Bij een geslaagd feest horen lekkere hapjes. Wij selecteerden voor jou 5 heerlijke hapjes waarmee je zeker zal scoren.

5 x feesthapjes om je gasten mee te verrassen

Berloumifrietjes met een zoete paprikadipsaus

“Berloumi is voor veel mensen nog onbekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Berloumi is een kaas die niet smelt bij het bakken en die je ook makkelijk kan grillen. Voor mij is die kaas een echte smaaksensatie. De hartige smaak van berloumi gaat perfect samen met deze lichtzoete dipsaus.”

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 300 g berloumi
  • 1 zoete rode paprika
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 tl honing
  • 2 tl tahini
  • 1 teentje look
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje chilipoeder
  • snuifje komijn
  • snuifje oregano
  • verse peterselie

Zo maak je het: 

  • Snijd de zoete paprika en het teentje look in stukken. Stoof aan in een beetje olijfolie.
    Kruid met peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder en komijn. Laat de paprika garen
    tot hij zacht is.
  • Doe de gestoofde paprika in een hoge maatbeker en voeg de Griekse yoghurt toe.
    Meng de paprika met de Griekse yoghurt met een staafmixer. Voeg 1 tl honing en
    2 tl tahini toe. Zorg ervoor dat alles goed vermengd is. Bewaar de dip in de koelkast.
  • Snijd de berloumi in reepjes. Bak de berloumi in een beetje olijfolie tot hij goudbruin
    en krokant is. Kruid met een snuifje oregano.
  • Serveer de berloumifrietjes warm met de frisse yoghurtdip. Werk eventueel af met verse peterselie.

Dit recept komt uit ‘Chloé kookt’ van Chloé Lauwers (Uitgeverij Pelckmans) – € 24,50

 

Zelfgemaakt knäckebröd met makreel en komkommer

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • Makreelfilets 8
  • Minikomkommer 2 (in flinterdunne plakjes gesneden)

Voor het Knäckebröd

  • Chiazaad 35 g
  • Lijnzaad 35 g
  • Sesamzaad 35 g
  • Zonnebloempitten 35 g
  • Pompoenpitten 35 g
  • Volkorenmeel 150 g
  • Maldon-zout 1/2 tl
  • Plantaardige olie 1 el
  • Water 150 ml

Voor de kruidensalade

  • Romige Griekse Yoghurt 1 dl
  • Knoflook 1 teen (gehalveerd)
  • Dadels 10 (ontpit)
  • Muntblaadjes 16
  • Koriander 2 el
  • Lente-ui 2
  • Spaanse rode peper 1/2
  • Limoensap 1
  • Dille (enkele takjes)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper en zeezout

Zo maak je het: 

  • Meng zaden, pitten en meel in een grote kom. Voeg olie en water toe. Roer en kneed tot een bol, en zet die zo’n 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dun vierkant van 40 op 30 cm en snij dat in rechthoeken. Bak 50 minuten in de oven op 150°C tot de stukjes mooi lichtbruin en krokant zijn. Natuurlijk mag je het knäckebröd ook kopen, maar zelfgemaakt smaakt zo veel lekkerder (en het is echt niet moeilijk).
  • Pel en pers je het halve teentje knoflook en roer je door de yoghurt. Snij de dadels, muntblaadjes, koriander, lente-ui en rode peper fijn, en roer ook die door de yoghurt. Breng op smaak met limoensap, peper en zout. Zet dat fris weg tot je het knäckebröd serveert.
  • Kruid de makreelfilets met peper en zout en bestrijk het vel met olijfolie.
  • Snij ze in stukjes van ongeveer 2 cm en bak in olijfolie in een pan op middelmatig vuur tot ze nét gaar zijn. Beleg telkens een stuk knäckebröd met de kruidensalade en een stukje makreel. Werk af met plakjes komkommer en een takje verse dille. Enjoy!

Door Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx

Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus

Wie had gedacht dat je zo’n gewone bloemkool kunt omtoveren tot een zalig verwenhapje? Alles wat je moet doen is de rauwe bloemkoolroosjes paneren en frituren. We maken er een kruidige tartaarsaus bij waarin ook stukjes bloemkool zitten.

