Feeling boekenclub: 8 x must-reads geselecteerd door onze boekenexpert

Ans Vroom

Boekenexpert Ans Vroom vertelt je vanaf nu elke maand wat er op je to read-lijstje moet staan. Ontdek hier haar 8 favorieten van het moment.

De kinderen zijn koning – Delphine de Vigan

Melanie, die droomt van een leven als beroemdheid, post dagelijks filmpjes van haar kinderen op YouTube. Ze leeft op een roze wolk, tot haar zesjarige dochtertje plots spoorloos verdwijnt. Wat volgt is niet alleen een spannende page turner, maar ook een actuele aanklacht tegen de hedendaagse fascinatie met influencers en kindvloggers. Een snoeiharde, maar uiterst vermakelijke en originele roman die een weinig rooskleurig beeld schetst van een generatie geobsedeerd door schone schijn en sociale media.

De kinderen zijn koning – Delphine de Vigan – de Geus

Lessen – Ian McEwan

Ik ben al fan van het briljante proza van McEwan sinds ik zijn eerste roman The cement garden las. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van het meesterlijk verfilmde romantische oorlogsdrama Atonement. Zijn nieuwste semi-autobiografische roman over een miskende pianist die vlak na de geboorte van hun zoontje verlaten wordt door zijn ambitieuze vrouw, wordt nu al beschouwd als de kroon op zijn indrukwekkende oeuvre. En terecht.

Lessen – Ian McEwan – De Harmonie

De Pool – J.M.Coetzee

Nog iemand die een concertpianist als hoofdpersonage koos is de Zuid-Afrikaanse nobelprijswinnaar Coetzee, al is het in dit geval niet de pianovirtuoos zelf die aan het woord komt, maar zijn getrouwde minnares. Zij ontmoet de twintig jaar oudere Poolse muzikant wanneer die komt optreden in haar thuisstad Barcelona en ligt lang met haar gevoelens in de knoop. Het is pas wanneer het te laat is dat Beatriz beseft hoeveel de mysterieuze, maar charmante Witold voor haar betekende.

De Pool – J.M.Coetzee – Cossee

Het intieme leven – Niccolo Ammaniti

Maria Cristina Palma, de vrouw van de Italiaanse premier, is niet alleen de mooiste, maar ook de ongelukkigste vrouw ter wereld. Ondanks haar luxueuze jetset-bestaan kan ze niet ontsnappen aan de vele traumatische herinneringen die haar achtervolgen. Wanneer ze een vergeten vriend uit het verleden tegenkomt voelt Maria plots de nood om uit haar gouden kooi te breken. Een heerlijke maatschappijkritische komedie over het verval van de Italiaanse elite, met personages om van te smullen.

Het intieme leven – Niccolo Ammaniti – Lebowski

Besjes in het bos – Margaret Atwood

In haar nieuwste boek bundelt de werelberoemde schrijfster van The Handmaid’s Tale zeven ontroerende verhalen over een echtpaar op hun reis door het leven. De verschillende flarden uit hun gedeelde herinneringen vormen samen het relaas van een huwelijk door de jaren heen. Met veel ruimte voor humor schetst Atwood de grote en kleine momenten die een doodgewone liefde bijzonder maken.

Besjes in het bos – Margaret Atwood – Prometheus

Heks heks heks! – Jente Posthuma

Vandaag de dag is het als vrouw een compliment om slim, onafhankelijk of eigenzinnig genoemd te worden. Maar er was een tijd waarin mondige vrouwen onverbiddelijk als heks bestempeld werden. Jente Posthuma herwerkte drie eeuwenoude volkssagen om de figuur van heks meer diepgang te geven. Ze laat op een geestige manier zien hoe we komaf kunnen maken met stereotiepen door er andere, gecorrigeerde verhalen tegenover te zetten. Een historische eye opener!

Heks heks heks! – Jente Posthuma – Uitgeverij Pluim

In mijn hart woont een meeuw – Greta Vandeborne

Rouw is een thema dat we misschien meer met de herfst associëren dan met de lente. Maar verlies en verdriet zijn van alle tijden, en ‘verweven met leven en liefde’, zoals rouwexpert Manu Keirse het zo treffend verwoordt op de cover van dit mooie boek. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, en verbondenheid helpt. Op moeilijke momenten kunnen deze vijftien herkenbare verhalen over afscheid ongetwijfeld troost bieden.

In mijn hart woont een meeuw – Greta Vandeborne – Uitgeverij Vrijdag

Het kerkhof van de zee – Aslak Nore

Fans van Scandinavische thrillers in de stijl van Stieg Larsson kunnen hun hart ophalen aan deze spannende roman over de jonge schrijfster Vera, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gered wordt van een dodelijke scheepsramp. Wanneer Vera 75 jaar later de zee inloopt en niet meer terugkomt, gaat haar kleindochter Sasha op zoek naar de waarheid achter de ramp. Een indringend verhaal over loyaliteit en familietrauma’s.

Het kerkhof van de zee – Aslak Nore – Harper Collins

Meer lees- en kijktips:

Partner Content

Gesponsorde content