Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Alleen hebben we soms moeite om er ‘s ochtends voor uit bed te komen. Ook de zin of tijd om ‘s morgen te staan kokerellen is bij de meesten onder ons ver te zoeken. Daarom delen wij 5 x ontbijtrecepten die je op zondag al kan klaarmaken.
Ontbijt voor de hele week: 5 x ontbijtjes die je op voorhand kan bereiden
Gezonde granola
Ingrediënten:
250g ongebrande noten
4 el honing
30 ml gesmolten kokosolie
1 tl vanille-extract
50 g pompoenpitten
snufje zout
Zo maak je de granola:
Hak de noten grof en doe ze in een grote kom.
Doe er de andere ingrediënten bij. Roer door elkaar.
Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat en verdeel er de mix over.
Zet 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Roer om en zet nog eens 10 minuten in de oven.
Serveer met yoghurt en vers seizoensfruit.
Spelt-muesli-muffins
Benodigdheden voor 12 muffins:
250g speltbloem
2 kl bakpoeder
2 kl bicarbonaat
120g muesli (niet gezoet)
snuifje zot
1 kl kaneelpoeder
150ml ahornsiroop
160ml amandelmelk
150ml olijfolie
200g dadels
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C en zet cupcakepapiertjes in een muffinvorm.
Meng in een kom het meel, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de muesli. Kruid af met een snuifje zout en het kaneelpoeder.
Meng in een andere kom de ahornsiroop met de amandelmelk en de olijfolie. Snij de dadels fijn (verwijder de pit) en meng ze met een beetje van het meelmengsel.
Roer de natte ingrediënten beetje bij beetje door de droge, tot je een homogeen beslag krijgt. Meng de dadels erdoor.
Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes 20 à 25 minuten in de oven. Controleer met een prikkertje of ze gaar zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna helemaal koud worden op een rooster.
Doe de havervlokken, melk, yoghurt, chiazaadjes en ahornsiroop in een potje en meng goed.
Voeg pindakaas toe maar meng niet volledig, zodat je een marmereffect krijgt. Sluit het potje met een deksel en zet het in de koelkast voordat je gaat slapen.
Voeg ’s ochtends banaan en bessen toe. Smullen maar!
Laat de chiazaadjes 15 min zwellen in een glas met 3 eetlepels water.
Hak 125g havermout in een keukenmachine tot meel.
Doe in een kom en doe de rest van de havermout erbij, samen met het wijnsteenpoeder, natriumbicarbonaat, kaneel en zout.
Meng de appelmoes, kokosolie, het vanille-extract met de honing en chiazaadgelei in een kom en doe dat bij het meel.
Voeg 120ml amandelmelk toe. Nu heb je een dik beslag.
Verdeel in ongeveer 10 stukken. Je kunt nu variëren met wat je erdoor mengt. Bijvoorbeeld 2 met cornflakes, 2 met noten en rozijnen en 2 met gepoftequinoa.
Pak een deegbolletje, doe er je favoriete ingrediënten door en druk aan op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je een grote ronde koek krijgt. Doe dit tot al het beslag op is.