December is nog niet begonnen maar we zijn al volop aan het uitkijken naar de leukste tijd van het jaar: de kerstperiode. Wij haalden alvast de kerstverlichting van de zolder en ook onze zoektocht naar kerstcadeautjes is volop begonnen. Waar we deze het liefst shoppen? Op de grootste kerstmarkten van België. Schrijf hun datums dus als de bliksem in je agenda.

4 x kerstmarkten in België

1. Feeërieke wintermarkten in Brugge

Kerstmarkten in België
Foto van de vorige editie door Jan Darthet.

Een meer feeërieke setting om een kerstmarkt in op te stellen dan de Brugse binnenstad – met al haar smalle steegjes en middeleeuwse gebouwen – ga je in onze Belgische contreien niet makkelijk vinden. Drie prachtige pleinen – de Markt, het Simon Stevinplein en ‘t Zand – worden tijdens Wintergloed dit jaar omgetoverd tot kerstige paradijzen. De kerstmarkten van Brugge geven je een écht kerstdorp-gevoel. Je vindt er eet- en drankkraampjes met ijskoude jenever, een hartverwarmende gluhwein of een dampende braadworst. Loopt het water je al in de mond?

Voor wie helemaal in de winterse sfeer wil komen, is er dit jaar ook weer een duurzame (!) kunstschaatspiste aan het Minnewaterpark. Geniet op het ijs onder schitterende lichtjes of zet je gezellig neer in de aangrenzende Winterbar voor een warm drankje en een magisch uitzicht.

Wintergloed Brugge – van 26 november 2021 tot en met 9 januari 2022.

2. Een zee van licht in Oostende

Kerstmarkten in België
Foto van de vorige editie via Winter in het Park.

Ook op Winter in het park in Oostende kan je in aanloop naar de kerstperiode alvast komen genieten van een warme chocomelk met baileys, een jenevertje naar keuze of een portie churro’s. Laat je betoveren door de zee van meer dan 170.000 lichtjes die het Leopoldpark doen fonkelen en ontdek er de 50 kerstchalets omgeven door meer dan 200 kerstbomen. De absolute blikvanger van de markt is de lichttunnel in de Adolf Buylstraat: een fonkelend lichttapijt dat de volledige winkelstraat overkoepelt.

Winter in het Park in Oostende – van 3 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022. 

3. Lichtspektakels in Brussel

Kerstmarkten in België
Foto van de vorige editie door Eric Danhier.

Feeërieke lichtspektakels, culturele activiteiten, lekker eten en drinken, ideeën voor originele geschenken: de zachte sfeer op Winterpret in Brussel omarmt bezoekers van overal voor de 20ste keer! Er staan grote klassiekers op het menu: een klank- en lichtspel op de Grote Markt, de majestueuze Kerstboom, de schaatsbaan, de bekende kerstmarkt van Brussel met 225 chalets, het reuzenrad, de draaimolen, de feeërieke verlichting en verschillende tentoonstellingen en voorstellingen tijdens het evenement.

Winterpret en kerstmarkt Brussel – van 26 november tot en met 2 januari 2022.

4. Winter(wonder)land in Hasselt

Ook in Hasselt kan je jaarlijks terecht voor een heus Winterwonderland. Dit jaar opent het Hasseltse Kolonel Dusartplein op vrijdag 19 november al haar deuren voor de 13de editie van Winterland. De stad trakteert haar inwoners – en bezoekers van ver daarbuiten – naar goede gewoonte weer op heel wat winterse gezelligheid: een ijspiste, het Grand Café, de spiegeltent, talrijke kraampjes en attracties, goed voor 12.000 vierkante meter winterpret.

Blikvanger is ook dit jaar weer opnieuw het 35 meter hoge reuzenrad, dat je een uniek uitzicht biedt op de Hasseltse binnenstad. Daarnaast kan je ook deelnemen aan het bezoek van de Sint, de intocht van de Kerstman én een cosy afterwork.

Winterland in Hasselt – van 19 november 2021 tot en met 9 januari 2022.

Meer wintersfeer:

Openingsbeeld kerstmarkt Brussel: Getty Images.