Gezond, lekker én je kunt er eindeloos mee variëren. Soep is altijd een goed idee! Van de gezondste soep tot de meest originele… Wij verzamelden de lekkerste soepjes die je nu wilt proberen.

 

1. Romige tomatensoep met basilicum

Speciale soepjes zijn leuk, maar eigenlijk gaat er niets boven een lekkere tomatensoep. Deze heerlijke tomatensoep uit ‘Keto in 5’ is romig en smaakvol.

Lees ook: 8 x eenvoudige cakes om nu thuis te maken.

tomatensoep

Dit heb je nodig:

  • 400 g tomatenblokjes (liefst met Italiaanse kruiden)
  • 60 g verse roomkaas
  • 4 el slagroom
  • 60 g boter
  • 4 el gesnipperd basilicum
  • roze Himalayazout
  • versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

  • Doe de tomaten met hun sap in een keukenmachine of blender en pureer ze glad.
  • Doe de tomatenpuree met de roomkaasroom en boter in een middelgrote pan, verwarm ze op matig vuur onder af en toe roeren 10 minuten tot de kaas en boter zijn gesmolten.
  • Voeg het basilicumroze Himalayazout en peper toe. Verwarm de soep al roerend nog 5 minuten tot hij helemaal glad is. Gebruik eventueel een staafmixer voor romig resultaat.
  • Schep de romige tomatensoep in vier kommen en serveer hem.

Ingrediëntentip: Gebruik je tomatenblokjes uit blik zonder kruiden, voeg dan in stap 1 wat verse oregano toe.

Recept: ‘Keto in 5’ van Jen Fisch is hier te koop. (Uitgeverij Spectrum)

2. Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Bloemkoolsoep is nog zo’n klassieker. Graag in een nieuw jasje steken? Dan is dit soeprecept met blauwe kaas wat je zoekt.

soep

Dit heb je nodig: 

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 500 ml melk
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 ml room
  • boter
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • cayennepeper

Voor de blauwe kaas in een krokant jasje:

  • 50 ml water
  • 2 el boter
  • 50 g bloem
  • 1 ei
  • 200 g blauwe kaas

Zo maak je het:

Snipper de ui. Pers het teentje look. Verdeel de bloemkool in roosjes. Fruit de ui. Voeg de knoflook en een minuutje later ook de bloemkool toe. Giet er na weer een minuut de melk en bouillon bij. Laat koken tot de bloemkool zacht is. Breng de soep op smaak met flink wat peper, zout en nootmuskaat. Roer de room erdoor. Mix.

Maak de blauwe kaas in een krokant jasje: verwarm water en boter op een zacht vuurtje. Voeg de bloem toe. Roer tot je een soort deeg krijgt. Laat nog 3 min warmen. Zet opzij. Laat ca. 10 min afkoelen. Klop dan het ei erdoor, en laat verder afkoelen. Brokkel de kaas door het deeg. Verwarm olie in een pan of frituurketel tot 175°C. Doe er een lepel van het deeg in (zorg dat het deeg rond de kaas zit), en bak tot het deeg mooi goudbruin is. Herhaal.

Serveer de soep met een stuk van de blauwe kaas in krokant jasje en werk af met wat cayennepeper.

Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.

3. Wortelsoep met venkel en gember van Sandra Bekkari

Graag afvallen? Dan is soep je beste vriend. Dit soepje van Sandra Bekkari is om duimen en vingers bij af te likken.

soep-sandra-bekkari

Dit heb je nodig: 

  • 1 kg wortelschijfjes
  • 2 venkelknollen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2l groentebouillon
  • 2 cm gember
  • komijn
  • geroosterde sesamzaadjes

Zo maak je het: 

  • Doe 1kg wortelschijfjes, 2 venkelknollen, 2 rode uien en 2 teentjes knoflook met schil op een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven (180 °C). Roer regelmatig om.
  • Verwijder de schil van de knoflook. Doe de geroosterde groenten in een kookpot, voeg er 2l groentebouillon, 11⁄2 cm gember en wat komijn aan toe en laat een 15-tal minuten koken.
  • Mix de soep en dien op met geroosterde sesamzaadjes en wat loof van de venkel. Smakelijk!

