Helaas, zelf op het vliegtuig stappen voor een tripje naar de andere kant van de wereld zit er deze zomer waarschijnlijk niet in. Maar niet getreurd, want ook van thuis zijn er heel wat alternatieven om je reis-microben wakker te houden. Met één van deze wonderbaarlijke reisfilms of avontuurlijke documentaires ontdek je alvast nieuwe werelddelen en uitheemse beschavingen vanuit je luie zetel! Stay safe, maar keep on traveling!

10 x reisfilm en documentaires op Netflix

1. Expedition Happiness

Alles en iedereen achterlaten om in een omgebouwde oude Amerikaanse schoolbus het geluk te gaan zoeken in de vrije natuur? Dat is wat deze filmmaker en zijn muzikaal getalenteerde vriendin doen. Samen met hun hond maken ze een roadtrip van het meest noordelijke punt in Amerika naar het zuiden. Een visueel reisdagboek van Alaska naar Argentinië. Into the wild, maar dan echt.

2. Lea & I (fictie)

Léa lijdt aan taaislijmziekte. Daardoor zou haar leven er normaal gezien behoorlijk anders uitzien dan dat van een gemiddelde 23-jarige, maar zelden zat er een jonge vrouw zo vol leven als zij. In een zoektocht naar alternatieve vormen van genezing neemt ze haar beste vriendin na hun studies mee op sleeptouw door Latijns-Amerika op zoek naar alternatieve manieren van genezing. De mensen die ze er ontmoeten en de vrije manier van leven zullen hun bestaan grondig veranderen.

3. Pedal the World

Een jonge Millennial met Duitse roots en met een grote honger naar Wanderlust schuift de verantwoordelijkheden die bij een alledaags volwassen leven komen kijken nog even voor zich uit en reist de wereld rond per fiets. Op een tocht van maar liefst 20.000 km door zo’n 22 landen gaat hij op zoek naar de zin van het leven.

4. El Faro de las Orcas (fictie)

Een moeder reist met haar autistisch zoontje vanuit Spanje naar Argentinië om een orkaverzorger te vragen of hij haar zoon wil helpen om contact te maken met zijn emoties.

5. Roma (fictie)

De Oscarwinnende zwart-witfilm ‘Roma’ verhaalt één jaar uit het leven van een doktersfamilie en hun huispersoneel in het Mexico City van de jaren ’70.

6. Cabins in the wild

In deze reeks gaan de makers op zoek naar de mooiste en origineelste cabin-designs in het Verenigd Koninkrijk. Van adembenemende boomhutten tot wonderbaarlijke stilte cabins diep in het bos of kleine schattige hutjes aan de kust; een fijne blik op welke vormen de tegenwoordig erg hippe en populaire tiny houses zoal kunnen aannemen.

7. Street Food

Een fan van Vietnamese street- of Thaïse fingerfood? Dan moet je zeker deze culinair geïnspireerde reeks eens bekijken. Street Food neemt je mee op een culturele ontdekkingsreis door Thailand en vertelt de bijzondere verhalen achter heerlijke streetfood gerechten.

8. Eat Pray Love (fictie)

Een klassieker, maar wie in is voor een streepje feel good zeker het overwegen waard. Deze film met Julia Roberts in de hoofdrol vertelt het waargebeurde verhaal van een schrijfster die een pijnlijke scheiding besluit om haar leven over een andere boeg te gooien. Ze vertrekt op een trip naar Italië, India en Bali op zoek naar levenslust, lekker eten, spiritualiteit en liefde.

9. Valeria (fictie)

Herinner je nog de losbandige en artistieke vibes van Spaanse klassiekers als Vicky Christina Barcelona of L’ Auberge Espagnole? Beide films zijn helaas niet terug te vinden op Netflix, maar wat er wel te vinden is, zijn een heel aantal vibrerende Spaanse series. Eentje daarvan is Valeria, een reeks waarin een schrijfster kampt met een creatieve en echtelijke crisis, maar hulp krijgt van haar vriendinnen om haar leven weer op de rails te krijgen.

10. Magical Andes

In de sublieme documentaire Magical Andes tot slot volg je vijf personages die elk een diepe verbintenis delen met de machtige bergen van Zuid-Amerika. Van Colombia tot Argentinië.

 

Meer lezen over reizen en Netflix:

Openingsbeeld: Unsplash / Getty Images.