Marleen Van Uden (25) is een Nederlandse danseres die een jaar meedraaide in de memorabele, 24 uur durende voorstelling Mount Olympus van Jan Fabre. Dit jaar ondertekende ze samen met 19 andere ex-werknemers van gezelschap Troubleyn de open brief waarin Fabre werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Marleen van Uden: “Tijdens mijn opleiding tot danseres kregen we een college over het werk van Jan Fabre en dat was helemaal anders dan al het andere wat ik ooit had gezien. Het werk interesseerde me enorm, maar ik had nooit gedacht dat ik danseres zou kunnen zijn in dat gezelschap. Enkele jaren later zag ik online een auditieoproep en besloot ik me toch aan te melden. Vooral met het idee ‘Ik wil eens een auditie bij Jan Fabre meemaken’. Maar al na de eerste ronde was ik verkocht. Het ging niet om vaste danspassen leren, maar om improvisatie. Je kon jezelf helemaal laten gaan. Ik vond het heerlijk om mijn grenzen op te zoeken en te bewegen vanuit mijn instinct. Ik voelde dat daar mijn passie voor dans tot uiting kon komen. Na de auditie volgde nog een workshop die een week zou duren. Het was een zware en intense proef die me uiteindelijk wel een plekje bezorgde in de productie van Mount Olympus.

Ik werd direct in het diepe gegooid, omdat ik een rol moest overnemen van een andere danseres. Ik kreeg slechts een week tijd om alles te leren, maar er ging meteen een nieuwe wereld voor me open. Ik keek erg op naar mijn collega’s die veel meer ervaring hadden. Het was voor mij een hoogtepunt in mijn carrière, maar het maakte me ook kwetsbaar. Ik wilde zó graag leren en bewijzen dat ik het aankon. Daar ging heel veel adrenaline en wilskracht mee gepaard. Ik had mijn eerste monoloog, stond een eerste keer naakt op het podium en ga zo maar het door. Het was alles tegelijk: zwaar, emotioneel, bevrijdend én benauwend. Als ik er nu aan terugdenk, krijg ik nog altijd kippenvel en mis ik het enorm. Maar er was ook veel concurrentie tussen de dansers onderling. Jan was niet bang om je rol af te pakken en die aan iemand anders te geven, zelfs op de dag van de voorstelling. Bij mij zorgde dat voor veel stress. Het had op den duur iets van overleven: ieder voor zich.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer straffe getuigenissen:

FOTO: © KURT VAN DER ELST