Cultuur opsnuiven in Antwerpen: deze vijf musea moet je zeker bezoeken

Al wat schoon is, werd niet op één verdiep verzameld, maar verdeeld over de vele musea
die Antwerpen rijk is. We zetten onze favorieten op een rijtje.

1. FOMU: kiekjes en co

Vlak bij het M HKA ligt het fotomuseum. Je kunt er terecht voor internationale expo’s van zowel gevestigde namen (o.a. Stephan Vanfleteren) als jonge talenten. Het FOMU herbergt een historische en hedendaagse fotocollectie van zowat 3 miljoen objecten, wat het de nodige renommee geeft in Europa. Naast de 1.400 m2 aan exporuimte is er ook een cinema, bib, café en shop.

Waalsekaai 47, meer info op fomu.be

2. MAS: kunst in het pakhuis

Het Museum aan de Stroom is een van dé landmarks van de stad, met tien verdiepingen en
5.700 m2 tentoonstellingsruimte voor vaste en tijdelijke expo’s. De architectuur is gebaseerd op die van 19de-eeuwse pakhuizen. Wie tot boven klimt, wordt beloond met een 360°-uitzicht. Vergeet niet naar beneden te kijken: de tegels van het museumplein vormen het mozaïek Dead Skull, een werk van een van Antwerp’s finest: Luc Tuymans.

Hanzestedenplaats 1, meer info op mas.be

3. M HKA: volgens de regels van de hedendaagse kunst

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, dat sinds 1987 in een voormalige graansilo aan de Gedempte Zuiderdokken huist, focust op internationale beeldende kunst, film en andere vormen van beeldcultuur. Er zijn wisselende expo’s te zien, alsook een (gratis te bezoeken) permanente collectie die getoond wordt in een ruimte aangekleed door topdesigner Axel Vervoordt. Na je bezoek is het fijn napraten in het museumcafé, waar een muurschildering van Keith Haring te zien is.

Leuvenstraat 32, meer info op muhka.be

4. Museum Mayer Van Den Bergh: bij de dulle griet

Dit museum draagt de naam van de 19de-eeuwse Antwerpse kunstcollectioneur Fritz
Mayer van den Bergh (1858‑1901) en herbergt diens historische collectie van meer
dan 3.000 kunstwerken en 2.500 munten en penningen. Het museum werd drie jaar na
’s mans vroege overlijden als eerbetoon opgericht door zijn moeder Henriëtte. Pronkstuk en publiekstrekker is de befaamde Dulle Griet van Pieter Bruegel. Wat Van den Bergh daar destijds voor neerlegde? 488 oude Belgische frank.

Lange Gasthuisstraat 19, meer info op museummayervandenbergh.be

5. Red Star Line Museum: Antwerp to America

Het Red Star Line Museum is gevestigd in de historische loodsen van de gelijknamige rederij. Hier worden de persoonlijke verhalen verteld van miljoenen passagiers die met de befaamde stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Amerika maakten. Zoals ook dat van Albert Einstein en zijn vrouw Elsa. Ook het aanbod wisselende expo’s loont de moeite: Destination Sweetheart, een tentoonstelling die het thema liefdesmigratie verkent, loopt nog tot eind mei 2021.

Montevideostraat 3, meer info op redstarline.be

Door: Cara Brems, openingsbeeld: M HKA

Zin in meer kunst en cultuur?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content