Meal prep: 7 x ontbijtrecepten die je op zondag al kan klaarmaken
27 mrt 2025
Bijgewerkt: 27 mrt 2025
< 1 min leestijd
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Alleen hebben we soms moeite om er ’s ochtends voor uit bed te komen. Ook de zin of tijd om ’s morgen te staan kokerellen is bij de meesten onder ons ver te zoeken. Daarom delen wij 7 x ontbijtrecepten die je op zondag al kan klaarmaken.
Gezonde granola
Gezonde granola
- 250g ongebrande noten
- 4 el honing
- 30 ml gesmolten kokosolie
- 1 tl vanille-extract
- 50 g pompoenpitten
- snufje zout
- Hak de noten grof en doe ze in een grote kom.
- Doe er de andere ingrediënten bij. Roer door elkaar.
- Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat en verdeel er de mix over.
- Zet 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
- Roer om en zet nog eens 10 minuten in de oven.
- Serveer met yoghurt en vers seizoensfruit.
Spelt-muesli-muffins
Spelt-muesli-muffins
- 250g speltbloem
- 2 kl bakpoeder
- 2 kl bicarbonaat
- 120g muesli (niet gezoet)
- snuifje zot
- 1 kl kaneelpoeder
- 150ml ahornsiroop
- 160ml amandelmelk
- 150ml olijfolie
- 200g dadels
- Verwarm de oven voor op 200°C en zet cupcakepapiertjes in een muffinvorm.
- Meng in een kom het meel, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de muesli. Kruid af met een snuifje zout en het kaneelpoeder.
- Meng in een andere kom de ahornsiroop met de amandelmelk en de olijfolie. Snij de dadels fijn (verwijder de pit) en meng ze met een beetje van het meelmengsel.
- Roer de natte ingrediënten beetje bij beetje door de droge, tot je een homogeen beslag krijgt. Meng de dadels erdoor.
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes 20 à 25 minuten in de oven. Controleer met een prikkertje of ze gaar zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna helemaal koud worden op een rooster.
Bron: Libelle Lekker.
Overnight oats met pindakaas en fruit
Overnight oats met pindakaas en fruit
- 45g havervlokken
- 1 el pindakaas
- 120ml amandelmelk
- 2 el yoghurt (soja)
- 1 el chiazaad
- 1 el ahornsiroop
- een halve banaan
- 50g bessen (bosbessen, frambozen, bramen...)
- Doe de havervlokken, melk, yoghurt, chiazaadjes en ahornsiroop in een potje en meng goed.
- Voeg pindakaas toe maar meng niet volledig, zodat je een marmereffect krijgt. Sluit het potje met een deksel en zet het in de koelkast voordat je gaat slapen.
- Voeg ’s ochtends banaan en bessen toe. Smullen maar!
Bron: Libelle Lekker.
Homemade mueslirepen
Homemade mueslirepen
- 300g havermout
- 80g rozijnen
- 50g sesamzaadjes (geroosterd)
- 50g amandelen
- 50g zonnebloempitten
- 50g pompoenpitten
- 30g amandelpoeder
- 75g honing
- 100g rietsuikersiroop
- 30g bloem
- 200g boter
- olie
- 185 donkere basterdsuiker
- ½ kl kaneel
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Bekleed een bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier (ook de randen) en bestrijk met olie.
- Meng de bloem met de kaneel, havervlokken, rozijnen, bruine suiker, zonnebloempitten, amandelen en het amandelpoeder.
- Smelt de boter en meng met de rietsuikersiroop en de honing. Doe het bij het bloemmengsel.
- Verdeel de muesli over de vorm en druk wat aan. Zet 25 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen en snij in repen.
Bron: Libelle Lekker.
Heerlijke ontbijtkoekjes
Heerlijke ontbijtkoekjes
- 1 el chiazaadjes
- 350g havermout
- 1 tl wijnsteenpoeder
- 1 tl natriumcarbonaat
- 1 el kaneel
- 1 tl himalayazout
- 3 el appelmoes
- 60ml kokosolie (gesmolten)
- 1 tl vanille-extract
- 60ml rauwe honing
- 120ml amandelmelk
- 50g cornflakes
- 30g rozijnen
- 25g gepofte quinoa
- ongebrande notenmix naar wens
- Laat de chiazaadjes 15 min zwellen in een glas met 3 eetlepels water.
- Hak 125g havermout in een keukenmachine tot meel.
- Doe in een kom en doe de rest van de havermout erbij, samen met het wijnsteenpoeder, natriumbicarbonaat, kaneel en zout.
- Meng de appelmoes, kokosolie, het vanille-extract met de honing en chiazaadgelei in een kom en doe dat bij het meel.
- Voeg 120ml amandelmelk toe. Nu heb je een dik beslag.
- Verdeel in ongeveer 10 stukken. Je kunt nu variëren met wat je erdoor mengt. Bijvoorbeeld 2 met cornflakes, 2 met noten en rozijnen en 2 met gepofte quinoa.
- Pak een deegbolletje, doe er je favoriete ingrediënten door en druk aan op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je een grote ronde koek krijgt. Doe dit tot al het beslag op is.
- Bak 15-20 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
Omelet-hapjes (met jalapeño)
Omelet-hapjes (met jalapeño)
Ingrediënten:
- Eieren
- Eiwitten
- Peper en zout
- Jalapeno pepers, maar kan ook zonder
- Cheddar
- Bacon
Bereiding:
- Het eerste wat je moet doen is een grote mengkom pakken en de eieren, zout en peper door elkaar kloppen.
- Als alles is opgeklopt, kun je voorzichtig de in blokjes gesneden jalapenos, de geraspte cheddar en de verkruimelde bacon door de eieren scheppen.
- Verdeel het eimengsel in een met bakspray bespoten muffinvorm met 12 kopjes. Leg een plakje jalapeno in het midden van elk eierdopje. Als je de jalapeno minder heet wilt maken, verwijder dan de zaadjes uit de jalapeno of als je echt niet van pit houdt, laat het dan helemaal weg.
- Bak ze 20-22 minuten in een op 350 graden voorverwarmde oven. Houd ze tegen het einde in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet te gaar worden.
- Als de eierhapjes gaar zijn, laat ze dan afkoelen voordat je ze uit de muffinvorm haalt.
- Je kunt ze later koud eten of even opwarmen in de microgolfoven.
Bron: Pinterest
Bites met banaan en chocolade
Bites met banaan en chocolade
- 1 kop havervlokken
- 1/4 kop gemalen lijnzaad
- 1 eetlepel chiazaad
- 1/3 kop ahornsiroop
- 1/4 kop amandelboter
- 1 rijpe banaan gepureerd
- 1 theelepel puur vanille-extract
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/4 kop halfzoete chocoladeschilfers
- Meng in een middelgrote tot grote kom alle ingrediënten door elkaar.
- Dek de kom af en laat het beslag 2-3 uur of een nacht in de koelkast staan.
- Vorm 20 balletjes van het beslag. Het is handig als je handen nat zijn als je de balletjes rolt. Ook druk je de havermout meer in een bal dan dat je het rolt.
- Laat de balletjes een paar uur of een nacht in de koelkast staan. De balletjes zullen zo steviger worden.
- Geniet als ontbijt of tussendoortje.
Bron: Pinterest
Ontdek meer overheerlijke recepten:
Openingsbeeld: GettyImages.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier