© Diego Franssens.

Ish Ait Hamou over het boek dat hem deed schrijven: “Dankzij ‘Malcolm X’ besefte ik dat woorden ons sterkste wapen zijn”

Ans Vroom

Er zijn boeken die entertainen en dan zijn er die – als een aha-er­leb­nis – iets voorgoed in je veranderen. Wij vroegen acht lezers naar dé pageturner van hun leven. Vandaag: schrijver-danser Ish Ait Hamou over het boek dat hem de kracht van woorden bijbracht.

Ish Ait Hamou: “Ik weet nog exact wanneer ik The Autobiography of ­Malcolm X van journalist Alex Haley voor het eerst in mijn handen hield. Het was in het zesde middelbaar, toen ik van de leerkracht Engels de lessen mocht skippen en achterin de klas boeken moest lezen. Omdat ik op mijn 17de een jaar in Amerika had gestudeerd, was mijn Engels zo goed dat ze mij niks meer kon bijleren. Maar lezen had ik daarvoor amper gedaan.”

“Dansen was mijn ding, dus ik groeide op met de hiphopcultuur. In bijna elke film en rapnummer kwamen twee dezelfde namen terug: Martin Luther King en Malcolm X. Omdat ik nieuwsgierig was, kocht ik na een dansrepetitie in de Brusselse Fnac de biografie van die laatste. Sindsdien is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest. Als jongere die niet graag leest of er moeite mee heeft, denk je algauw dat je dom bent. Maar dit boek las ik met zoveel gemak in één ruk uit dat mijn hele zelfbeeld veranderde. Nog nooit eerder werd ik zo meegezogen in een verhaal. Plots zag ik mezelf als iemand die kon lezen, en die het nog leuk vond ook.”

Woorden als ‘wapen’

“Het hielp natuurlijk dat het levensverhaal van Malcolm X enorm inspirerend is. Hij startte als straatjongen, raakte aan de drugs en belandde in de gevangenis, waar hij zich bekeerde tot de islam. Tijdens zijn jaar in de cel besefte hij dat woorden zijn sterkste wapen zouden zijn in zijn strijd tegen onrecht. Elke dag bestudeerde hij het woordenboek, waardoor hij na zijn vrijlating over een gigantische woordenschat beschikte. In filmpjes uit die tijd zie je de enorme rust waarmee hij praat. Hij vertrouwde op de kracht van het woord, terwijl ik in mijn omgeving vooral boze en verontwaardigde emoties zag. Dat deed mij beseffen dat de juiste woorden op de juiste plaats een enorme impact kunnen hebben.”

‘Ik ben er vrij zeker van dat ik zonder dat boek nooit de moed zou hebben gehad om schrijver te worden’

“Ik ben er vrij zeker van dat ik zonder dat boek nooit de moed zou hebben gehad om schrijver te worden. De manier waarop Malcolm X bleef doorzetten ondanks alle tegenslagen, hoe hij vocht voor waar hij in geloofde, was een eyeopener. Toen ik het boek uit had, was ik een pak hoopvoller dan voordien. Ik besefte dat ik door controle te hebben over woorden mijn hele narratief kon veranderen, dat ik mij minder eenzaam zou voelen en mijn emoties beter zou kunnen verwerken als ik met taal een boodschap kon overbrengen, dat ik een bijdrage zou kunnen leveren.”

“Met mijn laatste boek (‘De theorie van de 1 of 2’, uitgegeven bij Manteau, red.) heb ik eindelijk het gevoel dat ik dat doel bereikt heb. Ik wilde even eerlijk zijn als Malcolm X en mijn eigen verleden onder ogen zien. Ik hoop dat ik daarmee jonge mensen kan inspireren zoals hij dat voor mij gedaan heeft, dat ik iets voor mijn gemeenschap kan betekenen. Een quote uit het boek die ik nooit zal vergeten is: ­“Nothing in life is permanent, not even life itself.” Alles verdwijnt, dus denk goed na over wat je prioriteiten zijn en waar je je leven aan wilt besteden.”

Meer over boeken en cultuur:

Partner Content

Gesponsorde content