Beleef België: de mooiste fietsroute en strandbars aan onze kust

Zin om onze kust deze zomer nog beter te leren kennen? Mét een terrasje erbij? Dit is de mooiste fietstocht aan de kust – die van Knokke naar Cadzand (en terug) – uitgelicht. De mooiste strandbars en andere haltes om onderweg even uit te blazen? Ook die zetten we met plezier op een rij!

Dit artikel maakt deel uit van Feelings grote zomerplan 2021 om alles uit je vakantie te halen. Ontdek hier nog meer tips en leuke artikelen. 

Van Knokke naar Cadzand (en terug)

Met de wind in de rug

De lus is 35 kilometer lang, dus met wat zeewind kies je best voor een elektrische fiets: zo kun je van de nodige stops genieten op één dag. Nog een beter idee is om er een echte minivakantie van maken, lekker slow motion, met logies in Knokke, in boetiekhotels als het zwart-witte Enso of het sfeervolle Lugano. De route voert je met de zeewind in de rug eerst het binnenland in richting Westkapelle, langs de villa’s aan de rand van Knokke en voorbij de eeuwenoude witte hoeves met oranje daken, zoals Klein Reygaertsvliet.

Je fietst hier over oude dijken, uit de tijd dat er nog land werd gewonnen op zee. Een halte waard is zeker het dorpje Sint-Anna ter Muiden, ooit een havenstadje waarvan de 14de-eeuwse kerktoren nog als vuurtoren gediend heeft, tot de verzanding van het Zwin.

Fietsroutes aan de kust

Of fiets nog even door tot in Sluis, waar het stadhuis een belfort heeft. Onderweg móét je het huisgemaakte ijs proeven van Hoeve Hazegras – weergaloos lekker is het friszoete vlierbloesemijs. Als je geluk hebt, is daarnaast de pop-up interieurshop Escape open.

Bolwerken en bistro’s

Dan is het even doortrappen naar Retranchement. De gekke naam komt van de tijd toen dit een bolwerk was met wallen, tegen de Spanjaarden. Nu gonst het dorp van de gezelligheid en kun je er mooie oude molens zien. De volhouders trappen nog verder tot in pittoresk Cadzand. Daar heb je volop keuze uit bistro’s en terrasjes.

Daarna moet je stevig de trappers op, want nu fiets je tegen de wind in naar Cadzand-Bad, met zijn gezellige centrum onder de gotische kerktoren. Je kunt er in de duinen stijlvol overnachten in het pas vernieuwde hotel De Blanke Top,  met wellness. Gastronomisch pauzeren doe je bij Sergio Herman in AIRrepublic, bij het jachthaventje, waar je ook gastro-snacks kunt afhalen. Of zet je fiets voor de deur van Pure C met een terras in de duinen, waar je goed zit voor het sharing-menu van Syrco Bakker.

Van Zwin tot Zeedijk

Op de terugweg leidt de fietsroute door pure natuur, over de nieuwe dijk in het Zwin. In de vroege zomer zie je er een betoverend mooi paars tapijt van lamsoor of ‘zwinneblommen’, zoals de Zeeuwen zeggen. Haal je verrekijker boven, want het schorregebied is een privéparadijs voor vele vogelsoorten, zoals tureluurs, wulpen en visarenden. Het bezoekerscentrum van het onlangs vergrote Zwin vertelt je alles over de flora en fauna van dit unieke natuurreservaat.

fietsroutes aan de kust

Voor een hapje en een drankje zit je goed in de mooie bistro The Shelter ernaast, met ruim terras en regionaal lekkers. Vandaar is het trouwens ook niet ver meer naar de heerlijke wafels in de zalige tuin van Marie Siska in Knokke.

De hippe beachbars aan de Zeedijk zijn nu ook vlakbij, om je dorst te lessen met je voeten in zand of zee. Zijn je vermoeide spieren toe aan een massage, dan kun je je laten verwennen in wellness Cybèle. Napraten over je trip kan tijdens een foodsharingdiner in Calypso, het hippe restaurant onder het casino van Knokke.

3 x alternatieve wielerklassiekers

1. Euro Velo 3

Genomineerd als fietsroute van het jaar, deze pelgrimsroute die van Zweden naar Santiago de Compostela leidt. Het deel in België is 200 km lang en je kunt je stukjes naar keuze afleggen. De mooiste delen vind je in het Land van Herve en het bucolische landschap van de Samber in Thuin. Goed startpunt is gastenverblijf Villa Balat in een historisch gebouw. Onderweg kun je picknicken met Waalse streekproducten.

2. Groen Lint

Een 35 km lange fietsroute die de groengebieden rond Oostende verbindt. De rechthoekige bordjes met lintlogo voeren je langs nieuwe parken, zoals De Tuinen van Stene en de Oosteroeverduinen met uitkijkpunt. Je komt ook langs het Geuzenbos, de Oostendse Kreken en natuurgebied De Zwaanhoek, voorbij de Spuikom. Via het veer over de havengeul ga je naar het vernieuwde zeefront. Beachbar Phare East is dé plek om te relaxen met zicht op zee.

3. Fruit- en bierroute

Je bent gewaarschuwd: de 30 km lange fruit- en bierroute door Haspengouw is licht golvend. Met deze fietsroute fiets je niet alleen tussen de fruitgaarden rond Sint-Truiden, maar proef je ook het lokale bier. In Wilderen stoken ze zelfs whisky.

Na de brouwerijbezoeken fiets je door natuurgebied en eindig je in schoonheid bij een café in een groene zone. Tip: logeer in een van de vele mooie gastenkamers of hotelletjes zoals de elegante Villa Copis in Borgloon.

Op zoek naar nog nog meer tips om alles uit je vakantie te halen? Ontdek hier alle artikels uit Feelings grote zomerplan. Wil je geen enkele update meer missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Meer lezen over reizen in de natuur:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content