Recept: Nooit meer diëten – Sandra Bekkari

4. Fluweelzacht oester-champignonsoepje

Soep een saai voorgerecht? Niet als je er een feest van maakt! Zoals deze heerlijke oestersoep. Wedden dat je gasten vragen voor meer?

feestelijke-soep

Dit heb je nodig (voor 2 personen): 

  • sjalot 1/2
  • kleine venkel 1/2
  • 25 g boter
  • aardappel 1/2
  • 80 ml champagne
  • 250 ml visbouillon
  • 6 oesters
  • 100 ml room (40%)
  • wat tuinkers (voor de afwerking)
  • extra vergine olijfolie

Zo maak je het:

  • Snij sjalot en venkel fijn. Zet een kookpot op een zacht vuur. Laat er de boter in smelten. Stoof er de sjalot en venkel in aan (± 2 min).
  • Schil de aardappel, snij in blokjes. Laat kort meestoven. Blus met champagne. Voeg de visbouillon toe.
  • Maak de oesters open. Hou er 2 apart. Vang het oestervocht op. Giet door een zeefje. Voeg samen met de oesters en de room toe aan de soep. Mix schuimig op.
  • Werk af met een rauwe oester, wat tuinkers en druppels olijfolie.

Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.

5. Vegetarische linzensoep met avocado

Je maakt van je soep gemakkelijk een maaltijdsoep door een stukje vlees of vis toe te voegen. Hou je het graag vegetarisch? Probeer dan deze heerlijke linzensoep van Ellemieke Vermolen.

vegetarische-soep

Dit heb je nodig (1 liter):

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 tl kokosolie
  • rode ui 
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g rode linzen 
  • 1/2 tl gemalen komijn 
  • 1 tl gemalen kurkuma 
  • 1 geschild stukje gember
  • 1/2 tl gemalen citroengas 
  • 2 (gistvrije) groentebouillonblokjes
  • avocado
  • sap van een halve limoen 
  • als garnering zwarte sesamzaadjes 
  • als garnering verse koriander 
  • als garnering bulgur 

Zo maak je het: 

  • Doe een scheutje olijfolie en 1 tl kokosolie in een grote pan.
  • Fruit er de fijngesneden ui en knoflook in.
  • Doe de linzen en specerijen erbij.
  • Roer.
  • Voeg 1 liter water toe, samen met de geschilde gember en het citroengras.
  • Breng aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Laat 20 min zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.
  • Schep in een kom en strooi er stukjes avocado, limoensap, koriander, sesamzaadjes en bulgur over. (De bulgur bak ik altijd eerst even aan in een koekenpan met wat olijfolie, kurkuma, peper en zout.)

Tekst: Ellemieke Vermolen – Beeld: Wout Hendrickx

6. Lichte bouillonsoep met dorade en fris lentegroen

Soep is hét gerecht bij uitstek als je gewicht wilt verliezen. Groentebouillon zonder meer beu? Probeer dan deze lichte bouillonsoep met dorade en fris lentegroen.

magere-soep

Dit heb je nodig:

  • 2 sjalotten (fijngesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 3 selderstengels (in kleine blokjes)
  • 2 wortels (in kleine blokjes)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 800 ml water
  • 150 g spinazie
  • de blaadjes van 1 bussel radijzen
  • 10 blaadjes munt
  • 300 g dorade
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • fleur de sel

Zo maak je het:

  • Stoof sjalottenknoflook, selder en wortel aan in een soeppan met dikke bodem. Voeg laurier en tijm toe. Giet het water erbij en laat ± 15 min op laag vuur koken.
  • Was de spinazie-radijs- en muntblaadjes grondig (kunnen zanderig zijn). Laat uitlekken. Houd er enkele van opzij. Roer de rest hand voor hand door de soep – het slinkt razendsnel – en laat nog 5 min doorkoken.
  • Pureer in een blender, giet door een roerzeef, breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de vis in kleine blokjes en leg deze in een soepbord. Giet de hete soep over de vis, zodat die gaart.
  • Werk af met enkele blaadjes spinazie en radijsdruppels olijfolie en fleur de sel. (Radijsjes verspillen is zonde! Wist je dat je de blaadjes kunt gebruiken voor een soep of lekkere pesto?) Het is trouwens een van de meest eenvoudige groenten is om in je eigen moestuin te planten. 

7. Broccolisoep met kaas

Zin in hartig? Voeg eens kaas of croutons aan je soep toe, zoals deze broccolisoep met kaas. (Let wel: dit is een ketorecept, voeg je croutons toe, dan is hij niet meer ketoproof.)

hartige-soep

Zo maak je het:

  • 30 g boter
  • 100 g broccoliroosjes (kleingesneden)
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml kippen- of groentebouillon
  • roze Himalayazout
  • versgemalen zwarte peper
  • 120 g geraspte kaas

Zo maak je het:

  • Verhit de boter in een middelgrote pan op matig vuur. Voeg de broccoli toe en schep hem ongeveer 5 minuten om tot hij beetgaar is. Voeg al roerend de room en bouillon toe. Voeg roze Himalayazout en peper toe.
  • Laat de soep 10-15 minuten trekken en dikker worden, onder af en toe roeren. Draai het vuur laag.
  • Houd een handjevol geraspte kaas apart voor de garnering. Voeg de rest van de geraspte kaas beetje bij beetje toe aan de soep en laat die al roerend smelten. (Voeg niet alle kaas tegelijk toe, anders krijg je klonten.)
  • Schep de broccolisoep in vier kommen, strooi de apart gehouden geraspte kaas ervoer en serveer hem.

Tip van de chef: Wil je een extra gladde soep, pureer hem dan met de staafmixer voor je de geraspte kaas erdoor roert. Wil je meer smaak? Voeg eens chilivlokken of stukjes bacon toe aan je soep.

Recept: ‘Keto in 5’ van Jen Fisch is hier te koop. (Uitgeverij Spectrum)

8. Witloofsoep met kabeljauw en couscous van zeekraal

Soep geen volwaardige maaltijd? Wel als je ze bindt met aardappelen en een heerlijk stukje vis toevoegt, zoals in deze witloofsoep met kabeljauw.

vissoep

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 1,5 kg witloof
  • 2 stengels preiwit
  • 1,5 l grountebouillon
  • 1 handvol zeekraal
  • 2 el gezouten kappertjes
  • 4 stukken kabeljauw (elk 100 g)
  • 1 citroen
  • boter
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Zo maak je de soep:

  • Snijd de ui en aardappel in grove stukken. Stoof aan in boter. Verwijder het onderste bittere stukje uit het witloof, snijd fijn en doe in de pan. Voeg ook het fijngesneden preiwit toe. Giet de bouillon erover. Kruid met peper en zout. Laat 20 min op laag vuur koken, mix en laat dan nog even opnieuw koken. Breng op smaak met een beetje citroensap.
  • Snij de zeekraal fijn tot couscous. Spoel de kappertjes grondig. Laat kort in water wellen. Ververs het water om het zout er voldoende uit te krijgen. Bak de vis in een hete pan met boter met de velkant naar beneden (2 à 3 min). Draai de vis om. Laat nog 3 min verder garen. Serveer de soep in verwarmde borden. Leg een stuk vis in elk bord. Schep er de soep over. Werk af met couscous van zeekraal, een lepeltje kappertjes en enkele druppels olijfolie.

Tekst: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx 

9. Koude avocadosoep met komkommer van Ellemieke Vermolen

Niet zo zot van warme soep? Probeer dan eens dit koude soepje van avocado en komkommer.

koude-soep

Dit heb je nodig: 

  • 2 avocado’s
  • komkommer
  • 200 ml ongezouten plantaardige melk
  • 2 el tahin
  • 2 tl honing
  • 1 el chilivlokken
  • koriander (naar smaak)
  • 2 tenen knoflook
  • een handvol geroosterde zonnebloem- en pompoenpitten
  • het sap van 2 limoenen

Zo maak je het: 

  • Doe de avocado in een blender (zonder schil en pit). Snij de komkommer in stukjes (niet schillen), en doe die ook in de blender. Voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de pitten.
  • Mix alles tot een gladde, romige soep. Giet in kommetjes, werk af met de pitten en serveer meteen. Smakelijk!

Tekst: Ellemieke Vermolen en Ann Van der Auwera, beeld: Wout Hendrickx

10. Thaise kippensoep

Dit jaar niet op vakantie? Dan haal je het buitenland toch naar hier! Met deze heerlijke Thaise kippensoep bijvoorbeeld.

Dit heb je nodig: 

  • 4 kippenbouten
  • 2 wortels
  • 1 stuk gember van 4 cm
  • 4 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1 rode paprika
  • 1/2 ui
  • 600 ml kippenbouillon
  • 2 blikjes Kokosmelk
  • 1 el rode currypasta
  • 2 el vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 1 el palmsuiker (of rietsuiker, of gewone)
  • Arachideolie
  • 12 kerstomaatjes
  • 80 gr enoki-champignons
  • 1 limoen  (in dunne schijfjes)
  • 1 pakje noedels
  • 1 bosje koriander

Zo maak je het:

  • Snipper de ui. Rasp de gember. Snijd de wortels en de paprika klein. Pers de knoflook fijn en pers de limoen uit.
  • Doe een eetlepel arachideolie in een grote pot, en stoof daar de ui, knoflook, gember en currypasta in aan. Laat de rode paprika en de wortels even meestoven en voeg dan kippenbouten, limoensap, bouillon, kokosmelk, vis- en sojasaus en palmsuiker toe. Laat nu ca. 30 min op een laag vuurtje verderkoken.
  • Zodra de kippenbouten goed gaar zijn, kun je ze uit de soep halen en het vlees van het bot afhalenDoe het vlees daarna opnieuw bij de soep.
  • Kook de noedels gaar zoals vermeld op de verpakking en verdeel ze over 4 kommen. Schenk de soep erover.
  • Werk af (naar smaak) met verse koriander, doormidden gesneden kerstomaatjes, wat enoki en een schijfje limoen.

Tekst: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

 

Meer lekkere gerechten om nu te proberen: