Wordt vervolgd... 10 x onze favoriete sequels, prequels en spin-offs

Andreas Ilegems

De elfen uit Lord of the Rings, de advocaat uit Breaking Bad, de politieagente uit Eigen Kweek: vandaag lijken sequels, prequels en spin-offs onze schermen te domineren. Hier vind je daar een verklaring voor én tippen we je onze tien favoriete sequels, prequels en spin-offs.

 

Wanneer we naar een film of televisiereeks kijken, geraken we vaak verknocht aan de personages erin. We vragen ons af hoe ze gevormd werden tot wie ze zijn, of wat ze, wanneer de aftiteling voorbij rolt, nog zullen gaan meemaken in de toekomst. Sequels, prequels en spin-offs zijn een populair fenomeen uit de hedendaagse film- en tv-wereld die exact die honger naar méér willen bevredigen.

Een lesje terminologie

De verklaring van die populaire verhaalvormen begint onvermijdelijk bij de zogenoemde ‘sequel’. Omdat we het gewend zijn om verhalen chronologisch te vertellen, is een vervolgverhaal immers een logische verderzetting van een vertelling. Een verhaal verderzetten met een sequel is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een hoofdpersonage sterft. Enter de prequel waar, anders dan bij de sequel, teruggegrepen wordt naar de voorgeschiedenis, de zogenoemde origin story, van een of meerdere personages.

De nostalgiehype

Ook het woord nostalgie valt al snel in de context van sequels en prequels. De recente bioscoopfilm Top Gun: Maverick is een sequel, maar eveneens een soort remake (dezelfde film die opnieuw wordt gemaakt, red.): de verhaallijn is haast identiek aan die van de oorspronkelijke Top Gun uit 1986.

Midsomer Murders in de Westhoek

De recente Eén-reeks Chantal (nu te zien op VRT MAX) kun je geen prequel of sequel noemen, maar wel een spin-off – een winstgevend bijproduct. Een spin-off behoudt een geliefd personage, maar plaatst die in een heel nieuw universum. In het eerste seizoen van Eigen Kweek was Chantal Vantomme nog een vast nevenpersonage: de plaatselijke politieagente, die bevriend was met de familie Welvaert, rond wier perikelen de reeks drie seizoenen lang draaide.

“de beste spinoffs zijn degenen die het origineel durven los te laten”

“In het tweede en derde seizoen groeide het belang van het personage Chantal en bepaalde ze mee de inzet van het verhaal”, verklaart Peter Bouckaert, producent van de reeks Chantal. “Toch bleef ze al die tijd een weinig uitgediept personage, dat nog geen eigen verhaallijn, of zogenoemde back story had, en vooral in dienst stond van de hoofdpersonages.” Het succes van Eigen Kweek herkauwen was dan ook niet de motivatie om Chantal een eigen spin-off te geven. Volgens Raats zijn de beste spinoffs degenen die het origineel durven los te laten.

Op veilig spelen

Veel vaker gaan spin-offs volledig de mist in. Zo werd in 2016 Gilmore Girls: A Year in the Life, het langverwachte weerzien met Rory en haar moeder Lorelai uit de populaire serie Gilmore Girls, op gemengde gevoelens onthaald. “Dergelijke sequels, die vaak als reünies verpakt worden, spelen te hard in op wat het publiek er vroeger leuk aan vond”, stelt Tim Raats, professor Mediastudies aan de VUB. “De leukste personages krijgen nog meer schermtijd. De grappigste worden nog grappiger. Waardoor het originele verhaal en de originele thematiek wordt tenietgedaan. Er wordt commercieel te hard op veilig gespeeld.”

“Dergelijke sequels, die vaak als reünies verpakt worden, spelen te hard in op wat het publiek er vroeger leuk aan vond”

Here to stay

Hoe dan ook: sequels, prequels en spinoffs zijn here to stay, weet Raats.“Een film of serie die succesvol is, krijgt vaak een ingebouwd publiek”, duidt Raats. “Daardoor willen filmbedrijven het opnieuw en opnieuw maken. Maar ook onzekerheid speelt een grote rol. Als je een pot Nutella koopt, dan weet je perfect wat daar in zit, hoe dat smaakt. Maar van een film weet je nooit op voorhand de inhoud. Het is een onzeker product. Dat heeft ertoe geleid dat filmstudio’s zo veel mogelijk risico’s willen wegnemen. Hoe bekender de personages in een film, hoe groter de garantie op succes en hoe meer geld er in wordt geïnvesteerd.”

Welke onze tien favoriete sequels, prequels en spin-offs zijn, check je hier:

10 x onze favoriete sequels, prequels en spin-offs

1. Better Call Saul

1. Better Call Saul

1. Better Call Saul

Prequel op? Breaking Bad.

Waarover gaat het? Over het leven van Jimmy McGill voordat hij Saul Goodman wordt, die gekke advocaat uit de bejubelde serie Breaking Bad.

Niet te missen, want? Better Call Saul bleek van begin tot eind nog complexer, psychologisch gelaagder en beter gemaakt dan de serie die ervoor kwam. Na 6 seizoenen is Saul niet langer die gekke advocaat, maar een van de knapst uitgewerkte tvpersonages van de 21ste eeuw.

Waar te zien? Seizoen 1 tot en met 6 op Netflix.

2. Fargo

2. Fargo

2. Fargo

Spin-off van? De gelijknamige speelfilm van de broertjes Coen uit 1996.

Waarover gaat het? Ieder seizoen van Fargo heeft een compleet nieuw verhaal, met nieuwe personages.

Niet te missen, want? Het is geen remake, maar een herwerking met alle ingrediënten die in de originele film (en bij uitbreiding nog andere films van de Coens) zaten, zoals de sneeuwlandschappen, het soms zeer bloederige geweld en de zwarte humor.

Waar te zien? Seizoen 1 tot en met 4 op Netflix.

3. Grown-ish

3. Grown-ish

3. Grown-ish

Spin-off van? De comedyserie Black-ish.

Waarover gaat het? Over Zoey (Yara Shahidi), de oudste dochter van het gezin Johnson, die haar ouderlijk huis heeft verlaten om te gaan studeren.

Niet te missen, want? De jonge, zwarte cast is charmant, de scenario’s vlijmscherp en de bekentenissen recht in de camera geven deze spin-off vleugels. Er gebeuren dingen in de reeks die net zo ongemakkelijk zijn als de groeipijnen van echte adolescenten; steeds een genot om naar te kijken.

Waar te zien? Disney+.

4. House of the Dragon

4. House of the Dragon

4. House of the Dragon

Prequel op? Game of Thrones.

Waarover gaat het? Deze recente serie speelt zich 200 jaar voor de gebeurtenissen uit Game of Thrones af, toen drakenkoningin Daenerys nog niet eens geboren was. Centraal staan wel haar voorouders: de platinablonde, drakenrijdende en machtshongerige Targaryen-dynastie. Enige probleem: pater familias King Viserys heeft nog geen mannelijke erfgenaam voor de troon.

Niet te missen, want? Zet je schrap voor alweer koninklijke porties bloedvergieten, machtsspelletjes, gekonkel in donkere burchten en naar verluidt ook meer vrouwvriendelijke seks. En véél draken.

Waar te zien? Streamz.

5. Ratched

5. Ratched

5. Ratched

Prequel op? One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975).

Waarover gaat het? De origin story van Mildred Ratched, de sadistische verpleegster uit de bovenvermelde filmklassieker met Jack Nicholson. In de serie blijkt ze nóg gemener en venijniger.

Niet te missen, want? Tegenover het mannelijke origineel wordt met deze serie een sensueel vrouwelijk alternatief geplaatst. De kleurrijke jaren 40-interieurs, decors en mantelpakjes, het bloed en de felrode lipstick zijn een lust voor het oog. De goede vrouwenrollen zijn legio. Opgelet: dit is wel geen serie voor gevoelige zielen.

Waar te zien? Netflix.

6. Stranger Things 2, 3 en 4

6. Stranger Things 2, 3 en 4

6. Stranger Things 2, 3 en 4

Sequels van? Het eerste seizoen van Stranger Things.

Waarover gaat het? Over het leven van enkele tieners in een klein Amerikaans stadje, die een invasie van buitenaardse wezens uit het Upside Down afweren.

Niet te missen, want? Het eerste seizoen van Stranger Things arriveerde met weinig hype, maar charmeerde al snel. In de daaropvolgende seizoenen werd het verhaal telkens nog grootser, nog spannender en nog epischer, maar de focus op de kleine, sympathieke personages en hun omgeving bleef behouden.

Waar te zien? Netflix.

Spin-off van? The Good Wife.

Waarover gaat het? Advocaat Diane Lockhart (de geweldige Christine Baranski) bij haar overstap naar een nieuw bureau, waar ze een van de weinige witte advocaten wordt.

Niet te missen, want? The Good Fight zet het genre van de advocatenserie, met zijn complexe zaken, morele dilemma’s en kleurrijke advocaten en rechters, naar zijn hand en verbindt die met de actualiteit en Amerikaanse politiek. Zo komen hete hangijzers als politiegeweld, Black Lives Matter en Trump aan bod.

Waar te zien? Amazon Prime.

8. Bates Motel

8. Bates Motel

8. Bates Motel

Prequel op? Psycho (1960).

Waarover gaat het? Over de jonge Norman Bates (de beruchte psychopaat uit de filmklassieker van Alfred Hitchcock) en de relatie met zijn mama Norma, die na de dood van haar man een motel gaat uitbaten in het dorpje White Pine Bay.

Niet te missen, want? De jonge acteur Freddie Highmore geeft op indrukwekkende wijze gestalte aan Norman. Maar vooral Vera Farmiga steelt de show als de labiele, manipulatieve moeder die er een erg ongezonde relatie met haar zoon op na houdt. Het is die vreemde sfeer die Bates Motel een sinistere charme geeft.

Te zien op? Streamz.

9. Cruella

9. Cruella

9. Cruella

Prequel van? 101 Dalmatiërs (1961).

Waarover gaat het? De evolutie van Estella (Emma Stone): van jonge upand-coming modeontwerpster, tot haar herrijzenis als Cruella DeVil, die gemene dame met de bontjas.

Niet te missen, want? Mode is alomtegenwoordig in Cruella’s origin story. Haar looks zijn zorgvuldig gecreëerd en vormen een knipoog naar de opkomst van de Londense fashion scene van de jaren 70 en ontwerpers als Vivienne Westwood.

Waar te zien? Op Disney+.

10. Toy Story 2

10. Toy Story 2

10. Toy Story 2

Sequel van? Toy Story.

Waarover gaat het? Wanneer Woody gestolen wordt door een speelgoedverzamelaar, moet zijn vriend Buzz Lightyear ander speelgoed ronselen om Woody te gaan redden.

Niet te missen, want? De nieuwe personages gaan op een groter avontuur, maar de emotionele kern waar het in het Toy Story-universum om draait, blijft moeiteloos overeind staan.

Waar te zien? Disney+.

 

Meer kijktips

Partner Content

Gesponsorde content