Het gaat hard voor Victor Polster, de acteur die de transgenderballerina speelt in ‘Girl’, de Belgische inzending voor de Oscars. Met zijn hoofdrol weet hij iedereen omver te blazen. Onze redactrice sprak met Victor.

Wanneer we afspreken voor de promo van ‘Girl‘, de eerste film van de Vlaamse Lukas Dhont, blijkt dat een slanke jongeman te zijn, in een strakke zwarte trui met gouden halsketting, een enorme glimlach en bescheiden blauwe ogen. Hij is klaar om terug te keren naar de Koninklijke Balletschool van Antwerpen, teurg naar zijn vrienden. Al is Victor geen jongen zoals anderen. Hij is 16 en volgt al zeven jaar klassieke dans en neemt het heel serieus. Hij kreeg de prijs voor ‘Beste vertolking’ op het filmfestival van Cannes voor zijn geweldige rol van Lara, het transgendermeisje – geboren als jongen – die graag sterdanseres wil worden. Haar lichaam verzet zich, maar Lara krijgt de steun van haar vader, leraren en psychiaters tijdens de ‘transitie‘ naar het lichaam van een meisje. De film maakt een sociaal statement. “Als mijn film ook maar een klein beetje de idee over mannelijkheid en vrouwelijk verandert, zal ik heel blij zijn”, zei maker Lukas Dhont in Cannes. En Lukas is daarmee gelukkig niet alleen. Recent kreeg de Chileense film ‘Una Mujer Fantástica’ een Oscar voor beste buitenlandse film met de transgender Daniela Vega als hoofdrolspeelster en in 2014 was er ‘Dallas Buyers Club’ waarin Jared Leto de rol van een transgender neerzette. Er beweegt iets.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4
bekijk op één pagina
Meer over transgenders:

Tekst: Juliette Goudot.