot gevolg.”

Te beluisteren via maryandblake.com

4. Chef Mode en Beauty Els: Touché

Chef Mode en Beauty Els Keymeulen: “Ik ben grote fan van ‘Touché’ met Friedl Lesage. Ik luister nooit op live op zondag, dus die podcast is voor mij ideaal. Superleuk om nieuwe mensen te leren kennen; heel vaak haal ik er boekentips of museumtips uit of iets dergelijks. Die met Serge Simonart was soms tenenkrommend maar zeer entertainend.”

Te beluisteren via Spotify en radio 1

5. Eindredactrice Annelore: Zwijgen is geen optie

Eindredactrice Annelore De Donder: “Je hebt van die podcasts die je een beter mens maken. Ja, echt. Omdat, als je ernaar luistert, je tot inzichten komt over de wereld en over de mensen erop, met meer begrip én mildheid als gevolg. Zo’n podcast is ‘Zwijgen is geen optie’ – ZIGO in ‘t kort. Die omschrijft zichzelf als ‘oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.’ Medeoprichter Anthony Bosschem neemt alle tijd om met ondernemers, kunstenaars en andere wereldverbeteraars te praten over hun expertise – van Wouter Torfs tot Michael Van Peel, van Dalila Hermans tot Rudi Vranckx, van David Van Reybrouck tot Francesca Vanthielen.”

“Uit de aflevering met Anaïs Van Ertvelde bijvoorbeeld, leerde ik naar onze wereld kijken door de ogen van een gehandicapte, uit die met Rutger Bregman onthield ik dat de meeste mensen wel degelijk deugen, en uit die met Pieter Boussemaere weet ik nu welke klimaatacties écht werken. In tijden waarin we overspoeld worden door meningen en meer, zijn gesprekken met mensen die het kunnen weten een zegen voor hart, geest en ziel.”

Te beluisteren via Spotify

6. Web- en beautyredactrice Lise: De 10 meest gegoogelde vragen over...

Web- en beautyredactrice Lise Milbou: “Intussen al bekend bij half Vlaanderen vermoed ik, maar nog steeds fan van ‘De Volksjury’. Twee leuke meiden die op een ‘onverantwoorde’ manier misdaadzaken bespreken, leuk om achteraf te bespreken met vriendinnen die ook luisterden. Verder een guilty pleasure op het vliegtuig: ‘De 10 meest gegoogelde vragen over...’ en ‘Welcome To The AA’ van Alex Agnew en Andries Beckers. Ze interviewen (bekende) mensen en onderwerpen uit hun leefwereld op een heel eerlijke, open manier!”

Te beluisteren via Spotify en qmusic.be

7. Chef reizen Evy: De Bourgondiërs

Chef reizen Evy Van Elsacker: “Ik hou van historische documentaires. Op aanraden van vrienden luister ik momenteel naar ‘De Bourgondiërs’: een zinderende geschiedenispodcast waarin Bart Van Loo, tevens schrijver van het gelijknamige boek, je meeneemt doorheen de ontstaansgeschiedenis van de Lage Landen. Daarnaast staan ook ‘De Zonnekoning’ en ‘Napoleon’ door Johan op de Beeck en ‘De geschiedenis van Indonesië’, verteld door David Van Reybrouck, deze vakantie nog op mijn lijstje.”

“Naast algemene historische podcasts, kunnen ook podcasts rond muziekgeschiedenis mij bekoren. Het leuke daar is dat de historie er een extra dimensie krijgt tegenover geschiedenis in boeken, omdat er effectief klank aan toegevoegd kan worden. Heerlijk om luisteren in dat opzicht vond ik ‘De geschiedenis van Jazz’ en de podcast over Wannes Van de Velde en zijn ongelooflijke muzikale én taaltalent: ‘Hier is ’m terug, met zijne moed en zijn twee handen, de muzikale Don Quichotte van de lage landen’.

Waar ik ook erg van kan genieten, is van podcasts die je de ziel van een plek doen ontdekken. Zo neemt ‘Oostende & Compagnie’ je mee op een artistieke trip door Oostende in het gezelschap van James Ensor, Léon Spilliaert, Hugo Claus, Leopold II, Henri Storck en Arno.”

Te beluisteren via Spotify en Klara

8. Webredactrice Hanne: Voor de liefste

Webredactrice Hanne: “Wat zegt er meer over een mens dan de inhoud van zijn boekenkast? Weinig, zo moet Tom De Cock, radiomaker en zelf boekenwurm pur sang gedacht hebben. En daarom wijdde hij er meteen maar een podcast aan. In ‘Groen Gebladerte’ doorkruist hij de voorkamers van het Vlaamse literatuurlandschap en klopt aan bij jonge, opkomende schrijvers om te kijken wat er zich door de jaren heen zoal op hun boekenplank genesteld heeft. Dat leidt vaak niet alleen tot boeiende en vooral uiterst zachte gesprekken, maar ook tot interessante tips voor je eigen leeslijst.

Nog meer gevestigde schrijvers horen mijmeren over inspirerende teksten, grote voorbeelden en tragische liefde in geschreven vorm? Dan is ‘Voor de Liefste’ misschien wat voor jou. Samen met Ellen Deckwitz ontleden stemmen als Maartje Wortel, Sofie Lakmaker en Connie Palmen er een liefdesverhaal uit de Russische literatuur. Voor de gelegenheid voorzien ze daar zelf trouwens ook een moderne tegenhanger bij. Binnenkijken in het hoofd van schrijvers en andere kunstzinnige koppen in tijden van lockdown doe je dan weer samen met Bent Van Looy in Pyjama Talks.”

Te beluisteren via Spotify of podcastluisteren.nl

Meer tips voor de zomer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content