Ze is al jaren koningin en laat zelden haar emoties publiekelijk zien. Maar Queen Elisabeth zit ook niet verlegen om een mopje, hecht veel belang aan haar dieren en drinkt dagelijks haar glaasjes. Weetjes uit ‘God Save The Queen’, het nieuwe boek van Uitgeverij Pluim. Naast de visie van 10 vrouwen op het leven van de Queen, lees je vooral veel leuke weetjes en anekdotes. Wij sprokkelden er enkele.

1. Zo’n kroon is eigenlijk loodzwaar om dragen

Elisabeth was 25 toen ze op 2 juni 1952 tot koningin werd gekroond. Het was een drie uur durende kerkelijke dienst vol rituelen. De Aartsbisschop van Canterbury plaatste een kroon van maar liefst 2,2 kilogram op haar hoofd. Dat moet gigantisch zijn, met de opening van het parlement draagt ze jaarlijks een kroon op die 1 kilo weegt. En daarover zei ze tijdens een zeldzaam interview: “je moet je speech voor je ogen houden, want je kunt niet naar beneden kijken, dan breek je je nek.” Zwaarder als je denkt, the royal life.

2. Er bestaat voor zo goed als iedere taak een functie

Gelukkig heeft de Queen wel veel dienstpersoneel om haar bij te staan. Dat gaat vaak zelfs verder dan je zou denken. Zo is er een ‘grote voorsnijder’ in dienst, een erefunctie voor iemand die tijdens officiële diners haar vlees snijdt.

3. De Queen is dol op haar dieren

Hoewel ze graag vlees eet, is de Queen verzot op dieren. Ze rijdt op haar paard Balmoral Fern en wandelt regelmatig met hondjes Vulcan en Candy. Maar op haar domein zijn ook heel wat zwanen te vinden. Goed voor nog een functie trouwens: de Zwanenmerkers. Mannen (gekleed in rode en blauwje jasjes) roeien jaarlijks over de Theems naar Windsor Castle. Daar tellen ze de koninklijke zwanen en controleren ze de gezondheid. Als de ‘Swan Uppers’ langs het koninklijk slot roeien, groeten zij de vorstin telkens met de woorden: ‘Het Majesty The Queen, Seigneur of the Swans’.

4. De Queen is dol op gerookte haring

Met haar 94 jaar en een goede conditie wordt er wereldwijd gegist naar de levensstijl van de Queen. Een van haar geheimen zou een gezond dieet zijn. Ze eet ze veel vis en weinig koolhydraten. (Al mijdt ze altijd schaaldieren om darmproblemen te vermijden). Ze start de dag graag met een warm ontbijt: ebakken eieren of roerei met spek en worstjes en soms ei en cocotte à la crème. Eentje met gerookte haring, niertjes of koude ham. Bovendien zou de Queen heel traag eten en zich daarom nooit overeten.

5. Haar schoenen worden ingelopen

De Queen draagt meestal loafers van het luxemerk Anello & Davide. Haar ‘senior dresser’ Angela Kelly loopt ze voor haar in. Als ze hakken draagt, hebben ze een blokhak van precies 5,7 centimer hoog. Thuis draagt ze liefst kleren van het oerdegelijke Barbour.

6. De zomen van haar kleding worden verzwaard

De reden is simpel: zo voorkomt ze opwaaien en potentieel gênante situaties. Als ze met haar arm moet zwaaien, moet alles netjes blijven zitten. Ze draagt vaak driekawartmouwen om het zwaaien en handjes schudden te vergemakkelijken. Haar handtas draagt ze om dezelfde reden over haar linkerschouder.

7. De Queen is zuinig op haar kleren

Elisabeth kiest voor kwaliteit en draagt haar stukken lang. Daarom is haar garderobe uitgebreid. Barbour en Hermès (de sjaaltjes vooral) zijn merken die ze regelmatig draagt. Verder heeft ze een zwak voor handtassen. Ze zou meer dan 300 exemplaren hebben in verschillende kleuren en maten. Haar favoriete merk is Launer, al meer dan 50 jaar hofleverancier. Haar favoriet? De Traviata, een handtas van ongeveer 2000 euro. Launer past de tas voor haar aan: de traditionele suède voering wordt vervangen door zijde, omdat de tas anders te zwaar wordt. Het handvat wordt verlengd.

8. De Queen start de middag met een glaasje gin

Ze mag dan wel gezond eten, de Queen houdt ook van een druppeltje. Volgens voormalig koninklijke chef Darren McGrady drinkt de Queen dagelijks een glaasje gin voor de lunch en een glas champagne aan het einde van de dag. Schol!

9. Ze draagt haar tas altijd aan haar linkerarm

Zo kan ze haar rechterarm gebruiken om te zwaaien en handjes te schudden. Wanneer ze hem verplaatst is dat om te communiceren met haar hofdames. Verplaatst ze hem van haar linker- naar rechterschouder dan geeft ze aan dat ze het gesprek dat ze voert, wil afsluiten, en dat ze graag gered wil worden. Plaatst ze hem op tafel, dan geeft ze aan dat ze binnen vijf minuten wil vertrekken. Zet ze de tas op de grond, dan is er een noodgeval en  wil ze meteen vertrekken.

10. Haar handtas bevat de essentiële zaken

Haar handtas bevat het hoogstnoodzakelijke: een lipstick (Clarins en Elizabeth Arden zijn hofleveranciers), een paar verse briefjes van 5 en 10 pond (voor als er een collecte is), een mobiele telefoon die altijd op stil staat, pepermuntjes en een propere zakdoek. Andere noodspullen zoals reservepanty’s zitten in de tassen van de hofdames.

11. Haar hondjes zijn een bijzondere kruising

De Queen is dol op hondjes Vulcan en Candy. Het zijn dorgi’s, een kruising die ooit is ontstaan toen ze haar eigen corgi’s liet paren met de teckel van zus Margaret.

Meer weten over de Queen?  In God Save The Queen (Auteurs: Hieke Jippes, Monica Soeting, Reinildis van Ditzhuyzen, Wies Enthoven, Vanessa Lamsvelt, Liddie Austin, Dorine Hermans, Nienke van Leverink, Brigitte Balfoort, Lizet Kruyff) geven tien vrouwen hun blik op De Queen haar leven en lees je leuke weetjes en anekdotes. (Uitgeverij Pluim – € 19,99)

Meer koninklijke weetjes: