Zondag, dat is de dag om met een goed boek gezellig op de sofa te kruipen. Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag van Standaard Boekhandel, deed het een onderzoek naar de leesgewoonten van de Vlaming. Wat blijkt? Emoties spelen een belangrijke rol bij een goed boek.

Hoewel we constant met onze smartphone bezig zijn, maken we toch nog tijd voor een boek. “Ondanks het toenemend gebruik van diverse schermen, on demand tv kijken en het succes van streaming kanalen, blijft lezen een zeer belangrijke bezigheid van de Vlaming. Voor 2 op de 5 Vlamingen vormt een boek lezen namelijk een ideale manier om te ontspannen, voor 16% staat het lezen van een goed boek zelfs op nummer één in het lijstje, waar TV kijken voor 19% op nummer één staat. Vrouwen (54%) geven beduidend vaker aan goed te kunnen ontspannen door een boek te lezen dan mannen (30%).”

 Rust in je hoofd

Maar liefst 75% van de lezende Vlamingen vindt een boek de manier om terug rust te vinden in het hoofd. 6 op 10 zegt dat lezen gelukkiger maakt en 26% zegt dat het zelfs het gevoel van eenzaamheid kan wegnemen. Meer zelfs: 1 op 5 lezende Vlamingen vond dankzij een boek zelfvertrouwen en inspiratie, ze gooiden hun leven over een andere boeg.

Daarnaast zijn er andere voordelen. Bijna 9 op 10 geeft aan dat lezen de woordenschat verbetert, 7 op 10 zegt zich beter te kunnen concentreren en de helft zegt dat de nachtrust verbetert dankzij een boek.

Emoties

Wat vooral belangrijk blijkt bij de boekenkeuze, zijn de emoties die het oproept. Die gevoelens hebben namelijk een sterke impact op de Vlaamse lezers: meer dan de helft leeft altijd heel erg mee met de gevoelens van het hoofdpersonage. 6 op de 10 lezende Vlamingen geven daarnaast aan dat de opwinding van het verhaal hen energie geeft. Bijna 90% van de lezende Vlamingen verliest tijdens het lezen van een goed boek de tijd compleet uit het oog. Drie kwart van de lezers geeft dan ook aan dat ze moeilijk een boek opzij kunnen leggen eenmaal ze het aan het lezen zijn. 64% geeft zelfs aan dat ze geregeld langer lezen dan voorzien.

Tijd voor een goed boek

Zin gekregen in een goed boek? Dit zijn enkele van onze favorieten.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa (uitgegeven in eigen beheer)

Als Wieringa twaalf jaar is, verlaat zijn moeder hem en kiest voor een avontuurlijker leven. In zijn romans speelt de ontbrekende moeder een centrale rol. Maar in het echt gaat hij pas de confrontatie met haar aan wanneer zij een reguliere behandeling van haar borstkanker afwijst. Liefdevol en conflictueus portret van een moeder en haar zoon.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa. Koop het boek hier.

Toekomstkoorts – Annelies Beck (De Geus)

Felix wil in Descalvados, in het westen van Brazilië, een nieuw leven beginnen. Hij is niet de enige arme Vlaming die in de 19de eeuw denkt dat zijn heil in de nieuwe wereld ligt. In dat onherbergzame Brazilië gaat hij aan de slag voor een Belgische vleesfabriek, maar de drang om steeds meer uit te breiden stuit op verzet van de lokale bevolking. In deze roman is het verhaal van Felix verweven met dat van Thiago, die in het huidige Brazilië, net zoals Felix, aan den lijve ondervindt hoe ver je kunt of mag gaan voor je droom. Want hun ongebreidelde dadendrang heeft verstrekkende en soms gruwelijke gevolgen. Journaliste Annelies Beck graaft in haar tweede roman in een vergeten en uitermate avontuurlijk deel van de Belgische geschiedenis, waarin mensen vanuit onze contreien ver van huis op zoek gingen naar werk, fortuin of avontuur. Met veel vaart en zwier brengt ze het oude koloniale en het moderne Brazilië tot leven, een land waar ze al jaren kind aan huis is.

Toekomstkoorts, Annelies Beck. Vanaf €20. Koop het boek hier.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo (De Geus)

In 1890 vindt Karna na de dood van haar grootmoeder Dina een brief waarin ze de moord op haar man én minnaar bekent. Karna is daardoor zo getraumatiseerd dat ze waanzinnig wordt. De Noorse Wassmo doet haar reputatie van bestsellerauteur van historische feministische romans nog steeds alle eer aan.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo. Koop het boek hier.

Romanschrijver van beroep – Haruki Murakami (Atlas/contact)

De Japanse schrijver Haruki Murakami wordt zeventig en viert dat met… een boek. Hij slaat twee vliegen in één klap. Hij biedt lezers een blik achter zijn schrijftafel en het ontstaan van zijn romans, én inspireert schrijvers (in spe) met bevlogen tips. Welk boek Murakami ook schrijft, het blijft altijd een feest om te lezen. Zijn conclusie over schrijvers is alvast duidelijk: ‘Het zijn mensen van wie je bezwaarlijk kunt zeggen dat ze over een innemende persoonlijkheid en een onbevooroordeelde blik beschikken.’

Romanschrijver van beroep, Haruki Murakami. Vanaf €21,99. Koop het boek hier.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau (Cossee)

Antonia is een kokette en levendige vrouw. Als ze overlijdt, vindt haar dochter bij het leegruimen van haar huis een stapel liefdesbrieven die haar moeder in de jaren 60 naar haar grote liefde schreef. Diep vanbinnen is ze hem altijd trouw gebleven. Nu het nog kan, gaat de dochter naar deze onbekende man op zoek.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau. Koop het boek hier.

Normale mensen – Sally Rooney (Ambo/Anthos)

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in Ierland, maar leven in totaal verschillende werelden. Connell is de zoon van een ongehuwde moeder en populair op school. Zijn ma maakt schoon in het chique huis van Marianne, die zich op school uitdrukkelijk afzijdig houdt en met niemand een band heeft. Zij en Connell zijn twee plantjes die in hetzelfde stukje grond geworteld zijn en langzamerhand helemaal om elkaar heen groeien. Dat ze veel voor elkaar betekenen, is duidelijk, omdat ze elkaars eenzaamheid opheffen en elkaar uiteindelijk ook ten goede veranderen. Sally Rooney (1991) is de piepjonge schrijfster van deze wonderbaarlijke roman. Ze fileert elke emotie, elke tegenstand, elke overwinning in de relatie tussen Marianne en Connell. Normale mensen is een van de eerlijkste en rauwste eerste liefdesverhalen die er de laatste jaren zijn verschenen. Rooney won er dan ook terecht, als jongste auteur ooit, de Costa Book Award mee.

Normale mensen – Sally Rooney. Koop het boek hier.

Blijf bij me – AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

Yejide en Akin leren elkaar kennen aan de universiteit en spreken nog voor hun huwelijk af dat Akin tegen de culturele tradities in niet aan polygamie zal beginnen. Yejide probeert jarenlang zwanger te raken, geen enkel middel schijnt te helpen, en daarom komt de familie met een ‘oplossing’: toch een tweede vrouw voor Akin. Yejide doet
er alles aan om toch nog zwanger te raken en die prijs blijkt hoog, te hoog,
ook als ze pas na jaren beseft dat het probleem niet bij haar lag. Het debuut
van de Nigeriaanse Ayòbámi Adébáyò is fenomenaal mooi en geeft de jaloezie,
wanhoop en strijdlust van Yejide een wonderbaarlijk warme stem.

13 – Steve Cavanagh (Luitingh – Sijthoff)

Wat is er erger dan terechtstaan voor de moord op je vrouw? Dat de echte moordenaar in de jury zit. Hollywoodster Robert Solomon moet met de hulp van Eddie Flynn, een drankzuchtige en gewiekste advocaat, zijn onschuld bewijzen. Steve Cavanagh schreef een stoere rechtbankthriller met een knallende finale.

13 – Steve Cavanagh. Koop het boek hier.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek (The House of Books)

Mats Krüger is een psychiater met vliegangst. Hij heeft ooit een vrouw van haar moordlustige fantasieën genezen. Tot zijn ontzetting treft hij tijdens de vlucht van Buenos Aires naar Berlijn die patiënte aan. Krüger moet ervoor zorgen dat zij het vliegtuig met 600 passagiers erin laat neerstorten, anders sterft zijn hoogzwangere dochter. De Duitse thrillersensatie Sebastian Fitzek blijft verbazen met zijn realistische misdaadromans waarin hij de angsten en paranoia waar ieder mens mee worstelt, uitspeelt. En dan hebben we het nog niet over het verbluffende einde.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek. Koop het boek hier.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot (De Arbeiderspers)

Erik is haar eerste liefde en haar eerste dode. En alleen een dode van wie je houdt, kan werkelijk sterven, schrijft Pauline Slot in haar memoires over haar jonggestorven geliefde met wie ze haar tienerjaren deelt. Dertig jaar later kijkt ze terug op wie ze toen was en wie ze nu is. “Wat is liefde? Moet ik meer hopen, minder vrezen? Minder hopen, minder vrezen?”. Dit hartverscheurende relaas gaat geen enkele vraag over haar liefde voor Erik uit de weg.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot. Koop het boek hier.

Meer tips voor het weekend:

(Openingsbeeld: Lola & Liza)