  • Klaar in 20 minuten
  • Hapje voor 6 personen of voorgerecht voor 4

Dit heb je nodig voor de bloemkoolroosjes:

  • 12 bloemkoolroosjes
  • 1 ei of 4 eetlepels bloem + 1 dl water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g paneermeel
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 koffielepel chilivlokken
  • 1/2 koffielepel zout
  • frituurolie

Dit heb je nodig voor de tartaarsaus:

  • 100 g bloemkool
  • 2,5 dl mayonaise of veganaise
  • 2 koffielepels dragon
  • 3 eetlepels gehakte
  • peterselie
  • 3 augurkjes, in kleine stukjes
  • 16 zure zilveruitjes, in tweeën
  • peper en zout

Zo maak je het:

Maak eerst de tartaarsaus.

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 2 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Snijd of hak de bloemkoolroosjes in nog kleinere stukjes.
  • Roer de stukjes bloemkool, augurk en zilverui door de mayonaise of veganaise en voeg de peterselie en dragon toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Maak nu de bloemkoolroosjes.

  • Verwarm de frituurolie op 170 °C.
  • Roer het ei los en meng het citroensap erdoor samen met een snufje zout.
  • Vermeng de bloem met het water, het citroensap en een snufje zout.
  • Vermeng het paneermeel met sesamzaad, tijm, chilivlokjes en zout.
  • Haal de bloemkoolroosjes een voor een door het ei of bloempapje en vervolgens door het paneermeel.
  • Frituur ze 2 minuten zodat ze goudbruin kleuren.

Tip: lekker met boekweit of rijst

Dit recept komt uit ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ van Miki Duerinck en Kristin Leybaert – Standaard Uitgeverij –  €22,50

Mini-burgers met ontbijtspek en mayo

Wat je nodig hebt (Voor 8 mini-burgers): 

  • 8 kleine broodjes
  • 400 g gemalen biefstuk
  • 1 sjalot
  • knoflook (1 teen)
  • 1 ei
  • 1/2 tl mosterd
  • 3 el paneermeel
  • 2 kleine rode uien
  • 8 plakjes gezouten ontbijtspek
  • 40 g rucola
  • 4 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 el cognac
  • 1 tl mosterd
  • worcestersaus enkele druppels

Zo maak je het: 

Snij de sjalot en het teentje knoflook fijn. Stoof ze glazig in een beetje vetstof. Meng de gemalen biefstuk met de mosterd, het losgeklopte ei, het gestoofde teentje look en sjalot en het paneermeel. Breng op smaak met peper en zout. Maak er acht kleine.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

 Linzenkroketjes met yoghurtdip

Uiteraard mogen kroketjes niet ontbreken bij je tapas. Wees origineel en probeer deze linzenkroketjes met yoghurtdip.

Dit heb je nodig (voor 8 kroketjes): 

  • 1/2 ui
  • knoflook (2 tenen)
  • 1 groene chilipeper 1
  • 2 el komijnzaad(gemalen)
  • 2 el korianderzaad
  • 200 g rode linzen
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • zeste van 1 citroen
  • een neutrale olie (om te bakken bv. druivenpitolie)

Zo maak je het: 

  • Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een pan op een middelgroot vuur. Doe er een beetje vetstof in en bak ze glazig.
  • Hak de groene chili fijn. Doe hem bij de sjalot en de look. Voeg ook het komijn- en korianderzaad toe. Roer.
  • Voeg de linzen toe, net als 650 ml water. Laat opstaan, roer af en toe, tot de linzen gaar zijn (zo’n 10 min). Doe de linzen in een ruime kom en laat afkoelen.
  • Scheid de eieren. Roer het eigeel en de bloem door de linzen. Klop de eiwitten op en spatel ze ook voorzichtig door het linzenmengsel. Laat even opstijven in de koelkast.
  • Verhit vlak voor serveren neutrale olie in een steelpan en verwarm de oven tot 180°C. Rol kroketjes van het linzenmengsel. Bak ze goudbruin in de olie. Leg ze in een ovenbestendige schaal en laat nog enkele minuten verder garen in de oven. Serveer met de yoghurtdip.

Dit heb je nodig (voor de yoghurtdip): 

  • bladpeterselie (1 pakje)
  • knoflook (1 teen)
  • 1 groene chilipeper
  • 1 el komijnpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 2 el koud water
  • 50 ml olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml Griekse yoghurt

Zo maak je het: 

  • Mix de bladpeterselie, look, groene chili, het komijnpoeder en de kardemom fijn in een blender.
  • Voeg het water, de olijfolie en het citroensap toe. Mix tot een homogene massa.
  • Roer dit door de yoghurt. Proef en breng verder op smaak met zout.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Meer voor het feest: