La La Land krijgt de Feeling-Oscar voor Beste Openingsscène

Tanja Dierckx

Op 26 februari worden in Los Angeles voor de 89ste keer de Academy Awards uitgereikt. Chef Cultuur Tanja Dierckx deelt nu al de Feeling-Oscars uit.

Los Angeles. Een snelweg vol fonkelende bolides. File. Toeters en bellen. Een vrouw stapt uit haar auto en begint te zingen, andere pikken daar steeds gretiger op in en in een mum van tijd geven meer dan honderd vrolijke mensen – in felgekleurde jurken, hemden en broeken – een choreografie ten beste zoals ik er zelden een gezien heb. Er wordt er muziek gemaakt, gedanst, gesprongen en getuimeld met de stilstaande auto’s als podium, rekwisiet én decor. ‘Another day of sun’, zo klinkt het liedje.

Wow, wat een ouverture! Ik zat zowat te shaken en te glunderen op mijn cinemazetel. ‘Spectacular’ en ‘amazing’ zijn de typische La La-woorden die hier volledig op hun plaats staan.

Maar dan... is er de generiek en daalt het tempo. Een luchtig verhaal ontspint zich in vier seizoenen. Boy meets girl, ze worden een koppel, blijven een tijdje bij elkaar en – spoiler alert – kiezen uiteindelijk elk voor hun eigen droom, respectievelijk een jazztent openen en een acteercarrière najagen.

Om maar te zeggen: na die geweldige openingsscène wordt de film trager, tot soms langdradig, en zelden nog spat het plezier en de passie weer van het scherm.

‘This is Hollywood’, is duidelijk wat Damien Chazelle met zijn film wil zeggen. Hij doet dit met stijl, maar dat neemt niet weg dat de eerste zes minuten de beste zijn en dat de film niet meer aan dat aanstekelijk niveau toekomt. En dat vind ik dan jammer.

La La Land is uiteraard bijzonder, en wordt zelfs door velen als een meesterwerk de hemel ingeprezen. De film zal meer dan waarschijnlijk met de meeste Oscars aan de haal gaan. Emma Stone maakt een goeie kans. Beste Film en Beste Regie zitten er ook dik in. Al hoop ik persoonlijk dat Moonlight hier nog stokken in het wiel komt steken...

La La Land met Emma Stone en Ryan Gosling werd geregisseerd door Damien Chazelle en genomineerd voor veertien Oscars. Nu in de bioscoop.

Lees hier ook andere blogs van Tanja:

‘Arrival’ krijgt de Feeling Oscar voor Beste Boodschap

‘Nocturnal Animals’ krijgt de Feeling Oscar voor Buitengewone Klasse

Tine Reymer thrills your soul

Leonardo redt de planeet  

Partner Content

Gesponsorde content