In de tuin, aan je cabin of op hotel… De zomer is het uitgelezen moment om een boek te lezen. Inspiratie nodig? Wij tippen onze favoriete boeken voor in je luie (strand)stoel.

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Middernachtbibliotheek – Matt Haig – Lebowski 

 

Over vijf jaar – Rebecca Sterle

Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later. Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later de nieuwe vriend van haar beste vriendin ontmoet. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker.

Over vijf jaar – Rebecca Sterle – Cargo

Schaduwleven – Kim Moelands

In deze psychologische roman kan Elena haar geluk niet op als de populaire Daniël interesse in haar toont. Hij is charmant, slim en zelfverzekerd. Alles wat zijzelf niet is. Hij geeft haar de aandacht die ze in haar jeugd heeft moeten missen en wanneer hij haar ten huwelijk vraagt, zegt ze natuurlijk ja. Maar al in de wittebroodsweken beginnen de problemen. Daniël begint al snel gevaarlijke trekjes te krijgen en isoleert haar.

Schaduwleven – Kim Moelands – A.W. Bruna Uitgevers 

Ammiraglio – Sylvia Broeckaert

Na een episode van borstkanker en reconstructieve chirurgie vindt Sara, een professionele zangeres, haar vrouwelijkheid terug. Terwijl ze haar dromen verder waarmaakt in de wereld van muziek en theater, komt er een nieuwe man op haar pad. Ze ziet de liefde die ze met Giulio beleeft als een overwinning op het leven. Maar het is ook loslaten en zelfredzaamheid, want Giulio blijkt een gezin te hebben in het buitenland.

Ammiraglio – Sylvia Broeckaert – Uitgeverij Vrijdag

De overlevenden – Alex Schulman

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat het hun moeders wens was om niet naast het graf van hun vader uitgestrooid te worden, ontdekken ze pas de avond voor de crematie via een brief die de broers in haar appartement vinden. Het wordt een reis naar het verleden, welke tragedie heeft zich destijds precies afgespeeld?

De overlevenden – Alex Schulman – De Bezige Bij 

Toen was ze weg – Lisa Jewell

Ellie is vijftien als ze plots verdwijnt. Haar moeder Laurel blijft hopen haar ooit terug te vinden. Als ze een nieuwe man ontmoet, lijkt haar dat terug wat vreugde te geven. Maar wanneer zijn negenjarige dochter het evenbeeld van Ellie lijkt, komen al haar vragen snel terug naar boven.

Toen was ze weg – Lisa Jewell – Standaard

De geschiedenis van mijn seksualiteit – Sofie Lakmaker

In De Geschiedenis van mijn Seksualiteit beschrijft Sofie Lakmaker de struggles waar veel tieners doorploeteren: Wie ben ik en wat wil ik? Ze beschrijft op een sublieme manier de zoektocht naar zichzelf en naar haar seksualiteit. Maar het gaat over zoveel meer dan haar geaardheid en de zoektocht naar de liefde, het gaat over het overlijden van haar moeder, over een rondreis door Europa, door haar studie filosofie en over dromen.

De Geschiedenis van mijn Seksualiteit – Sofie Lakmaker – Das Mag 

Ministerie van hysterie – Laura Buelinckx

In dit heerlijk ludieke boek roept Laura, 34-jarige leerkracht en mama, zichzelf uit tot minister van Hysterie. Haar man wordt uitgeroepen tot crisismanager en haar kinderen krijgen de functie van kleine kabinetschef. Met de nodige dosis zelfrelativering schrijft over alles wat er misloopt in het leven van een doordeweekse dertiger.

Ministerie van Hysterie – Laura Buelinckx – Horizon

Leven om te floreren – Maaike Verstraete

Maaike Verstraete (je kent haar misschien van de podcast ‘Bruto Nationaal Geluk’ is in het dagelijks leven psychologe en coach. In ‘Leven om te floreren’ deelt ze al haar inzichten uit de positieve psychologie en geeft ze tips om gelukkiger in het leven te staan én anderen rondom je ook gelukkiger te maken. Perfecte zomerliteratuur.

Leven om te floreren – Maaike Verstraete – Pelckmans

Die zomer – Sharon Bolton

Zes tieners genieten van de zomer en gaan een prachtige toekomst tegemoet. Tot een spel uit de hand loopt en een vrouw en twee kinderen verongelukken. De 18-jarige Megan neemt de schuld op zich, zodat haar vrienden hun dromen kunnen waarmaken. De afspraak is wel dat zij elk van hen na haar vrijlating om een gunst mag vragen…

Die Zomer – Sharon Bolton – Standaard Uitgeverij

Meer tips voor de zomer: