Deze 8 dingen post je beter niet op je Facebook-profiel

Zoals de meeste mensen geniet ook jij er op tijd en stond vast eens van een leuk vakantiekiekje of een aparte locatie te delen op je Facebook-wall. Toch leg je beter niet zomaar alles te grabbel op het sociale mediakanaal. De informatie die je maar beter niet prijsgeeft op je profiel? De voornaamste regels op een rij.

1. Je geboortedatum

Akkoord, op je verjaardag wakker worden met tonnen berichten op je wall is leuk. Maar toch is het publiek maken van je geboortedatum niet zonder gevaar: die ogenschijnlijk onschadelijke informatie kan immers erg nuttig zijn voor fraudeurs. Het kan door hen worden gebruikt om toegangscodes, bankgegevens of andere persoonlijke informatie te ontfutselen. Maak je geboortedatum dus niet toegankelijk voor honderden “vrienden” – en maak je geen zorgen, de real-life exemplaren zullen je niet vergeten.

2. Je telefoonnummer

Het klinkt misschien erg logisch, maar ook je telefoonnummer deel je beter niet op Facebook. Ook dat kan immers weer een toegangspoort zijn voor mensen met minder goede bedoelingen. Dieven zouden immers kunnen controleren of je thuis bent alvorens aan de slag te gaan en ook ongewenste personen kunnen je zomaar dag en nacht bereiken. Zo snel mogelijk verwijderen die handel dus.

3. Je adres

Ook hier wegen de voordelen niet op tegen de nadelen: iedereen kan immers met één klik achterhalen waar jij en je gezin wonen en dat is nooit een goed idee. Plaats ook zeker geen foto’s van je huis op je wall, dit om de aandacht niet op je bezittingen te vestigen. Een degelijk oldschool adresboek heeft zijn charme nog niet verloren.

4. Foto’s van je kinderen

Natuurlijk ben je trots op je kleine schatjes, maar geef vreemden geen toegang tot je meest intieme familiefoto’s. De vuistregel: vraag jezelf altijd af of de baby of peuter de foto van zichzelf later op internet wil zien. Een handig principe om je uiteindelijke beslissing aan af te toetsen.

5. De naam van de school van je kinderen

Let op! In 2016 waren er maar liefst 1.466 meldingen van seksueel misbruik bij kinderen. Maak het vreemden met slechte bedoelingen niet makkelijker.

6. Je locatievoorzieningen

Je bent op een geweldig festival of maakt de reis van je leven met je geliefde. Hoewel het erg verleidelijk kan zijn om dit met al je vrienden te delen, kan je daar toch maar beter twee keer over nadenken vooraleer je het effectief doet. Door te tonen waar je bent, laat je immers vooral zien dat je niet thuis bent aan diegene die daar misschien net op zat te wachten. Als je Facebook op je smartphone gebruikt, zorg er dan ook zeker voor dat je locatiegegevens niet gedeeld worden.

7. Je bankkaartgegevens

Oké, de kans dat je dit effectief op je Facebook-profiel zal delen, is (hopelijk) klein. Toch stuur je foto’s van je bankkaart of andere gevoelige gegevens ook maar beter niet door via Messenger. Waarom niet? Als je account gehackt is, bied je je belagers al je codes zomaar op een gouden presentatieblaadje aan.

8. Je boarding pass

Hoera! Je hebt eindelijk genoeg gespaard om deze geweldige reis te maken. Een fotootje van je boarding pass online zwieren om dat feitje ook met de wereld te delen is dan zo gebeurd. Toch is ook dit weer niet het beste idee: zoals gezegd geef je door dat te doen vooral onbezonnen aan dat je niet thuis bent, en dat waarschijnlijk zelfs voor een heel aantal weken lang. Daarnaast staat er op je instapkaart ook een unieke barcode die alle informatie bevat die je met de luchtvaartmaatschappij gedeeld hebt. Ook niet meteen iets dat je in de verkeerde handen wil zien vallen, toch?

Meer lezen over sociale media en reizen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content