Straffe getuigenis: Saskia trouwt met Aziz ondanks de cultuurverschillen

Twee mensen die gaan trouwen, dat is normaal altijd blij nieuws. Maar wat als je gaat trouwen met de liefde van je leven en in plaats van felicitaties krijg je opmerkingen en rare blikken van je omgeving? Saskia gaat trouwen met Aziz, die moslim is, en ze vertelt haar verhaal.

Jong en verliefd

 Saskia (26): “Aziz en ik volgden allebei een opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg toen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst zagen. Hij viel me meteen op en we raakten aan de praat. Zelf stond ik er totaal niet bij stil dat hij moslim was. We waren jong en verliefd en onze relatie zat goed. Van al de vragen over zijn geloof trok ik mij niets aan, drie jaar lang was het grote liefde. Tot cultuurverschillen de kop opstaken. Bovendien was Aziz’ gelovige moeder duidelijk: een relatie met een niet-moslima was uit den boze, ook al kende ze me op dat moment nog niet. Het leidde tot een breuk. ‘Beter zo’, hoorde ik weleens. ‘Een relatie met een moslim is nooit gemakkelijk’. Toch was afsluiten heel moeilijk. Ik zag hem nog regelmatig omdat ik een goede band met zijn zussen had opgebouwd en nog regelmatig bij hen over de vloer kwam. Ik ontmoette zelfs zijn moeder, al wist zij niet dat ik de ex van Aziz was. Hoewel er duidelijk spanning in de lucht hing als Aziz en ik elkaar zagen, hielden we de boot af. Tot enkele maanden geleden: we groeiden opnieuw naar elkaar toe en besloten er deze keer voluit voor te gaan. Ook zijn moeder gaf haar zegen, al had ze wel een belangrijke voorwaarde: we moesten zo snel mogelijk trouwen. Een moslim mag eigenlijk geen relatie hebben zonder getrouwd te zijn. Bovendien ga ik zelf als moslima door het leven als we getrouwd zijn voor de islamitische wet.

In januari is het zover: dan geven we elkaar het ja-woord. In september volgt het huwelijk voor de Belgische wet. Er moeten een aantal praktische zaken overwogen worden. Zo geloven moslims dat er slechte dingen gebeuren als je in een ruimte bent waar alcohol wordt geschonken, terwijl mijn familie graag een glas drinkt. En Aziz wil dat onze kinderen als moslim worden opgevoed. Veel dingen om te bespreken dus. Maar we zien elkaar graag en zolang we beiden water bij de wijn doen, komt het helemaal goed.

Lees hier ook het verhaal van Saar, zij leeft samen met een chronisch zieke man.

Trouwen met een moslim: een groot taboe

Hoewel we allebei 100% overtuigd zijn, was ik zenuwachtig om tegen familie en vrienden te vertellen dat we weer een koppel vormen en snel zullen trouwen. In eerste instantie waren ze sceptisch. ‘Ga je dan nooit meer alcohol drinken?’ en ‘Mag je nog wel buitenkomen dan?’, waren enkele van de reacties. Maar de meesten draaiden bij zodra ze merkten hoe gelukkig ik ben. Toch merk ik helaas dat trouwen met een moslim nog steeds een groot taboe is. Zeker door de huidige vluchtelingencrisis en het terrorisme. Het overgrote deel van de moslims heeft natuurlijk niets te maken met IS en in de Koran staat uitdrukkelijk dat je niet mag doden. En neen, ik word niet onder de plak gehouden of ontvoerd naar het buitenland. ‘Ga jij nu naar Marokko verhuizen?’, vroeg een collega toen ik haar mijn ring liet zien. Mensen denken bovendien dat ik verplicht word een hoofddoek te dragen, niet meer mag buitenkomen en dat ik nooit nog alcohol aanraak. Absurd natuurlijk.

‘Ik hou van Aziz, niet van ISIS, en naast zijn geloof heeft hij vooral heel veel liefde te geven’

Uiteraard heb ik respect voor het geloof van Aziz en zijn familie. Ik eet geen varkensvlees en drink niet in het bijzijn van Aziz zijn familie. En ja, hij wil niet dat ik iedere week dronken thuiskom, maar welke partner wil dat wel? Volgend jaar doe ik graag mee aan de ramadan, maar dat is uit eigen wil. En hoewel ik vanaf nu ook het Offer- en Suikerfeest vier, schuift Aziz gezellig mee aan de kersttafel. Dubbel zo veel feest dus. Zelf trek ik me niet veel meer aan van roddels of rare blikken. Ik focus me nu op volgend jaar, op de mooiste dag van ons leven. We hebben er lang genoeg op gewacht. En laat het duidelijk zijn: de islam heeft voor mij niets te maken met vrouwenonderdrukking, strenge wetten of terrorisme. Of zoals Aziz het zelf altijd zegt: ‘Ik heet Aziz, niet ISIS, en naast mijn geloof heb ik vooral heel veel liefde te geven.”

Lees hier hoe Cathy verliefd werd op de man van haar beste vriendin.

Lees meer straffe verhalen:

Door: Goele Tielens – Foto’s: Lichtwaas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content