In gesprek met intensivist Ilse Dapper: over kleur, impulsitiveit en leadership

Elke maand kiest de redactie één vrouw uit die belichaamt waar Feeling voor staat. En wie is beter geplaatst dan onze hoofdredacteur om haar te interviewen?

Toen ik haar voor het eerst ontmoette, had ze net een nieuwe politieke partij gesticht met een zielsverwant die ze nog maar even kende. Dat is Ilse Dapper ten voeten uit: geestdriftig, enthousiast, creatief en een doener. Ze mag drie woorden kiezen die haar typeren, maar het is er eigenlijk maar één: KLEUR!

Kleur

“Kleur staat voor energie, voor optimisme, voor plezier. Voor mijn werk draag ik altijd een uniform, een donkerblauw pakje, en daar kun je weinig van je persoonlijkheid in kwijt. Dat compenseer ik door resoluut voor kleur te kiezen in mijn garderobe. Ik hou van mooie spullen en zelf aparte combinaties te maken en nee, dat hoeft niet elk jaar iets nieuws te zijn. Ik draag vooral wijde broeken en af en toe een lange jurk. Ganni en Isabel Marant zijn enkele van mijn favoriete merken. Met vier vriendinnen hebben we een WhatsApp-groepje, ‘Fashionqueens’. Staan we in de winkel en twijfelen we over een outfit, dan zijn de anderen er om advies te geven. Elk jaar gaan we ook op shoppingtrip naar Parijs. Momenteel ben ik helemaal weg van het donkergroen van de klassieke Parijse zitbanken. Ik heb er ook een gekocht voor ons huisje in de Polders. Ik speur graag naar bijzondere objecten voor ons interieur: vintage spullen die ik bijvoorbeeld in de Kringloopwinkel op de kop tik. Mijn man, Erik, is er zelf niet in geïnteresseerd, maar hij vindt het leuk dat ik er zo mee bezig ben en ons huis regelmatig van decor verandert.”

"We hebben een superband met jeugdvriend Pieter en zijn vrouw, Valerie. Mijn man, Erik, zie je rechts."
“We hebben een superband met jeugdvriend Pieter en zijn vrouw, Valerie. Mijn man, Erik, zie je rechts.”

Twinkel

“Artsen staan constant onder druk en burn-outs en verslavingen bij medici zijn een stijgend fenomeen. Daar wil ik verandering in brengen. Mijn missie is de vibe weer in het artsenberoep te krijgen en hun ogen weer te doen twinkelen . Het is het mooiste beroep ter wereld, maar we stompen af door frustraties en werkdruk en worden apathisch voor de echte zorg om de patiënt, die dat op dat moment nog het meeste ontbeert. Daarom heb ik iDeeLAB opgericht: een bijscholingsproject dat leadership introduceert in de artsenloopbaan. ‘Be smarter not harder’ is ons devies. Dat gaat niet alleen over timemanagement, maar over coaching, zelfzorg en een holistisch en positief mens- en wereldbeeld. Regelmatig organiseer ik workshops in The School of Life in Antwerpen en nodig sprekers uit. Mijn droom is om de vrouwelijke Simon Sinek (een bekend expert in leadership, auteur en TED-speaker) te worden. Ik volgde onlangs een seminarie in Amsterdam en won een meet-and-greet met hem. Ik ging helemaal uit mijn dak (lacht). Soms denk ik dat doen wat hij doet mijn echte roeping is.”

"Ik, op mijn eerste verjaardag. En kijk eens hoe ik op mijn mama lijk."
“Ik, op mijn eerste verjaardag. En kijk eens hoe ik op mijn mama lijk.”

Leef!

“Als ik een bord ‘Parijs’ op de snelweg zie, wil ik ernaartoe rijden. Ik probeer zo veel mogelijk op alles ‘ja’ te zeggen. Ik kan enorm enthousiast over iets raken en ben er dan een tijd fanatiek mee bezig, maar ik heb ook variatie nodig. Onlangs liep ik een marathon zonder veel te oefenen. Ik moet nu wel regelmatig naar de kinesist met een pijnlijke achillespees (lacht). Nu wil ik weer per se kunnen kitesurfen. Mijn man zegt soms ‘Maar blijf toch zitten’ (lacht weer uitbundig). Maar evengoed zeg ik meteen ja op de vraag om een opiniestuk te schrijven voor de Artsenkrant. Ach, door mijn impulsieve gedrag en grenzen te verleggen, heb ik al fantastische ervaringen opgedaan. Zo schreef ik me een paar jaar geleden spontaan in op een 72 Hours Reload-programma, een driedaagse trip met dertig onbekende vrouwen. Allemaal supergedreven, met jobtitels waar ik nog nooit van gehoord had. Heel inspirerend en motiverend vond ik dat, en ik heb er ook nog eens geweldige contacten aan overgehouden. Ik kan het iedereen aanraden!”

Over Ilse

  • 44 jaar, geboren in Brugge
  • Intensivist in Gasthuis Zusters Antwerpen (GZA), founder van IDeeLAB
  • Woont met man Erik, dochter Marthe en zoon Dante in centrum Antwerpen
  • Lees Feeling al meer dan 10 jaar
  • Favoriete rubrieken: mode, psychologie en reizen
  • Haar motto: Only dead fish go with the flow

 

Lees meer interviews:

Tekst: An Brouckmans, foto: Charis Boel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content