Vakantielectuur: dit zijn de favoriete zomerboeken van onze redactie

Onze vrije dagen onder de zon, die spenderen we al eens graag aan de zwembadrand met onze neus in de boeken. Deze zomerse lectuur wist onze redactie de afgelopen weken alvast over de streep te trekken.

Dit artikel maakt deel uit van ons zomerplan, een dossier vol inspiratie om er een onvergetelijke zomer van te maken. Klik hier om alle artikels te ontdekken.

Vakantielectuur: deze zomerboeken verslond onze redactie

Eindredacteur Annelore: ‘Trio’ van Johanna Hedman

Een vakantieboek dat ik echt verslonden heb, was ‘Trio’ van Johanna Hedman. Hedman wordt omschreven als de kruising tussen Sally Rooney (ken je van ‘Normal People’) en Anna Hope (‘Verwachting’) – dat triggerde mij genoeg om in dit boek te willen duiken. In grote lijnen is het een verhaal over drie individuen uit verschillende werelden die tot elkaar worden aangetrokken. Over de vraag wat ze met die aantrekking willen en zullen doen. Levens niet geleid, wie je had kunnen worden, relaties al dan niet die je achtervolgen: het zijn best intense thema’s, maar ze worden op z’n Zweeds aangesneden – nuchter genoeg, met een zekere lichtheid, helder. Ergens tussen kwetsbaar en zelfzeker. Ik wou dat ik ‘m nog eens voor het eerst kon lezen.

Trio, van Johanna Hedman. Voor € 24,99 bij Ambo/Anthos.

En ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’ van Johan Harstad

Wie écht lang van huis is, kan ik ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’ aanraden, van Johan Harstad. Ik heb het nogal voor louterende coming-of-ages, in het echte leven én in de literatuur. De volwasssenwording die zich hier over 1.232 pagina’s uitspant, is die van Max, een toneelregisseur die als kind van Noorwegen naar Amerika emigreert en daar kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen ontmoet. Aan het einde van het boek was ik zo hard deelgemaakt van zijn leven, dat het afscheid mij zwaar viel; ik moest decennia en continenten aan gedeeld lief en leed afsluiten. Van de oorlog in Vietnam tot de Twin Towers, van Mark Rothko tot Burning Man, van familiebanden over diepgewortelde liefdes; deze dikkerd haakt zich onderweg vast onder je – zongebruinde – vel.  

Max, Mischa en het Tet-offensief, van Johan Harstad. Voor € 21,95 bij Podium.

Moderedacteur Kristin: ‘Such a fun age’ van Kiley Reid

‘Such a Fun Age’ van Kiley Reid is geen nieuw boek, maar wel eentje waar ik deze zomer enorm van genoten heb. Het is een verhaal over privileges en racisme, dat zich afspeelt rond een jonge zwarte babysitter, haar goedbedoelende werkgever en een verrassende connectie die hun relatie vertroebelt. Het leest makkelijk weg op een strandbedje dus ideaal voor de zomer.

Such a fun age, van Kiley Reid. Voor € 12,95 bij Putnam’s Sons.

Beautyredacteur Sofie: ‘Het eeuwige parfum’ van Aanchal Malhotra

Ik lees veel, maar meestal vaklitteratuur en magazines. Romans houd ik voor de vakantie, omdat ik de neiging heb in een verhaal op te gaan en dan tot een stuk in de nacht blijf doorlezen. Het boek dat ligt momenteel te wachten tot die vakantie is ‘Het Eeuwige Parfum’ van Aanchal Malhotra. Ik lees graag romans die zich afspelen in andere landen, tijden of culturen. Het verhaal gaat bovendien over een Indische leerling-parfumeur, waardoor er veel aandacht is voor geuren. Geen idee of het een goed boek zal zijn, maar voor een parfumliefhebber als ik kan het nauwelijks fout gaan.

Het eeuwige parfum, van Aanchal Malhotra. Voor € 24,99 bij Nieuw Amsterdam.

Eindredacteur Ise: ‘Station Malma’, van Alex Schulman

Ik heb deze zomer – ondanks dat ik pas in september op vakantie vertrek – al veel leesmomentjes aangegrepen en mijn te-lezenstapel grotendeels weggewerkt. Twee highlights, alvast. ‘Station Malma’ van Alex Schulman vond ik fantastisch. Net als zijn vorige boek ‘De overlevenden’ heb ik dit in bijna één ruk uitgelezen.

