Geef Leo die Oscar!

Chef Cultuur Tanja Dierckx richt zich tot de leden van de Academy en houdt een warm pleidooi voor de Oscar van Leonardo DiCaprio.

 

Geachte leden van de Academy,

Geef Leo die Oscar. Of geef Oscar die Leo. Dat klinkt al bijna even goed!

Neen, serieus nu. U weet het beter dan ik, beste leden van de Academy: Leonardo DiCaprio is voor de vijfde keer genomineerd voor een Oscar. Na zijn schitterende vertolkingen in What’s Eating Gilbert Grape, The Aviator, Blood Diamond en The Wolf of Wall Street staat hij nu op uw lijstje voor The Revenant.
Voor de vijfde keer dus. Ik zeg het maar.

In The Revenant trotseert Leo de vrieskou, verbijt letterlijk bergen sneeuw, bloedt als een rund, valt meerdere kilo’s af, etc... En dat allemaal zonder er veel woorden aan vuil te maken. Luister eens naar dat gekreun. Uiteraard, je zou voor minder als er een razende beer minutenlang op je tekeer gaat, maar Leo houdt dat gezucht de hele film vol. Geen lachje mag eraf. Weinig woorden. Alleen die rauwe, gepijnigde blik. Dit is de acteur Leo tot de essentie herleid.

En dat een man geen woeste beer kan verslaan, niet kan overleven in de vrieskou terwijl zijn huid van kruin tot teen is opengereten, en een val van 50 meter diep meestal niet navertelt, dat weten wij ook. Maar zo staat het nu eenmaal niet in dat scenario, dus daar gaat het niet over. Ken uw business.

Ik wil maar zeggen: dit is het moment om die vijfde nominatie te verzilveren.

Wat moet u nog meer hebben, beste leden van de Academy? Dat hij in een vrouw verandert? Hallo, Eddie Redmayne heeft het beeldje vorig jaar gehad!

Redmayne speelt een transgender in The Danish Girl, Michael Fassbender speelt God – of Steve Jobs zoals die de laatste jaren heet. Matt Damon doet eens iets anders dan gewoonlijk in The Martian – hij bracht me zelfs aan het lachen. En Bryan Cranston is niet onverdienstelijk in Trumbo. De tegenkandidaten zijn goed. Maar zeg nu eerlijk, Leo heeft al zoveel meer bewezen. En zelfs al was die rol in The Revenant niet de beste van zijn leven, dan nog moet u hem geven, vind ik.

En nog iets, jongens. Want dit is specifiek naar de mannelijke leden gericht – uw Academy bestaat voor 75% uit mannen, dit is en blijft Hollywood. Vergééf hem nu eens eindelijk die Titanic! Die film is inmiddels bijna 20 jaar oud en heeft hem meer kwaad dan goed gedaan. Ja, hij werd een tieneridool zoals we er nog maar weinig hadden gezien. En ja, hij heeft daar gretig de vruchten van geplukt (lees: roem, geld, vrouwen), maar hij heeft ook de (uw!) haat- en jaloeziecampagnes over zijn nek gekregen.

Dat u, leden van de Academy, met uw gemiddelde leeftijd van 62 niet meer fris bent en de status van jongerenidool niet meer binnen uw handbereik ligt, wil niet zeggen dat u dat een ander niet mag gunnen. Weet vooral dat Leo de veertig flink gepasseerd is en geen enkele moeite doet om er jonger uit te zien. Niet akkoord? Kijk dan eens naar zijn tronie in The Revenant. Sexy is toch iets anders.

Dus leden van de Academy, clear your act en breng die twee dichter bij elkaar. Leo en Oscar. Oscar en Leo. Ze verdienen elkaar. Ik vertrouw op u.

 

The Revenant

Leonardo DiCaprio in The Revenant van Alejándro Gonzalez Iñárritu.

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx houdt van cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje. Elke zondag blogt zij onder de titel ‘Food for Thought’.

 

The Lobster was de meest inventieve film van 2015 en kreeg geen enkele Oscarnominatie, maar is nu wel verkrijgbaar op dvd. Check mijn blog over The Lobster hier.

Lees hier alle blogs van Tanja.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content