Dit zijn ze: de 5 mooiste herfstwandelingen in Vlaanderen

Heb jij zin om je wandelschoenen nog een keer aan te trekken om herfstige taferelen te spotten, maar heb je geen idee waar je moet zijn? Geen nood, wij verzamelden de mooiste wandelroutes en wandelingen in Vlaanderen. Een overzicht:

 

5 x mooie wandelroutes in Vlaanderen

1. Bronnenwandeling

In 2012 werd deze stevige wandeling in de Voerstreek door Vlaanderen Vakantieland uitgeroepen tot de allermooiste wandelroute in Vlaanderen. De Voerstreek ligt als een enclave tussen Nederland en de provincie Luik en is meteen ook het hoogst gelegen gebied in Vlaanderen. Dankzij het heuvelachtige landschap, de vele dalen, de afwisseling in uitzicht, de uitgestrekte wijnranken en de pittoreske dorpen, is de streek dan ook een echt wandelparadijs.

De Bronnenroute neemt je voor 8,5 km mee langs de Voerse bronnen. De glooiende landschappen en eindeloze vergezichten gaan langzaam aan jou voorbij, tijdens deze tocht over avontuurlijke paden.

De wandeling gaat van start bij de kerk in Sint-Martens-Voeren, neemt je dan mee langs de romantisch ogende wijngaard Krindael, de bron van het riviertje de Veurs en langs de Commanderie van de Duitse Orde. Haal je laarzen maar boven, want tijdens deze tocht hou je het niet altijd droog!

2. PIT – kunst in de open ruimte van Borgloon

Een tweede absoluut aan te raden wandelroute voor iedereen die niet alleen houdt van natuur, maar ook van een stukje cultuur, is de ‘PIT, kunst in de open ruimte’-route in de regio van Borgloon/Heers. Het project, initieel opgezet door Huis voor actuele kunst Z33, is uniek in Vlaanderen en speelt zich af op het grensvlak tussen kunst, architectuur en natuur. Voor het project werden tal van kunstwerken en architecturale installaties geïmplementeerd in het glooiende landschap van de streek.

Het doel van de werken is om de bezoekers, wandelaars en toevallige voorbijgangers anders naar de omgeving te doen kijken. Het landschap bevat immers vele verhalen die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn, maar pas bovenkomen bij een ’tweede’, iets meer in een ander perspectief geplaatste optiek. Blikvanger van de route is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh), Reading between the Lines. 

wandelroutes of wandelingen in Vlaanderen

Het werk is in feite een architecturale constructie van op elkaar gestapelde staalplaten in de vorm van een Loons kerkje. De platen zijn zo op elkaar gemonteerd, dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk – zowel van dichtbij als vanop een grotere afstand. Op die manier is de kerk altijd zowel aan- als afwezig in het landschap.

Andere werken op de route zijn Memento, Untitled #58, Tranendreef en Proximity Effect.

3. Rode wandeling in Mechels Broek

Het Mechels Broek is een zeer groot weidelandschap ten oosten van de stad Mechelen. Natuurpunt beheert hier meer dan 100 hectare natte graslanden, met als centraal punt een grote waterplas die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de snelweg.

Zeven kilometer lang wandel je er langs sloten, poelen, bomputten en knotwilgen. De ideale wandeling ook trouwens voor wie graag ook (water)vogels spot vanuit een vogelkijkhut. De grote centrale waterplas met z’n vele rietkragen en zeggevelden, talrijke sloten, struiken en bosjes trekken immers veel verschillende soorten vogels aan zoals blauwborstjes, ijsvogels, rietzangers, slobeenden of kuifeenden.

Tijdens de tocht wisselen verharde en onverharde wegen elkaar af, dus goede schoenen zijn verreist. In 2015 was de wandeling al eens genomineerd voor ‘mooiste wandeling in de provincie Antwerpen‘. Test jij hem deze herfst ook eens uit?

4. Duinbossenwandeling

De Duinbossen strekken zich uit tussen Wenduine en Bredene. Het is een wandel- en natuurgebied van 157 ha. Het charmante tramstationnetje in het centrum van De Haan is het vertrek-en eindpunt van deze mooie wandeling. Via de Concessie, een chique villawijk in belle-époquestijl, wandel je op je eigen tempo naar de duinbossen. Langs het strand en dwars doorheen het grote natuurgebied stap je zo 10,3 kilomter verder richting Wenduine tot aan de Spioenkop.

Op je weg loop je recht door de duinen, het Domeinbos, langs rustige wegen met hun typische Anglo-Normandische villa’s én langs het strand natuurlijk. Heerlijk uitwaaien in een romantische, zuurstofrijke omgeving: een echte topper dus!

5. Wandelnetwerk Brabantse Kouters

Het wandelnetwerk de Brabantse Kouters werd dit jaar door Fiets en Wandelbeurs genomineerd voor ‘wandelroute van het jaar’. De Brabantse Kouter is een noordwestelijk stukje Groene Gordel in Vlaams-Brabant dat gemeenten als gemeenten Zemst, Vilvoorde, Grimbergen, Londerzeel, Asse en Buggenhout met elkaar verbindt.

Het gebied heeft maar liefst 720 km groene wandelwegen langs mooie kasteeldomeinen, glooiende weiden en karaktervolle dorpen. Het landschap is bijzonder gevariëerd en heeft een aantrekkelijk reliëf. Een van de leukste lussen uit het gebied: een toertje door de imposante wintereiken en beuken van Buggenhout bos, wilde hyacinten spotten op de ‘vergeten paadjes’ van het Kravaalbos of een brouwerijentocht langs Malderen, Pijzegem en Opwijk misschien? Dit is écht een van de mooiste wandelingen in Vlaanderen.

 

Lees ook:

Openingsbeeld: Getty Images.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content