Station Malma, van Alex Schulman. Voor € bij 24,99 bij De Bezige Bij.

En ‘Liefde in de grote stad’ van Sang Young Park

Daarnaast ook een literair pareltje, ‘Liefde in de grote stad’ van Sang Young Park. Beetje late to the party, maar ik vond het de hype echt waard. Prachtige zinnen, geweldige emoties, relevant verhaal. Echt een aanrader! Volgende op mijn lijstje: ‘Motherhood‘ van Sheila Heti. Aangeraden door onze chef cultuur Cara, dus ik ben alvast benieuwd...

Liefde in de grote stad, van Sang Young Park. Voor € 22,50 bij Mas Mag.

Webredacteur Cleo: ‘Tasmanië’ van Paolo Giordano

Het volgende boek op mijn ’te verslinden’-stapel is ‘Tasmanië’, de nieuwste van het Italiaanse schrijftalent Paolo Giordano. Hoe hij menselijke relaties, dynamieken, passie en psychologische denkprocessen kan neerschrijven… *chef’s kiss*. Bij het lezen van zijn woorden word je gekatapulteerd naar een verdord, Italiaans zomerlandschap of weidse zonnebloemvelden. De geur van rozemarijn zwelt gratis en voor niets op in je neus.

Het laatste dat ik van zijn pen las, was ‘De hemel verslinden‘, een boek over hartstocht – voor de ander en voor onze wereld – die pijn doet en over hoever iemand uiteindelijk gaat voor die diepe liefde. Het nieuwe ‘Tasmanië’ beschrijft het leven van een gehuwde man die het gewoon is steeds de touwtjes in handen te hebben, maar plots zijn ratio overboord moet gooien wanneer hij alle controle op zijn omgeving verliest. Hij moet snel schakelen en leren omgaan met angst en kwetsbaarheid. Ik reken op alweer een meesterwerk dat je bij de keel grijpt en je een week lang niet meer loslaat.

Tasmanië, van Paolo Giordano. Voor € 24,99 bij De Bezige Bij.

Brand manager Margaux: ‘In Memoriam’ van Alice Winn

Ik heb net ‘In Memoriam’ uit van Alice Winn – práchtig boek! Een liefdesverhaal tussen twee soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Momenteel wel enkel in het Engels beschikbaar, want nog niet vertaald naar het Nederlands. Een andere tip: alle boeken van Emily Henry. Zij schrijft luchtige vakantieromans, maar wel met inhoud en goed geschreven. Al haar boeken lezen als een trein.

In Memoriam, van Alice Winn. Voor € 17,99 bij Viking.

Redacteur Hanne: ‘Net echt’ van Saskia de Coster

‘Net echt’ lijkt het verhaal van Max, Manon en Noah, een ogenschijnlijk perfect gezin uit de Blauwstraat in Borgerhout dat uit elkaar gerukt wordt door angsten, ambities en ontrouw. In werkelijkheid zijn de personages, plotlijnen en onderhuidse spanningsvelden niet meer dan een dekmantel: het handige decor voor de schrijfster om wegwijs te raken uit wat ze de afgelopen jaren – of nú al schrijvende – zelf ontdekt(e) over liefde, leven en relaties.

Dat de lezer door de barsten heen een blik op de autofictie krijgt, vindt de Coster helemaal niet erg. Integendeel zelfs: via poëtische intermezzo’s – die vooral de vorm aannemen van metaliteraire reflecties en persoonlijke bespiegelingen van een ik-figuur – probeert ze woordelijk iets van dat proces te onthullen.

‘Net echt’ van Saskia de Coster. Voor € 23,50 bij Das Mag.

Aan het eind van het verhaal begrijpen we – misschien wel samen met de auteur – niet alleen beter welke stukjes verleden haar precies op deze plek gebracht hebben, we begrijpen ook dat schrijven altijd een soort begin, midden en einde zal zijn. Een manier om het huis binnen te gaan, de scherven ervan – eindelijk – zachtjes bij elkaar te leggen.

Meer cultuur in de zomer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content