Verrassend: deze activiteiten zouden jullie relatie versterken

Tijd voor wat qualitytime met je partner? Je denkt waarschijnlijk meteen aan een gezellig etentje of de film. Al kun je misschien beter eens iets anders proberen, volgens een nieuwe studie brengen andere activiteiten jullie namelijk dichter bij elkaar.

Het onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Marriage and Family, zocht uit welke activiteiten de aanmaak van oxytocine verhoogden, het hormoon dat ook wel eens het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd, omdat het de band versterkt. En wat bleek: samen schilderen en bordspelletjes spelen, zorgen voor de sterkste toename van oxytocine.

Oxytocine of het knuffel- of liefdeshormoon, wordt geassocieerd met de binding tussen partners. Het lichaam geeft het hormoon niet vanzelf vrij, er moet stimulatie zijn”, zegt Karen Melton, assistent van de professor en een van de auteurs van het onderzoek. “Samen activiteiten doen, stimuleert de aanmaak van oxytocine.”

Samen schilderen

Twintig koppels namen deel aan de studie, ze waren allen getrouwd of samenwonend. Ze vulden een uitgebreide vragenlijst in over hun familie, bedoeling was om het vrijkomen van oxytocine te stimuleren. Want uit vorig onderzoek blijkt dat zelfs denken aan je partner, kan zorgen dat het hormoon geproduceerd wordt.

Daarna moest de helft van de koppels samen bordspelletjes spelen, de andere helft volgde samen een schildercursus. Na de vragenlijst en de activiteit werd de hoeveel oxytocine gemeten aan de hand van urineonderzoek. Beide activiteiten zorgden voor een verhoging van de oxytocine.

Bij de mannen was het verschil het sterkst als ze schilderlessen volgden. “Dat komt enerzijds omdat het een nieuwe activiteit voor ze was. Anderzijds bevestigden de koppels elkaar verbaal én raakten ze elkaar regelmatig aan door bijvoorbeeld een schouderklopje. Mannen zijn heel gevoelig voor fysiek contact, dus die kleine aanrakingen deden het oxytocinegehalte meteen stijgen.

Ze voegt nog toe dat er meer onderzoek nodig is om te bekijken welke activiteiten nu allemaal om welke reden zo goed zijn. “Misschien is het wel door de kleine aanrakingen of door de bevestigende woorden, of door een combinatie van de twee...” Alleszins een goed idee dus om samen eens iets nieuws te proberen en elkaar daarin te bevestigen, en het is hoe dan ook heel leuk.

Meer over relaties:

(Bron: Time magazine – Openingsbeeld: Sissyboy)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content