Dé architectuurtip: Brussels Biennale of Modern Architecture

Living in modern isms . Onder die ietwat kunstzinnige naam schiet de allereerste editie van de Brussels Biennale of Modern Architecture uit de startblokken. Een fantastische gelegenheid waarbij je de hele maand oktober 16 unieke privéwoningen uit de periode 1918-1972 binnenstapt en er ontdekt hoe creatief én veelzijdig onze hoofdstad was. De term modernisme dekt dan ook heel wat ladingen. Denk maar aan Henry Van De Velde, de architect van o.m. De Boekentoren in Gent (1933-'38) of Jacques Cuisinier die de ontwerper is van Brusilia in Schaarbeek, de tweede hoogste woontoren van België. Extra: elke rondleiding eindigt met het verhaal van de huidige eigenaar. Snel reserveren is de boodschap en check ook zeker de fietstochten en lezingen waar je kunt aan deelnemen!

Brussels Biennale of Modern Architecture, Elke zaterdag in oktober, Inschrijven verplicht (€ 20/1ste bezoek)

>>Reserveer nu

Architectuur

Ken jij je klassiekers?

In België werden er heel wat iconische designobjecten ontworpen. Hoeveel ken jij er?

Henry van de Velde – Piano Bench

Architectuur

Henry van de Velde heeft geen introductie nodig. Samen met Victor Horta was hij onze belangrijkste vertegenwoordiger van de art nouveau, later effende hij het pad voor de modernisten. In dit ontwerp, dat al dateert van 1902, komen klassiek en modern prachtig samen. Daarmee staat de Piano Bench symbool voor de overgang naar een nieuwe eeuw van architectuur en design.

Willy Van Der Meeren – Tubax-stoel

Architectuur

Willy Van Der Meeren is zonder twijfel één van onze belangrijkste en meest invloedrijke architecten-designers. Hoewel zijn ontwerpen op vintagemarkten als zoete broodjes en tegen hoge prijzen worden verkocht, is hij bij het grote publiek een nobele onbekende. Onterecht, dat bewijst ook deze Tubax-stoel (1948).

Bataille & Ibens – H2O voor Bulo

Architectuur

In 1994 vroeg het in Mechelen gevestigde (kantoor)meubelmerk Bulo aan de Belgische interieurarchitecten Claire Bataille en Paul Ibens om hun ideale tafel te ontwerpen. De H2O-collectie die hieruit volgde, bracht een revolutie te weeg in de kantoorwereld. Zelfs na een carrière van meer dan vijftig jaar blijft hun werk – gedragen door een minimalistische aanpak en een uitzonderlijk oog voor detail – bijzonder actueel.

Maarten Van Severen – .03 voor Vitra

Architectuur

De .03 groeide uit tot een regelrechte bestseller. Deze stoel uit 1998 had een enorme invloed op al wie erna kwam en bepaalde zo het uitzicht van heel wat Vlaamse huiskamers. Maarten Van Severen zocht met dit ontwerp de grenzen op van het less is more-principe. Ondanks de gestroomlijnde, slanke vorm zit de .03 onverwacht comfortabel.

Vincent Van Duysen – Day Bed voor B&B Italia

Architectuur

B&B Italia daagde de eigenzinnige Vincent Van Duysen in 2001 uit om een ‘Day Bed’ te ontwerpen. Het resultaat was deze ultra-elegante, vederlichte lounger. Het ontwerp is uitgepuurd, met een vlakke, strakke vorm die uitmondt in een subtiele curve. Het Day Bed vormde de start van een hele serie meubels van Van Duysen voor B&B Italia.

Bart Lens – °t-bel voor Lens° Ass

Architectuur

Ook de hedendaagse architect Bart Lens zoekt in zijn werk vaak de grenzen van het minimalisme op. Zijn tafel °t-bel uit 2003 lijkt haast gewichtloos. De tafelpoten uit flinterdun staal deden naar verluidt oorspronkelijk dienst als terrasbekleding. Met een beetje verbeelding zie je er vleugels in, die het tafelblad lijken op te tillen.

Partner Content

Gesponsorde content