Sfeerbeeld Cirque du Soleil : Kooza

'Kooza' is eindelijk in België. De voorstelling van Cirque du Soleil slaat letterlijk en figuurlijk een maand lang zijn tenten op in Knokke. in Madrid zagen wij al een preview.

Net buiten het centrum van Madrid, in een groene omgeving, staat de immense tent van Cirque du Soleil. Tientallen vlaggen wapperen triomfantelijk in de wind en prijken als een kroon op de Grand Chapiteau, de hoofdtent. 'Kooza', staat er veelbelovend op de talrijke posters.

De show combineert in deze editie humor met acrobatische acts terwijl het verhaal van een onschuldige man wordt verteld die zijn plaats probeert te vinden in de wereld. In een reis op zoek naar zijn identiteit wordt hij in verleiding gebracht door personages als de onheilstoker, de zakkenroller en de koning.

Er heerst een vrolijke drukte en chaos terwijl de mensen een plaatsje zoeken in de zaal, gevuld met imposante lichtinstallaties en gigantische stellingen. Prachtige gordijnen draperen de achterkant en de flanken van het podium en scheiden deze van het backstage gedeelte. Ineens gaan de lichten uit. Het wordt muisstil en 'de onschuldige', het hoofdkarakter, verschijnt op het podium in een kinderlijke streepjespyjama. Hij houdt slechts een vlieger vast die plotseling de hoogte in schiet en tuimelingen maakt in de lucht onder begeleiding van zachte klassieke muziek. Een simpele maar mooie intro om de spits af te bijten. `

Een man op een fiets rijdt binnen en de muziek wordt luchtig en vrolijk. Het  publiek wordt meteen herinnerd aan de komische noot van de show. Maar ondanks de opvallende aanwezigheid van humoristische stukken tast Cirque du Soleil in deze editie meer dan ooit de grens af tussen leven en dood. Dat wordt duidelijk wanneer er wordt gevreesd voor de veiligheid van de acrobaten die klimmen en vliegen in en op het 'rad des doods'. Mensen zitten op het puntje van hun stoel en staren met open monden naar de artiesten.

Een Aziaat balanceert zijn gewicht op één arm bovenop een gevaarlijk hoge toren van stoelen. Een Russische artieste maakt duizelingwekkend hoge salto's in de lucht en belandt perfect op haar stelten en drie jonge contortionistes doen iedereen geloven dat ze geboren zijn zonder ruggengraat. Bij elke act verandert het decor waanzinnig snel. In een fractie van een seconde ziet het podium er helemaal anders uit. Van romantisch met zachte kleuren naar druk met flitsende lichten. De kijker wordt meegesleurd in een turbulente reis van spanningsmomenten afgewisseld door prachtige live muziek en soms zelfs ontroerende stukken.

Dat Cirque du Soleil verschillende nationaliteiten en culturen omarmt, wordt nog maar eens benadrukt door de Indische, Arabische en Afrikaanse invloeden in de live muziek. Wanneer de voorstelling voorbij is, volgt er een daverend applaus met een staande ovatie van minstens vijf minuten. Een tevreden publiek begeeft zich lachend en opgetogen naar de uitgangen van de tent. We denken dat de show in Knokke een even groot succes wordt.

Cirque du Soleil Kooza is te zien vanaf 18 juli t.e.m. 18 augustus in Knokke naast het treinstation. Tickets voor volwassenen kosten tussen 34 en 104,50 euro en voor kinderen tussen 24 en 94,50 euro. Voor meer informatie kan je gaan kijken op de site van Cirque du Soleil: www.cirquedusoleil.com

Interview

Het 'Rad des doods' is zonder twijfel de meest indrukwekkende en gevaarlijke act van Cirque du Soleil. Voor de Colombiaanse artiest Jimmy Ibarra Zapata (33) is het lopen in en op deze raderen just a regular day. "Toen ik deze act voor de eerste keer zag in mijn land dacht ik "Die zijn gek!" Maar eigenlijk was ik meteen verkocht. Mijn vader was bij mij op dat moment en ik denk dat hij mijn ogen zag fonkelen, want hij zei: "Haal het niet in je hoofd om dit te proberen!" Zes jaar later begon ik met trainen. Ik was toen zestien. Daarvoor deed ik al andere acts zoals de trampoline en de trapeze, maar ik vond er niet veel aan. Het rad heeft mijn hart gestolen. In Noord-Amerika en Europa was de act meteen een hit. De reactie van het publiek is fantastisch. Ik word er gewoon helemaal blij van. En het extreme van de act geeft me een adrenalinekick. Vliegen in en op het rad is het beste wat er bestaat. Het is het eerste waar ik aan denk wanneer ik wakker word. Ik besef wel dat het enorm gevaarlijk is, daarom moet ik iedere avond mijn vriendin een sms sturen, om te laten weten dat ik nog leef. Als ik ooit beslis om een familie te beginnen en ik krijg een zoon, dan hoop ik dat hij niet hetzelfde gaat doen als ik." (lacht)

Partner Content

Gesponsorde content