Elke maand kiest de redactie één vrouw uit die belichaamt waar Feeling voor staat. En wie is beter geplaatst dan onze hoofdredacteur om haar te interviewen?

Ze is een opvallende en graag geziene gast op Feeling Forward-avonden, met haar statementbril en theatrale outfits. Francine Heirbaut was tot enkele maanden geleden actief als directeur in de humanresourcessector, waar ze zich onder meer boog over outplacement en leiderschapsontwikkeling. Tot ze het over een andere boeg gooide, om zich fulltime bezig te houden met haar grote passie: kleding.

Mode

“Mijn voorliefde voor mooie kleding ontstond tijdens mijn bezoekjes aan het atelier van mijn tante Georgette. Ze maakte galakleding voor de Brusselse en Antwerpse beau monde. Urenlang kon ik snuffelen tussen de prachtige stoffen, de linten en de knopen. Als kind kleedde ik me al apart door jurken en blouses te verknippen en op te smukken met strikken en sjaals. Daardoor viel ik op in de klas, maar ik raakte gewend aan de blikken en begon er het plezier van in te zien. Het creatieve zat gewoon in mijn bloed: ik ging van jongs af naar de muziek- en tekenacademie. Na meer dan twintig jaar in de hr-sector koos ik resoluut om voluit mijn creativiteit en zin voor esthetiek te botvieren. Ik richtte een eigen bedrijf op, Mod’Arte, en geef nu stylingworkshops. Ik help professionals om hun persoonlijkheid en talenten zichtbaar te maken. Ik ontwierp ook een one size fits all-jurk (de One-Dress), die iedereen staat en er telkens anders uitziet in een andere stof. Stijl komt met de leeftijd. Daarom vind ik het zo jammer dat oudere dames juist minder lef gaan tonen. Terwijl je net meer dan ooit weet waar je voor staat en wat je troeven zijn. Mijn eigen kledingstijl kun je omschrijven als creatief, theatraal en dramatisch. Ik koop vintage in boetiekjes tijdens citytrips, maar evengoed bij onze bekende Antwerpse designers. Veel zwart en wit en opvallende accessoires: brillen, grote ringen van plexiglas en foulards. Ik word weleens ‘Die met de grote ringen’ genoemd (lacht uitbundig).”

Francine-Heirbaut-1
“Ik was erg blij dat Misja Beijers, senior influencer, mij vroeg voor haar boek ‘Oog voor stijl’.”

Klassieke zang

“Mijn andere passie is klassieke muziek. Ik heb mijn carrière altijd gecombineerd met het zingen als lyrisch-dramatische sopraan. Ik ben klassiek geschoold aan het Stedelijk Conservatorium in Leuven, kreeg daarna rollen in opera’s, en zong tot vijf jaar geleden in een vocaal ensemble en als soloartiest. Mijn laatste soloconcert was in Parijs, een vriendin had me gevraagd om haar huwelijksmis op te luisteren. Zingen is als sport, je moet je stem in conditie houden en je repertoire oefenen. Nu ben ik louter een actieve luisteraar. In september vroeg Klara me als gast in het programma De Liefhebber en mocht ik mijn lijst van favoriete muziek samenstellen. Dat vond ik erg fijn om te doen. Mijn favoriet is J.S. Bach, in zijn Magnificat kan ik helemaal opgaan. Ook J.F. Händel, H. Purcell, G.B. Pergolesi, G. Mahler en J.B Lully kan ik bijzonder smaken.”

Francine-Heirbaut-2
“Als lyrische sopraan mocht ik bij uitstek chique feestkleren uitkiezen.”

Vriendinnen

“Tien jaar geleden heb ik mijn man Eric leren kennen, een geschenk uit de hemel. Een ander groot cadeau, zijn mijn vriendinnen. Ze zijn mijn ‘levenselixir’. Voor mijn zestigste verjaardag organiseerde Eric een groot feest met al mijn vriendinnen. Eric kan voortreffelijk koken, hij verzorgde de hele avond hier bij ons thuis. Al mijn 22 vriendinnen waren er. Elk om beurt vertelden ze hoe ze mij hadden leren kennen. Hilarisch! De sfeer kon niet meer stuk. Bij vrouwen voel je meteen de verbondenheid, het is veilig en vertrouwd, en vriendinnen blijven als een rode draad in je leven, ook in moeilijke tijden. Vriendschappen moet je onderhouden en dat doe ik meer dan ooit. Mijn man respecteert dat, hij begrijpt dat ik alleen dan honderd procent mezelf kan zijn. Daarom ook is hij een fantastische man!”

Francine-Heirbaut-3
“Met een aantal van mijn beste vriendinnen op een zomers terras. Jammer dat ze er niet allemaal op konden.”

Wie is Francine?

  • 61 jaar
  • Groeide op in Beveren-Waas en verhuisde daarna naar Antwerpen stad.
  • Is getrouwd met Eric.
  • Werkte in de humanresourcessector en als klassiek geschoolde lyrische sopraan. Heeft nu haar eigen bedrijf Mod’Arte en noemt zich styling inspirator.
  • Heeft Feeling leren kennen bij haar moeder en is nooit opgehouden met het te lezen.
  • Favoriete rubrieken: mode, citytrips en adressen van winkels, restaurants…
  • Haar motto: Let’s do what you love and do a lot of it!

Lees meer interviews met lezeressen:

Tekst: An brouckmans, openingsbeeld: Charis Boel.